Križ simbol za – nevjernike!?

Džihadisti samozvane Islamske države ne prestaju iz dana u dan šokirati svijet. Posljednje njihovo zlodjelo je kulturocid koji su militanti ISIS-a izveli u iračkom gradu Mosulu. Upali su u arheološki muzej i sve eksponate koji su se nalazili u njemu uništili su i doslovce pretvorili u prah. Radi se o skulpturama i kipovima starim nekoliko tisuća godina.

“Prorok Muhamed nam je naredio da se riješimo kipova i relikvija jer su njegovi sljedbenici učinili isto kad su osvajali zemlje poslije njega”, kazao je neimenovani član ISIS-a. Džihadisti su nedavno u Mosulu zapalili i biblioteku s više od 10.000 knjiga i blizu 700 starih rukopisa.

Koliko god ovakve stvari šokiraju, toliko i više s nevjericom primamo vijesti o stradavanju ljudi, a ne kipova i knjiga. I to samo zato što su drugačiji, odnosno nevjernici, kako ih nazivaju džihadisti. Neki dan su na teritoriju sjeveroistočne Sirije militantni islamisti oteli više od 300 kršćana. Jedina im je krivnja što vjeruju u Krista i časte križ, simbol svoje vjere.

Prije desetak dana džihadistički koljači, od kojih mnogi dolaze iz zemalja tzv. zapadnoga svijeta, brutalno su izvršili smaknuće 21 koptskog kršćanina na jednoj plaži kod Tripolija. “Prije ste nas gledali na jednom brdu u Siriji. Danas smo južno od Rima… u Libiji”, poručili su. Kad je talijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni najavio da je Italija spremna intervenirati u Libiji, jer Tripoli je samo 200 milja od talijanskih obala, džihadisti su ga nazvali “ministrom križarom”.

Očigledno je da je u pravu Graeme Wood, novinar i profesor političkih znanosti, koji u članku “Što ISIS doista želi” za američki časopis “The Atlantic” ističe kako su neiskreni – koliko god bili dobronamjerni – pokušaji nijekanja srednjovjekovne religijske naravi takozvane Islamske države, jer džihadisti one koji im se na bilo koji način suprotstavljaju prikazuju križarima, koji su u srednjem vijeku ratovali s muslimanima kako bi oslobodili Kristov grob.

Samoproglašeni Kalifat drži da će se ispuniti proroštvo koje će pospješiti završetak svijeta, a ključni dio toga jest borba sa silama “Rima” kod grada Dabiqa te obnova islamskog osvajanja nakon pobjede nad anti-mesijom u Jeruzalemu. S obzirom na to da bi se kopnena ofenziva uklapala u apokaliptična predviđanja Kalifata, dala bi islamistima na kredibilitetu i time povećala uspjeh njihova novačenja.

Od svih loših vojnih mogućnosti koje su otvorene za borbu protiv samozvane Islamske države – smatra Wood – najmanje loša je nastavak podupiranja mjesnih snaga te nastavak bombardiranja, sprječavajući time njezino širenje. To će joj oduzeti vjerodostojnost, potkopati ideologiju i na duge staze dovesti do njezina poraza.

Apostolski nuncij u Damasku, nadbiskup Mario Zenari izjavio je kako se kršćani u Siriji osjećaju napušteni od međunarodne zajednice, jer ne vide opipljive rezultate u zaustavljanju napredovanja militanata samoproglašenoga Kalifata. Preostaje im tek molitva i nada za njihovu otetu braću, kaže sirijski katolički patrijarh Ignace Youssef III Younan, dodajući kako su borci za Islamsku državu puni mržnje i otrovnih osjećaja za kršćane u Siriji. U molitvi im se pridružio i papa Frane, koji je i za vrijeme duhovnih vježbi sa zabrinutošću pratio dramatične vijesti, svjestan, očito da je i on kao i Vatikan, na meti džihadista.
Budi mi hrid utočišta i čvrsta utvrda spasenja. (Ps 71,3)

Autor: Ivan Ugrin/misija.slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content