Međureligijsko vijeće BiH: Zaprimili smo 49 prijava o napadima na vjerske objekte

U Međureligijskom vijeću BiH u razdoblju od 1. studenog 2013. do 31. listopada 2014. zaprimljeno je 49 prijava o napadima na vjerske objekte, navodi se u priopćenju koje su iz Vijeća uputili u povodu objavljivanja IV. godišnjeg izvješća u sklopu projekta Monitoring napada na vjerske objekte u BiH.

U Vijeću smatraju da ima razloga za optimizam, premda je riječ o velikom broju napada na vjerske objekte. Naime, broj napada nije jedini faktor kada se ocjenjuje ukupno stanje na terenu.

“Jedan od razloga za optimizam su sigurno sve češće javne osude napada na vjerske objekte koje se događaju i bez inicijative MRV BiH”, stoji u priopćenju MRV BiH u kojem se dalje ističu “dobri primjeri” u kojima lokalna zajednica reagira kada se desi napad na vjerski objekt, među kojima su javne osude od strane lokalne administracije, načelnika općine, općinskog vijeća, vjerskih zajednica i nevladinog sektora.

Također, tijekom ovog izvještajnog perioda zabilježeno je da nadležni organi (policija i tužilaštva) češće kvalificiraju napade na vjerske objekte kao krivična djela, što je bila jedna od preporuka u prijašnjim izviješćima, primjećuju u MRV-u.

Izraženo je i zadovoljstvo uspostavljanjem dobre suradnje s Udruženjem sudaca i tužitelja BiH u tijeku protekle godine, u okviru koje je predstavnik MRV-a BiH pozvan na godišnje savjetovanje sudaca i tužitelja u listopadu 2014. u Neumu, a na kojem je predstavio rezultate projekta, te naveo osnovne poteškoće u radu MRV-a.

Dalje se navodi da je postavljanjem video nadzora u općini Novo Sarajevo postignut vidljiv rezultat, te potiču i druge općine da učine isto. Izvijestili su da je u postupku uspostava video nadzora u općinama Bijeljina, Banja Luka, Ilidža i Novi Grad Sarajevo.

Izvještaj objavljen na mrežnoj stranici MRV-a može pogledati OVDJE. 

Izvor: MISIJA / IKA

Odgovori

Skip to content