Zbog skandala s Mesićem i Perkovićem EU uvodi nadzor nad radom DORH-a?!

NUŽAN MONITORING – Pozdravio bih uvođenje europskog monitoringa nad radom DORH-a. Jer ako će se DORH i dalje koristiti kao sredstvo pritiska na stranke ili ljude iz oporbe, to će biti katastrofalno kaže Olujić

PN USKOK iz Rijeke ispitivao je ljude kako bi ‘napakirali’ šefu opozicije, Tomislavu Karamarku, bilo što. Po Milanovićevom nalogu, DORH ga je istraživao duže vrijeme. Premijer je zabranio Cvitanu da priopći kako istraga nije urodila plodom, već mu i dalje daje naputke da Karamarku nešto mora pronaći. Tomislav Karamarko je o svemu izvijestio nekoliko važnijih stranih veleposlanstava u Hrvatskoj, istaknuo je Velimir Bujanec, ekskluzivno u Bujici od srijede 18. veljače.

Ta skandalozna informacija objavljena je u emisiji koja se bavila Stjepanom Mesićem, odnosno činjenicom da Državno odvjetništvo Republike Hrvatske odbija – po svemu sudeći – postupati po informacijama finskog državnog odvjetnika koji je više puta ponovio da je istraga utvrdila da je Stjepan Mesić osumnjičen da je primio, ili da je trebao primiti mito. DORH, po svemu sudeći, ne želi istražiti Mesića!

DORH kompromitiran nizom skandala

Dodamo li tome da je DORH (ali i država Hrvatska) u zadnje vrijeme kompromitiran i nizom drugih skandala (prijetnje svjedokinjama na sudu u Muenchenu od strane djelatnica državnog odvjetništva u Rijeci, donošenje Lex Perkovića i nesuradnja države sa sudom u Muenchenu, nedostavljanje potrebne dokumentacije sudu i predstavnicima tužiteljstva, skandal s državnom odvjetnicom Željkom Pokupec koja je odgovorna za kašnjenje optužnice protiv Mladinea….), nameće se pitanje može li i treba li Europska Unija uvesti monitoring nad radom Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

”Činjenica je da DORH po novom zakonu ima vrlo velika ovlaštenja, dok u isto vrijeme ne postoji nadzor na njim. Izvješća koja podnosi Saboru toliko su suhoparna i nedostatna, da to ne možemo nazvati podnošenjem odgovornosti, već je to puko zadovoljavanje forme. Zato bi trebalo posebnim zakonom urediti da se napokon počne kontrolirati i Državno odvjetništvo. Jer DORH nije sveta krava. Osim toga, znamo da se već godinama ponašaju po načelu oportuniteta, a ne legaliteta. Državno odvjetništvo je zadnjih 15 godina skandalozno vođeno od strane Mladena Bajića. Vrhunac je bilo podnošenje optužnice protiv cijele političke stranke te izricanje velike novčane kazne, kojom kao da se htjelo tu stranku ukinuti. U isto vrijeme, DORH ne radi u skladu sa zakonom, pa ne procesuira mnoge slučajeve koje bi morao procesuirati. Zbog svega toga, bilo bi dobro da stručna europska komisija podvrgne Državno odvjetništvo Republike Hrvatske monitoringu”, ističe Željko Olujić, odvjetnik i bivši državni odvjetnik, dakle osoba itekako upućenja u djelokrug rada i probleme Državnog odvjetništva.

U slučaju monitoringa, napokon bi radili po zakonu

Dodaje potom da to ne znači da bi ta komisija određivala odvjetničku politiku Državnog odvjetništva.

”Mi smo suverena zemlja, ali smo i članica EU, što znači da smo dio suvereniteta prenijeli i na EU. Kada bi postojao monitoring, Državno odvjetništvo bi i samo više pazilo te se pridržavalo sugestija te bi napokon radili u skladu sa zakonom. Osobno bih stoga pozdravio ideju uvođenja europskog monitoringa nad radom DORH-a”, podvlači Olujić te dodaje da je uvođenje europskog monitoringa nad DORH-om u ovakvim okolnostima itekako moguće.

”Hrvatski zastupnici takvu inicijativu samo trebaju progurati u Europskom parlamentu i lobirati za nju. Jer ako će se DORH i dalje koristiti kao sredstvo političkog pritiska na političke stranke ili pojedine ljude iz političkih stranaka, to će biti katastrofalno. Monitoring neće značiti prestanak suvereniteta i ukidanje ovlasti DORH-a, već će se rad Državnog odvjetništva staviti u strogo zakonske gabarite”, pojašnjava odvjetnik Željko Olujić.

Šeparović: U Europi se čude Hrvatskoj

Slično razmišljanje ponudio je i pravni ekspert te bivši ministar pravosuđa dr. Zvonimir Šeparović.

”Postoji čitav niz stvarno negativnih pojava u hrvatskom pravosuđu, pojava koje bodu oči i izazivaju reakcije. U Europi te pojave izazivaju veliko čuđenje jer je Hrvatska primljena u EU po svim mjerilima i zadanim kriterijima. No, vlasti ne poštuju obaveze koje su potpisale. Najviše je to došlo do izražaja u slučaju Lex Perković. To je bio doista nerazuman, neinteligentan, krajnje štetan barbarski potez kojim je ova vlast uspjela pokvariti svečanost ulaska Hrvatske u EU. U slučaju Mesića očito je, pak, da je vlast dala upute pravosuđu da štiti neke građane od kaznenog progona. Slovenija je, za razliku od nas, presudila Janezu Janši bez obzira na činjenicu da je obnašao visoku funkciju. U Hrvatskoj, druga priča. Šef države ne može reći da se ne bavi odlukom o uvozu oklopnih vozila, jer je upravo on vrhovni zapovjednik Oružanih snaga. Začuđuju također ove pojave pred sudom u Muenchenu. Hrvatska je imala pravo zastupati pravdu kad su u pitanju brojne žrtve likvidirane u zapadnoj Europi. No, čini se da Hrvatska ne traži pravdu, već štiti one koji su stajali iza ubojstava. Europa sigurno prati što se događa. Ne znamo što će odlučiti, jer nemaju veliki manevarski prostor za sankcije”, podvlači Šeparović.

EU će i dalje pratiti što se događa u Hrvatskoj

Dodaje potom da će institucije Europske Unije i dalje pratiti što se radi u Hrvatskoj, jer se pravo i pravosuđe kod nas ponašaju doista čudno.

”Hrvatska ima razloga da se preispita, jer će u europskim kuloarima sigurno i dalje biti top tema. Pogotovo, ako se dogode novi skandali povezani s DORH-om i hrvatskim pravosuđem u cjelini”, dodaje Šeparović.

Podsjeća potom da, u nedostatku djelotvnorne pravne države, u Hrvatskoj djeluje Hrvatske nacionalni etički sud, koji nije dio pravosuđa, no koji sudi po moralnim zakonima.

”Predsjednik sam tog suda koji sudi Stjepanu Mesiću zbog izdaje nacionalnih interesa, jer je dilao dokumente koji su bili državna tajna. Sud će ga osuditi zbog veleizdaje nacionalnih interesa. I Milanović je u postupku zbog donošenja Lex Perković te drugih stvari, a optužena je i Vesna Pusić zbog svoje izdajničke prosrpske politike, kao i Milorad Pupovac te Vojislav Stanimirović, zaključuje dr. Zvonimir Šeparović.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content