Čime je Putin toliko uplašio Amerikance?

PRIJETNJA TOTALNOM DESTRUKCIJOM – Kakvo to oružje ima Putin da je Obami utjerao strah u kosti?

Rusija je posljednjih godina ozbiljno krenula u modernizaciju svog strateškog i taktičnog nuklearnog naoružanja. Rezultat: Moskva i dalje posjeduje zastrašujuću atomsku šaku od koje strahuju i Sjedinjene Države, još uvijek neprikosnovena vojna sila broj jedan na planetu.

Srpski dnevni list Politika nedavno je prenio veliku analizu objavljenu u američkom časopisu ‘National Interest‘, koji je napravio svojevrsnu inventuru ruskog strateškog naoružanja.

Zaključak analize je da Rusija danas posjeduje najmanje pet vrsta nuklearnog oružja koje ozbiljno plaše Amerikance.

Opasnost broj jedan za SAD je Borej 955, najmodernija podmornica na svijetu, koja ide na nuklearni pogon.

Krajem prosinca prošle godine bilo je svečano u ruskom brodogradilištu Zevmaš, u Severodvinsku. Uz prisutnost vicepremijera Dmitrija Rogozina i zamjenika zapovjednika ruske mornarice kontraadmirala Viktora Buršuka, počela je izgradnja još jedna podmornice iz klase Borej – šeste po redu. Nova podmornica dobila je ime Generalisimus Suvorov.

U istom se brodogradilištu već užurbano grade dvije podmornice iz ove klase, a ruski vojni vrh planira skori početak izgradnje još dviju podmornica Borej. Cilj je da do 2020. godine u sastavu Ruske ratne mornarice bude ukupno osam ovih nevjerojatnih plovila.


Trenutno, Rusija u vojnoj službi ima tri ovakve podmornice. Jedna pod imenom Jurij Dolgoruki u sastavu je Sjeverne flote, dok su preostale dvije – Aleksandar Nevski i Vladimir Monomah u sastavu Pacifičke flote.

Svaka podmornica tipa Borej duga je 170 i široka 13,5 metara s gazom od deset metara. Maksimalna brzina podmornice na površini je 15 čvorova (28 km na sat), a pod vodom 29 čvorova (54 km na sat). Maksimalna dubina zarona je 480 metara, a podmornicu opslužuje posada od 107 ljudi, polovica od toga su časnici.

Ovaj podmornički div naoružan je sa 16 interkontinentalnih raketa tipa bulava koje Amerikanci smatraju drugom velikom prijetnjom. Riječ je o uistinu impresivnoj raketi dugoj 11,5 metara (bez bojeve glave) teške čak 36.800 kilograma.

Osim bulave, podmornice tipa Borej naoružane su i torpedima te krstarećim raketama.

Bulava može nositi do deset atomskih glava svaka jačine 150 kilotona. Maksimalni domet rakete je 11.000 kilometara. U ruskim stručnim medijima može se pronaći podatak da bulava u gađanju postiže dobru preciznost s odstupanjima manjim od 350 metara.

Razvoj ovog tipa rakete počeo je još 1992. godine, ubrzo nakon raspada Sovjetskog Saveza. Zbog nedostatka novca i neuspjelih testiranja posao se odužio. Raketa je konačno dotjerana 2011. godine. Uredbom od 27. prosinca 20011. godine tadašnji predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev dozvolio je da bulava uđe u operativni sastav ruskih pomorskih snaga.

Na trećem mjestu liste ruskog oružja koje Amerikancima tjera strah u kosti su podmornice iz projekta 885M Jasen. Riječ je o višenamjenskoj pordmornici naoružanoj krstarećim raketama s nuklearnim bojevim glavama. Za razliku od ranijih generacija podmornica Jasen može napadati ne samo ciljeve na moru – brodove i podmornice – već i ciljeve na kopnu.

Ruska je ratna mornarica prošle godine dobila prvu podmornicu ove klase. Osim nje, trenutno su u različitim fazama izgradnje još tri podmornice iz ove klase. Planirana je izgradnja ukupno osam podmornica klase Jasen koje će zajedno s osam Boreja činiti osovinu ruskih strateških nuklearnih snaga na moru.

Ova podmornica duga je 119 i široka 13,5 metara. Maksimalna brzina na površini iznosi 16 čvorova, a pod vodom 31 čvor. Posada broji 90 ljudi, a maksimalna dubina zarona iznosi 600 metara.

Četvrta opasnost za SAD je rusko taktičko nuklearno naoružanje. Riječ je o oko pet tisuća nuklearnih bojevih glava koje mogu biti montirane na rakete srednjeg i kratkog dometa kao što je, primjerice, taktička balistička raketa tipa iskander. To je raketa maksimalnog dometa 500 kilometara, odličnih tehničkih karakteristika koje omogućuju veliku preciznost u gađanju – odstupanje od zadanog cilja u prosjeku iznosi sedam do 10 metara.

Na petom mjestu opasnosti još je jedna interkontinentalna raketa – tipa RS-24 Jars. Riječ je o novoj generaciji raketa koje su uvedene u vojnu službu 2010. godine. Ove su rakete iznimno opasne prije svega zbog činjenice da mogu biti lansirane iz silosa, ali s pokretnih platformi. Jars može nositi četiri nuklearne bojeve glave (100 do 300 kilotona) s maksimalnim dometom do 12.000 kilometara.

Sredinom prosinca prošle godine mediji su prenijeli riječi Sergeja Karakajeva, zapovjednika strateških raketnih trupa prema kojem će do 2020. godine ove snage biti potpuno modernizirane. Veliku ulogu u ovoj modernizaciji imat će upravo rakete RS-24 Jars. General Karakajev tada je najavio da će tijekom 2015. godine njegove trupe dobiti 24 nove rakete Jars.

Izvor: jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content