Kako je uklonjen natpis “Za dom spremni”

Klesara čuvali MUP i fantomka na glavi – Interventni policajci su u srijedu navečer izveli akciju tijekom koje je skinut sporni natpis “Za dom spremni” sa spomenika palim braniteljima IX. bojne HOS-a na Splitu 3.

Na Facebooku su se tako u četvrtak (jučer) ujutro mogli vidjeti komentari kako su policajci bili samo pratnja i osiguranje zagonetnom čovjeku koji je na glavi imao “fantomku” i koji je s obilježja u Boškovićevoj “otukao” 12 slova koja su izazvala buru u javnosti. Nakon dugog traženja, iz policije smo ipak dobili njihovo priznanje da su, “sukladno zakonskim ovlastima, oni skinuli natpis”.

No, sumnjamo da je netko od policajaca bio vješt u tom poslu, pa smo skloniji mišljenju kako je policija angažirala kamenoklesara “ljevičara” jer je vidljivo da je posao obavila ljevoruka osoba.

Od HČSP-ova gradskog vijećnika Luke Podruga, koji je na sebe prije nekoliko dana preuzeo odgovornost za promjenu natpisa na spomeniku, doznajemo da će na prvoj sljedećoj sjednici splitskog parlamenta zatražiti od stručnih službi u Banovini da daju “autentično tumačenje odluke o postavljanju spomen-obilježja”.

– Ovo je spomenik hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu o čijem su postavljanju gradski vijećnici dvaput glasali, u mandatu Željka Keruma, ali i Ive Baldasara, i u oba slučaja odluka je bila jednoglasna.
Rankovićeve metode

Prihvaćam da je Vijeće možda bilo u zabludi, zato neka se to razjasni. Zato natpis ne može micati ni policija, ni mediji, ni Baldasar, ni Ranko Ostojić, koji je ovim činom osramotio policiju i sve je bliži Rankovićevim metodama. Nadao sam se da nemamo miliciju, ali sam se prevario – kazao nam je Podrug.

“Čisti” pravaš naglašava kako je, kada se izrađivao, spomenik već imao sporni natpis, ali je zbog političkih pritisaka naknadno uklonjen, te je napravljen kompromis da se otkrije bez teksta “Za dom spremni”. Da stvar bude zanimljivija, taj znak je, tvrdi Podrug, vraćen na spomenik još prije dva mjeseca.

– Slikao sam se ispod njega s tim natpisom prije Božića, sjećam se da sam te fotografije slao preko mobitela, tako da nema veze priča da sam to napravio ciljano na Dan sjećanja na žrtve holokausta. Uostalom, preuzeo sam političku odgovornost, ja sam predlagatelj, a ne izvođač. Pa nisam ja klesao natpis, to je smijurija! – navodi Podrug.

Povod da istupi i javno preuzme odgovornost za pozdrav “Za dom spremni” bio je, kako ističe, članak našeg kolege Damira Pilića u kojem znak na spomeniku naziva fašističkim.

– Kada sam odlučio javno istupiti, nisam ni u ludilu očekivao da će se sve vratiti na 1941. godinu. To nema nikakve veze, jer sam govorio o Domovinskom ratu i o braniteljima. Ne zanimaju me ni ustaše ni partizani – kaže naš sugovornik i dodaje kako natpis “Za dom spremni” može biti sporan samo ako priču vraćamo u Drugi svjetski rat

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content