Međunarodna konferencija o islamu i borbi protiv terorizma

Meka, (IKA) – Na međunarodnoj konferenciji o islamu i borbi protiv terorizma, održanoj u Meki, u Saudijskoj Arabiji, sudionici su 25. veljače usvojenoj Izjavi preložili niz društvenih, odgojnih i upravnih reformi. U Izjavi islamski pravnici, teolozi i stručnjaci podsjećaju na načela i na islamske vrijednosti zahtijevajući poštovanje ljudskog dostojanstva, zaštitu ljudskih prava i obveza kao i muslimanskoga jedinstva.

Osim toga, sudionici su pozvali na borbu protiv korupcije, nezaposlenosti i siromaštva, kao i na preispitivanje odgojnih programa, a muslimansku su inteligenciju potaknuli na zauzimanje u promicanju istinskoga islama, na odbacivanje zabluda i na promicanje vrijednosti.

Tijekom konferencije, koju je organizirala saudijska nevladina organizacija „Savez islamskoga svijeta”, raspravljalo se o definiciji terorizma prema šerijatu te o međunarodnom shvaćanju terorizma kao i o zloporabi religije u terorizmu. Analizirajući uzroke terorizma, govorilo se o površnom poznavanju šerijata, o vjerskom fanatizmu, o društveno-gospodarskim problemima, odgoju, zakonodavstvu te slabim stranama građanskoga društva.

U dokumentu se potiču mladi da vjeruju ulemama, da od njih traže savjete; da izbjegavaju one koji tvrde da poznaju islam, te da se ne prepuštaju da ih zavode krilatice koji nemaju ništa s Kuranom i šerijatskim pravom. Mladima koji traže promjene preporučeno je da vode računa o islamskom nauku, da poštuju zakon i izvuku pouke iz prošlosti.

U Izjavi je istaknuto da je ekstremizam svjetska pojava, da terorizam nije ni religija ni nacija, te da nije pravedno optuživati islam zbog terorizma koji Kuran odbacuje. Borba protiv terorizma nije borba protiv islama, stoga tu borbu valja voditi u suradnji s islamskim državama – istaknuto je u Izjavi a prenosi Radio Vatikan.

Izvor: IKA

Odgovori

Skip to content