Gospodine Milanoviću radite svoj posao i spriječite kamatarenje građana!

Otvoreno pismo premijeru: Radite svoj posao i spriječite kamatarenje građana!
Mangup ste Vi. Nećete nas vi nazad. Samo naprijed, u zdrav mozak….

Gospodine Milanoviću, izjavili ste na Rabu da je kamatarenje to što rade zadruge Raiffeisen banke. Dugo Vam je trebalo da to shvatite. Što ste napravili da to spriječite? Nije da niste mogli. U stvari, još uvijek možete. U slučaju Lex Perković smo vidjeli da ste u stanju zakon preko noći donijeti. Svašta Vi možete, pa tako i vlastitom narodu prijetiti referendumom. Zanimljivo je to, posebno stoga što baš ovih dana nastojite novim zakonom onemogućiti narodu da organizira referendum.

Predsjedniče Vlade, netko će reći da mi je prešlo u naviku pisati Vam otvorena pisma. Netko Vam ipak mora reći kad ne radite dobro. Većina Vaših suradnika, koliko sam primjetio, ne usuđuje se ili uopće ne razgovaraju s Vama. Zahvaljujući Vama i Vašem upravljanju državom zadnje dvije tri godine imam viška vremena, pa zašto Vam ne bih ukazao na gluposti koje radite. Ne bojte se, neću večeras pisati djelo enciklopedijskog formata. Zadržat ću se na samo dva, već spomenuta primjera.

Rekli bi stari Zagorci da se ja Vašoj socijalnoj neosjetljivosti i nemoralnom odnosu spram građana čudim k’o pura dreku.

Ako nikad ranije, trebao sam kao i svi građani, shvatiti kakvi ste onog trenutka kad ste Željku Jovanoviću dopustili da tiska nove udžbenike sa starim sadržajem. Tako ste onemogućili razmjenu, naslijeđivanje i kupovinu već korištenih udžbenika u državi u kojoj je tada bilo više od 300.000 građana s blokiranim računima.

Gospodine Milanoviću, znate li Vi uopće što to znači kad su građanima blokirani računi? Jeste li svjesni da oni ne mogu legalno steći nikakav novac, pa ni kupiti knjige svojoj djeci. Umjesto da im olakšate takvu situaciju i omogućite da mlađa braća i sestre naslijede knjige od starijih ili da neka djeca kupe korištene, višestruko jeftinije udžbenike, a ona druga nešto zarade prodajom svojim korištenih knjiga, Vi ste im to onemogućili kako biste izdavačima omogućili još veću zaradu. Vaš ministar Jovanović, jedan od vaših pretorijanaca iz SDP-a, naredio je da djeca moraju imati nove udžbenike u kojima se nalazi stari sadržaj. Kako će to ostvariti građani u državi s 370.000 nezaposlenih, u kojoj 325.000 građana ima blokirane račune, to Vas nikad nije previše zanimalo. Da jest, napravili biste nešto do sad da pomognete ljudima.

Iako sve ovo znam, ja se i dalje čudim Vašoj reakciji na Rabu k’o pura dreku. Još uvijek mi nije jasno kako ste to shvatili tek sad, nakon tolikih deložacija i nakon više godina kamatarenja. Kad Vas je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pozvala da proglasite moratorij na ovrhe, jer puno toga je mutno u cijelom tom procesu kamatarenja i deložacija, niste reagirali. Zamjenica Vašeg ministra pravosuđa se oglasila i rekla da je s Ovršnim zakonom sve u redu. Dakle, nemate namjeru proglasiti moratorij na ovrhe.

Gospodine Milanoviću, zar Vama nije poznato da je kamatarenje kazneno djelo u Hrvatskoj?! Vi ste danas izjavili da zadruge Raiffeisen banke kamatare, ali ne pokazujete ni najmanju namjeru Ovršni zakon staviti izvan snage i proglasiti moratorij na ovrhe koje se provode baš po zahtijevu tih zadruga Raiffesien banke i baš po odredbama tog Ovršnog zakona. Zar i Vama to nije čudno?! Ovršni zakon dopušta ovrhe koje su nastale na način koji je drugim zakonima zabranjen. Stvarno Vam tu ništa nije čudno, gospodine Milanoviću?!

Nedavno su naši mediji objavili, predsjedniče Vlade, da su Vam strani bankari zaprijetili Europskom komisijom zbog zamrzavanja tečaja švicarskog franka. Navodno su Vam poručili da oni tako gube dio zarade. Tada ste to prešutjeli. Niste se postavili onako kurčevito i prgavo, kako Vi to inače radite. Da ste tad nešto rekli, obvezali biste se nešto i napraviti i konačno se suprostaviti moćnom bankarskom lobiju koji se već digao na noge protiv predsjednice Republike koja traži moratorij na deložacije. Sjećate li se, gospođa Grabar-Kitarović traži moratorij na deložacije koje se provode i po sustavu kamatarenja o kojem ste vi govorili na Rabu. Ona je o tome progovorila službeno i poslala zahtijev Ustavnom sudu, a Vi ste govorili pred ljudima koji su potencijalni glasači na lokalnim izborima koji će biti održani za par dana. Sve je jasno, ali ja se i dalje čudim k’o pura dreku. Teško mi je povjerovati u takvu bešćutnost i takav cinizam.

Dobro je, gospodine predsjedniče Vlade, šaliti se i zbijati psine, ali ne na račun sirotinje. A baš to Vi radite. Vi se pred Rabljanima čudite toj podloj ideji stranih kreditnih zadruga koji kamatare i ovrhama dolaze do nekretnina baš na turistički atraktivnom Rabu. Ako Vas je to toliko zabrinulo, zašto to ne zabranite?! Zašto ne proglasite moratorij na deložacije? Zašto ne ukinete mogućnost da Fina građanima blokira račune bez najave i bez provjere valjanosti dokumentacije na temelju koje se to radi? Gospodine Milanoviću, zašto ne pristupite izradi novog Ovršnog zakona?

Sjećate li se da su te blokade računa umotvorina Slavka Linića, tipa kojeg ste se riješili iz Vlade, što je jedan od Vaših rijetkih dobrih poteza. Zašto ne popravite štetu koju je on napravio dok ste ga držali u Vladi?

Vidim, gospodine Milanoviću, da ste naciji zaprijetili organiziranjem referenduma. Lako je Vama. Vi možete na Vladi donijeti odluku da se održi referendum i gotovo. Mislim da bi bilo moralno, gospodine predsjedniče Vlade, da to ne radite. Vi biste trebali stati pred naciju, onako mangupski, kako Vi to znate, i reći da idemo prikupljati potpise za referendum po Vašoj ideji koju u Saboru promovira Peđa Grbin. Što mislite bi li ikad bio održan Vaš referendum kad bi se potpisi za njega prikupljali samo u prostorima lokalne uprave? Hoćete li nam, gospodine Milanoviću, svojim primjerom pokazati da je Vaš prijedlog dobar i da ga ne želite uvaliti narodu. Promovirate zgodan slogan koji kaže: „Naprijed, a ne nazad“. Kad sam vidio što u Saboru predlažete o referendumu i kad sam Vas danas čuo kako naciji prijetite referendumom, shvatio sam duboku poruku tog slogana. Stvarno ste nas u stanju gledati u oči i općiti s nama u zdrav mozak. Nadam se da ne zamjerite što nisam upotrijebio onu riječ na „j“. Mangup ste Vi. Nećete nas vi nazad. Samo naprijed, u zdrav mozak.

Gospodine Milanoviću, vratimo se na naftne bušotine. Zaprijetili ste nam danas da bismo mogli ostati bez zarade! Ma bez koje zarade? Tko će bušiti u Jadranu i tko će zarađivati od toga? Imate li možda namjeru raditi onako kako to radi Iran, koji je zbog toga neprijatelj onima koji kod nas žele bušiti? Hoće li to biti naše bušotine i hoće li se od njih finacirati država tako da građani ne moraju plaćati poreze? Što?! Niste znali da je to tako u Iranu? Mislili ste da je njihov nuklearni program stvarno opasan za nekog? Stvarno ste to misli pokraj onoga što radi Sjeverna Koreja zadnjih desetljeća bez da itko reagira ozbiljno? Budimo ozbiljni gospodine Milanoviću.

Hoće li naftu iz našeg Jadrana sebi uzimati stranci i na tome zarađivati, onako kao što nam je Bechtel gradio autocestu s turskim radnicima ili će naftu za našu korist bušiti naša domaća naftna kompanija. Ops… Rekao sam nešto o čemu je bolje ne pričati. Naša naftna kompanija. Kako to sjetno zvuči. Odmah se sjetim da ste Mađarima u Ini nabili neke porezne zaostatke, kako biste ih omekšali u pregovorima koji se vode o upravljanju Inom. Oni su to prihvatili bez prosvjeda i dok cijene nafte u svijetu padaju nama gorivo već pet tjedana za redom poskupljuje.

Kako ste ono rekli, gospodine Milanoviću? Naprijed, ne nazad. Da, ovo je baš ravno u čelo. Općite s nama u zdrav mozak!

Autor: Ante Gugo/politikaplus.hr

Odgovori

Skip to content