Hodak: Hrvatski suci sude u korist onih koji imaju moć

Hodak: Radman dobio sud bez dokaza jer je hrvatsko pravosuđe retardirano
Tvrdnja da je bio suradnik KOS-a za Radmana ne može biti sramota jer je u širem smislu on bio dio tog sustava. Ne znam zašto mu duša pati, kaže odvjetnik Knezović

Nepravomoćna presuda sutkinje Općinskog građanskog suda u Zagrebu, Romane Hukelj, u korist Gorana Radmana, u sporu u kojem je Radman zbog duševnih boli tužio Marka Franciškovića, dopredsjednika udruge Pravednik, izazvala je dosta pažnje i brojne reakcije javnosti.

Nedoumice i pitanja izazvalo je obrazloženje presude u kojoj sutkinja Hukelj tvrdi da je Marko Francišković iznio neistinu kada je rekao da je Radman bivši i daljnji suradnik KOS-a. Pitanja otvara i to što sutkinja, po svemu sudeći, nije uzela u obzir okolnost da Radman na sudu nije govorio istinu kada je kazao da je snimljenu Franciškovićevu izjavu preko Youtube-a vidjelo čak 700.000 ljudi.

Radman na sudu nije govorio istinu

Radman, prema informacijama koje posjedujemo, nije uspio dokazati da je taj video vidjelo toliko ljudi. Francišković je sutkinju upozorio da Radman ne govori istinu, jer je spomenuti video vidjelo znatno manje osoba (oko 100.000 pogleda), no sutkinja to nije uzela u obzir pri izricanju presude.

Kako, dakle, sutkinja zna da je Franciškovićeva tvrdnja neistinita kada je istu informaciju napisalo na desetina hrvatskih novinara i kada te napise Radman nikada nije demantirao te kada je Hrvatski list prije nekoliko godina objavio (navodno) svjedočenje Radenka Radojčića, nekadašnjeg visokopozicioniranog djelatnika KOS-a, u kojem je Radmana povezao s tajnom službom bivšeg režima? Kako poznati hrvatski odvjetnici komentiraju presudu u korist Radmana te što misle jesu li na sudu prevagnule činjenice ili ideologija, upitali smo Zvonimira Hodaka i Matu Knezovića.

Hodak: Hrvatski suci sude u korist onih koji imaju moć

”Sutkinja je morala po službenoj dužnosti dati jednoj od stranaka da dokaže tu izjavu o suradniku KOS-a. Radojčić je izjavio da je Radman suradnik KOS-a, pa je Radman trebao donijeti dokaz da nije. Sutkinja je trebala po službenoj dužnosti pozvati bivše agente KOS-a koji bi potvrdili da Radman je ili nije bio njihov suradnik. No, hrvatski suci su uvijek skloni nomenklaturi koja je na vlasti. Budući da je Radman praktički na vlasti, dobiva sud bez ikakvih dokaza. S druge strane, Vici Vukojeviću su sudili zbog silovane žene koja se nije ni rodila. Mislim da ulaskom u EU nismo riješili problem pravosuđa, jer i dalje imamo retardirano pravosuđe. Očito je da je ovakva presuda donijeta samo zato što se radi o Goranu Radmanu, čovjeku koji je na čelu Hrvatske radio televizije i koji stoga ima veliku moć”, ističe odvjetnik Zvonimir Hodak te dodaje da i ova presuda dokazuje da je pravosuđe i dalje hrvatska rak rana.

Knezović: Ne razumijem zašto ga duša boli?

Nijansu drugačije razmišljanje ponudio nam je Mate Knezović, odvjetnik i predsjednik Obiteljske stranke.

”Ne znam zašto je Radman tužio Franciškovića kada je on uistinu bio dio tog sustava. Osobno ne znam je li bio suradnik Kontra-obavještajne službe u Jugoslaviji, ali znam da je bio dio komunističkog jugoslavenskog sustava. Zato nije ni važno je li, ili nije bio dio tajne službe. Tvrdnja da je bio suradnik KOS-a za njega ne može biti sramota jer je u širem smislu bio dio tog sustava. Ne znam onda zašto mu duša pati kada je, kao nositelj Titove štafete, bio vrhunski svećenik vjere u druga Tita. To su činjenice”, podvlači odvjetnik Mate Knezović.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content