STRATFOR: Do 2025. raspad Rusije i Europske Unije, SAD opstaje!

Američka organizacija za geopolitičke i strateške analize “Stratfor” objavila je novu “prognozu desetljeća” u kojoj predviđa da će se Rusija razdijeliti, da će početi ozbiljno osipanje EU i temeljne promjene u Europi, kao i da će Kinom zavladati “komunistička diktatura”. Što se SAD tiče, Stratfor predviđa da će se sve manje miješati u svjetska dešavanja.

Kako se navodi u analizi, svijet je počeo mijenjati 2008. godine, poslije Ruske invazije na Gruziju i udara svjetske financijske krize.

“Stratfor” navodi da EU ne uspijeva riješiti krizu u kojoj se našla, kao i da intenzitet te krize nastavlja rasti.

“Europska unija nikada neće povratiti svoje ranije zajedništvo i ako preživi narednu dekadu, nastavit će funkcionirati u ograničenom i fragmentiranom obliku”, navodi Stratfor.

Američki analitičari očekuju da će to posebno pogoditi Njemačku, dok će Poljska ojačati regionalnu snagu.

“Europska unija može preživjeti u nekom obliku, ali europske ekonomske, političke i vojne relacije biće uređivane uglavnom putem bilateralnih ili ograničeno multilateralnih odnosa. Ti odnosi će biti manjih razmjera i neće biti obvezujući. Neke države će zadržati svoj status članice EU, ali će ta EU biti značajno modificirana i neće definirati Europu “, piše Stratfor.

Kako se navodi, najveći i ključni problem EU nije eurozona već zona slobodne trgovine, a u središtu svega je Njemačka.

“Njemačka je centar gravitacije EU, izvozi 50 posto svog BDP, a polovica od toga ide u druge zemlje EU. Njemačka je stvorila proizvodni kapacitet koji daleko premašuje sposobnost potrošnje u zemlji, čak i kada bi se domaća ekonomija stimulirala. Njemačka ovisi od izvoza kako bi održavala ekonomski rast, punu zaposlenost i socijalnu sigurnost. Strukture EU, među kojima su i vrijednost eura i dobar dio europskog zakonodavstva, su dizajnirani kako bi opsluživali tu ovisnost od izvoza “, navodi se u analizi Stratfora.

Podjela EU već sad na – Sjever i jug

Takva postavka stvari, navodi Stratfor, već je podijelila EU na najmanje dva dijela – zemlje Mediterana i zemlje kao što su Njemačka i Austrija, već imaju potpuno drugačije modele ponašanja, kao i potpuno drugačije potrebe.

“Ne postoji jedinstvena politika koja može odgovara cijeloj Europi. To je bio ključni problem od samog početka, a sada je dostigao ekstremnu točku. Ono što pogoduje jednom dijelu Europe, nanosi štetu drugom “, piše Stratfor.

Ako su takve podjele inicijator, Stratfor kao gorivo razdora vidi rastući nacionalizam.

“Istočnoevropska zabrinutost zbog Rusije stvara još jednu Europu, četvrtu, ako računamo Veliku Britaniju i Skandinaviju kao odvojeni dio. Uzimajući u obzir jačanje euroskeptičnih stranaka, kako na desnici, tako i na ljevici, sve jaču delegitimizaciju dosad vodećih partija, kao i rastuću popularnost separtista, fragmentacija i jačanje nacionalizma u EU koje prognoziramo od 2005. godine, pa i ranije, postaju sve očiglediniji ” , piše Stratfor.

Umjesto Unije, Europu će prema prognozi Stratfora u narednoj deceniji definirati povratak na veliku scenu nacionalnih država.

“Njihov broj će biti sve veći, jer njihovu snagu jača sve veći broj pokreta za secesiju i odvajanje država. To će biti posebno vidljivo u narednih nekoliko godina, kada će se dodatno intenzivirati ekonomski i politički pritisci uslijed krize “, piše Stratfor.

U EU: Njemačka je najjača, ali i najranjivija

Kako se navodi, među njima je najjača Njemačka, ali i najranjivija.

“Više stvari ne ide na ruku Njemačkoj. Rastući nacionalizam će dovesti protekcionizma i drugačijeg odnosa prema tržištu rada. Slabije države će usvajati metode kontrole kapitala, dok će jače države ograničavati mogućnost kretanja stranaca, među njima i građana EU. Predviđamo da će posebno u poljoprivredi protekcionizam dobiti poticaj i od trgovinskih barijera koje će podizati slabije zemlje u jugoistočnoj Europi, kako bi iznova izgradile svoje gospodarske osnove i izborile se s krizom. Na globalnoj razini, europski izvoz će imati sve jaču konkurenciju i nestabilnu potražnju. Stoga je naša prognoza da će Njemačka ući u razdoblje ekonomskog pada, koji će dovesti do unutarnje socijalne i političke krize. To će dovesti do pada njemačkog utjecaja u narednih deset godina “, piše Stratfor.

Kako se navodi, na drugoj starni će diverzifikacijom trgovinskih odnosa jačati Poljska i to toliko, da bi mogla dostići vodeću poziciju u svom dijelu Europe, ali i preuzme palicu u “anti-ruskoj koaliciji”.

european-union-and-russia

Izazovi opstanka jedinstvene Rusije

Što se Rusije tiče, Stratfor predviđa da će ona teško opstati u ovakvom obliku.

“Ruski neuspjeh u pokušajima da transformira prihode iz energetskog sektora u samoodrživo gospodarstvo čini Rusiju ranjivom i posebno osjetljivom na fluktuaciju cijena. Ona nema načine da se obrani od takvih pritisaka. S obizrom na organizaciju federacije, s prihodima koji prvo idu u Mokvu, pa se dalje raspodjeljuju i sam tijek novca će imati drastične varijacije. To će dovesti do istog onoga što su doživjeli Sovjetski Savez osamdesetih godina i Rusija devedesetih godina. Regije će se štiti formiranjem formalnih ili neformalnih autonomnih tijela, a ekonomske veze ruske periferije i Moskve će popustiti “, piše Stratfor.

Kako se navodi, Rusi su dosad takve probleme rješavali preko tajnih policija – prvo preko KGB, a zatim FSB.

“Kao ni osamdesetih, one ni sada neće moći suprotstaviti centrifugalnim silama koje odvajaju regione od Moskve. Ovog puta, moć FSB, slabi umiješanost njenog vodstva u nacionalnu ekonomiju. Kako ona bude slabila, slabit će i FSB, a onda se fragmentacija Ruske Federacije neće moći spriječiti “, navodi Stratfor.

Dodaje se da će “Poljska, Mađarska i Rumunjska zatražiti način da povrate regije koje su izgubili kroz povijest”, a pokušat će uvuku u sve Bjelorusiju i Ukrajinu.

“Rusi neće moći kontrolirati Sjeverni Kavkaz i središnja Azija će se destabilizirati. Karelija će htjeti pridružiti Finskoj, na istoku će se regioni bliže povezati s Kinom, Japanom i SAD. Druge regije u okolici Moskve neće tražiti neovisnost, ali će se ona nametati. To je i poanta. Neće doći do pobune protiv Moskve, već će to što će sposobnost Moskve da podržava i kontrolira Federaciju ostaviti vakuum. Ono što će postojati u tom vakuumu bit će pojedinačni fragmenti Federacije “, piše Stratfor.

Agencija dodaje da će to stvoriti najveću krizu sljedećih desetljeća – nuklearnu.

“Pad moći u Moskvi će otvoriti pitanje tko kontrolira nuklearne silose na teritoriju Federacije.To će biti najveći test za SAD. Washington je jedina sila koja može rješavati to pitanje, ali prosto neće moći preuzeti vojnu kontrolu nad postrojenjima. SAD će ili morati ponuditi potpuno novo rješenje, ili prihvatiti mogućnost da netko lansira raketu, ili da pokušaju stvoriti stabilno i ekonomski održivo rješenje za vlast u regijama, kako bi se silosi vremenom neutralizirali. Teško je predvidjeti kako će se ta igra odigrati, ali će to pitanje morati dobiti odgovore, vjerojatno već u sljedećem desetljeću “, piše Stratfor.

Kina – velika ekonomija koja ne dinamizira globalni rast

Što se Kine tiče, Stratfor navodi da je završen ciklus u kome je zemlja mogla održava visok rast i niske plaće.

“Kina ulazi u novu fazu. Ona podrazumijeva sporiji rast i sve jaču snagu diktatorskog režima, kako bi se primirilo sve što nastaje uz usporavanje rasta. Kina će nastaviti biti velika ekonomska sila, ali ne i dinamični motor globalnog rasta. Tu ulogu će preuzeti nova skupina zemalja koju nazivamo Post-kineskih 16, u koju spadaju zemlje s jugoistoka Azije, istočne Afrike i dijelova Latinske Amerike. Kina neće biti agresivna u vojnom smislu, a Japan će i dalje biti glavni konkurent na Istoku “, piše Stratfor.

Pozicija SAD-a

Američka organizacija za SAD predviđa da će smanjiti angažiranje u svijetu.

“SAD će biti i dalje biti velika ekonomska, politička i vojna sila, ali će se manje angažirati nego ranije. Niska stopa izvoza, sve veća energetska neovisnost i iskustva iz prethodnog desetljeća će dovesti do toga da budu sve opreznije prilikom razmatranja ekonomskog ili vojnog miješanja u svjetska pitanja “, piše Stratfor.

Kako se dodaje, Amerikanci su naučili što znači kada kupci ne mogu ili ne žele robu velikih izvoznika.

“SAD je svatila granice moći onih koji pokušavaju pacificirati neprijateljske zemlje. Naučila je da je Sjeverna Amerika arena u kojoj se može prosperirat, uz veću selekciju angažiranja na drugim mjestima. I dalje će morati odgovarati na izazove koje donosi pozicija moći, ali više neće igrati ulogu onog koji prvi odgovara “, piše Stratfor.

U zaključku se dodaje da je pred nama deset nemirnih godina i da će doći do “smjene straže” u mnogim krajevima svijeta.

“Jedina konstanta bit će nastavak i sazrijevanje moći SAD – sile koja će biti sve manje vidljiva”, piše Stratfor.

izvor: Stratfor | Webtribune | B92 | croative

Odgovori

Skip to content