TIHOMIR DUJMOVIĆ: Vlast provocira nemire, razumije li to oporba?

Paralelno s batinom stiže i mrkva pa nam odjednom Milanović nasred sjednice Vlade obećava da Srbija bez promjene zakona po kojem hapsi Veljka Marića ne može dobiti Hrvatsku potporu za ulazak u Uniju!

Faktički deportirati novu hrvatsku predsjednicu u policijski neosiguranu rezidenciju, u prostor koji traži znatna ulaganja u svakom smislu riječi, u prostor u koji realno neće doći iz sigurnosnih razloga niti jedna ozbiljnija državna delegacija, (kao što Papa ne bi nikad došao u Mariju Bisricu da se hitno nije napravila nova cesta, jer u slijepu ulicu niti jedna služba neće pustiti štićenu osobu!), sve se to izvodi očito samo sa jednim mogućim ciljem: da bi se provociralo! I da bi se paralelno s tim medijski sugerirala da Kolinda Grabar Kitarović tobože ni sama ne zna kamo bi išla, te da kad se pokaže da su potrebna ogromna sredstva za uređenje te lokacije, da se tada narodu kaže da nova rezidencija prelazi troškovnički sve relacije stare rezidencije! U konačnici se želi destruirati na samom početku novu hrvatsku predsjednicu što je zapravo tek jedan od kamenčića sa kojima vlast želi nacrtati nestabilnost i nezadovoljstvo koje se u konačnici treba preliti na ulicu.

Da bi se potaknula to nezadovoljstvo do kraja, da bi ga se usmjerilo protiv oporbe, ministar Bauk je ovih dana dok su hrvatsko auto ceste stavljale u Donjem Lapcu ćiriličnu ploču poručio da u slučaju ekscesa sa čiriličnim pločama očekuje od svih pa tako i od hrvatske predsjednice da tako nešto osudi. Mora se priznati da nikad i nigdje tako očito nije iskazano i nije pokazano da se želi izazvati incidente kao u ovom slučaju. Jer, ovdje se već faktički zaziva nekoga da uništi tu ploču kao što se provocira i samu Predsjednicu! Cilj priče je u tome da se pojavi netko tko će nasilno rušiti tu ploču, da se ta snimka pokaže urbi et torbi i da se javnosti poruči: možda mi i nismo sjajni, ali ne želite valjda ovakve divljake na vlasti? Naime, sad se pokazuje faktički kao predizborna strategija, da se namjerno hoće izazvati što više uličnih reakcija, pa čovjek ima dojam da vlast ne bi začudilo ni zasmetalo čak i da se potroši poneka kapljica krvi samo da bi mogli narodu poručiti: ovo su vam čistokrvni divljaci, pogledajte što rade! Mi? Mi nismo sjajni, ali mi kako vidite ne pribjegavamo nasilju i ne pokazujemo neobuzdani bijes? Zar doista želite takve osvetničke luđake na vlasti? To je poruka i to je ambicija strategije vladajuće ljevice uoči izbora!

Paralelno s batinom stiže i mrkva pa nam odjednom Milanović na sred sjednice Vlade obećava da Srbija bez promjene zakona po kojem hapsi Veljka Marića ne može dobiti Hrvatsku potporu za ulazak u Uniju! Odjednom! Čovjek se u izbornoj godini prometnuo u pravog hrvatskog viteza! Što radi strah od izbornog poraza, ha? „Zdravorazumski je odmah reći Srbiji da s tim zakonom ne može ući u Uniju” reći će tako ovih dana Milanović. „Odmah treba reći”? Pa Veljko Marić je u zatvoru cijeli Milanovićev dosadašnji mandat a Milanoviću je trebalo tri i pol godine da bi „odmah rekao Srbiji da s tim zakonom ne može u Uniju”! I pogledajte tu prokletu moć medija koji šute na ovu blasfemiju Zorana Milanovića! Koliko puta je najprije HSP, kasnije i HDZ, sada i Petirka iz HSS-a otvoreno prijetila Srbiji da moraju povući zakon po kojem oni mogu hapsiti širom bivše Jugoslavije koga god požele, a da pri tom Milanović nije progovorio niti slova? Koliko puta je ministrica vanjskih poslova nota bene u njegovoj Vladi, na ovu temu rekla da Hrvatska neće povući nikakve posebne poteze, da de facto neće tražiti ništa izvan onoga što će Bruxelles tražiti? I nikada je Milanović nije demantirao! Sada je i ona u izbornoj godini odjednom pomirljiva pa tobože tvrdi da je takav zahtjev Milanovića zapravo u okvirima evropskih zahtjeva pa obzirom da je tako, da se eto i ona s tim slaže.

Zar oni stvarno misle da je hrvatski narod tako glup da neće shvatiti da jedva par mjeseci prije izborne kampanje Vlada dobiva nekontrolirane napade hrvatstva? Zar oni stvarno misle da narod ne razumije da se radi o klasičnim predizbornim trikovima? Jer, da je to Milanovićev dio programa i svjetonazora on je mogao prije tri godine i tražiti da Veljko Marić ovdje služi kaznu i da se taj zakon povuće i da se prestane sa kidnapiranjima hrvatskih državljana temeljem tog zakona. No, on nikada u tri i pol godine na tu temu slova nije progovorio da bi sada kad se već tiskaju propagandne brošure za nove izbore, odjednom postao naprasni politički Hrvat. Uostalom Milanović je i glede izgubljene tužbe za genocid tobože ronio krokodilske suze, a da pri tom nikada nije Josipoviću postavio par pitanja na tu temu.

Naime, Ivo Josipović je bio član tima koji je sastavljao tu tužbu i morao bi naciji odgovoriti na pitanja: zbog čega tužba nije elaborirala ulogu Uprave bezbjednosti JNA u strukturi i u zapovjednoj liniji JNA što je kapitalno važno? Zbog čega nije istražena i apostrofirana uloga KOS-a u najvećim ratnim pokoljima domovinskog rata, uključujući Ovčaru kad se zna ( a briljantno o tome govori film Višnje Starešiće o Glavaševiću) da su zločinci iz KOS-a bili mozak egzekucija? Zbog čega nisu istraženi logori po Srbiji i opet uloga KOS-a i u tim događanjima? Sakrivanjem uloge KOS-a u ratnim zbivanjima de facto se sakriva prava uloga i JNA i njihove sigurnosne službe koja je bila centar svih zločina. Na sva ta pitanja bi Josipović morao odgovoriti ovoj naciji naročito nakon dokazane činjenice da se upravo u doba sastavljanja tužbe, on kao član hrvatskog tima za pisanje te tužbe sastajao sa srbijanskim veleposlanikom što je skandal nad skandalima. Dakle, da je Milanović dobio istinske napada hrvatstva on bi i o svim ovim relacijama nešto morao progovoriti, a on kako vidimo o svemu ovome šuti. Baš tom šutnjom o ovim kapitalnim pitanjima pokazuje se kao loš glumac koji minutu prije dvanaest želi nadoknaditi sve što je propustio u tri i pol godine mandata.

No pasaran, Zorane Milanoviću, prejeftino je i pretrivijalno, čak i za nerijetko naivnu hrvatsku publiku!

Autor: Tihomir Dujmović/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content