Glogoški najavio “skup zajedništva” za travanj

Skup zajedništva

Predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški najavio je u srijedu da će se u travnju u Zagrebu održati skup na kojem bi se s braniteljima trebali okupiti svi »obespravljeni građani« kojima oni daju potporu te da će izaslanstvo branitelja u četvrtak primiti predsjednica države.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare u prosvjedničkom šatoru Glogoški je rekao da branitelji koji 129 dana prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja ne traže samo svoja prava, nego se zauzimaju i za druge obespravljene dijelove hrvatskog društva.

Istaknuo je da branitelji pružaju ruku svima koji su obespravljeni u hrvatskom društvu, pozivajući ih da dođu na skup zajedništva za Hrvatsku koji će se održati na nekoliko trgova u Zagrebu. Cilj skupa je zajedništvo kako bi hrvatski narod i svi oni koji u Hrvatskoj žele živjeti u njoj imali budućnost, dodao je.

Najavio da će izaslanstvo branitelja u četvrtak predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović iznijeti svoje zahtjeve za smjenom ministra branitelja Predraga Matića i dvoje njegovih suradnika te da Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji postane ustavnim zakonom.

Glogoški je poručio da će na adrese svih institucija u državi, kako bi pronašli odgovarajuće rješenje radi sprječavanja eskalacije, poslati dopis. Žele, među ostalim, razgovarali s predsjednikom Vlade i Sabora, predsjednicom Ustavnog suda te crkvenim velikodostojnicima.

Napomenuo je kako ni nakon 129 dana prosvjeda nema pomaka te ustvrdio da netko cijelo vrijeme želi izazvati podjelu u hrvatskom društvu, a pojedinci se koriste za prosvjede protiv branitelja u Savskoj.

Zato ih želimo upoznati sa situacijom u kojoj su branitelji, ali i hrvatski narod, istaknuo je Glogoški i pozvao sve da sjednu za stol kako bi se pronašlo rješenje za hrvatske branitelje te za sve u ovom društvu koji se susreću s problemima. Ponovio je da će se povući iz Savske tek kada se ispune njihovi zahtjevi, to jest kada bude smijenjen ministar Predrag Matić, njegova zamjenica Vesna Nađ i pomoćnik Bojan Glavašević i to bez obzira na to tko je na vlasti.

Potporu braniteljima te spremnost za suradnju izrazili su i predsjednik Udruge branitelja HŽ-a, predsjednica Udruge »Blokirani« Miriam Kervatin te srednjoškolac Zdravko Mrša.

Inače, veliko zanimanje novinara pobudio je i nenajavljeni dolazak hrvatskog branitelja Zorana Ercega, koji se na svojemu Facebook profilu javno suprotstavio prosvjedu te skupio mnogobrojne sljedbenike, na što je predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm rekao da je on hrvatski branitelj i njihov prijatelj. Erceg je samo kratko poručio da se branitelji ne moraju bojati prijetnja te ih je pozvao da legaliziraju prosvjed.

Hina/hkv.hr

Odgovori

Skip to content