NAPROSTO NESPOJIVO: UN, VESNA PUSIĆ I HRVATSKI INTERESI?

Bila je Vesna Pusić sva zelena od bijesa neposredno nakon što je Kolinda Grabar-Kitarović izabrana za predsjednicu Republike. Ne bijaše joj to po volji, izgubio je njezin intimus Ivo Josipović, njezini planovi došli su u pitanje.

Dvije žene različitih ideologija, a ni ženska zavist nije bez određenog značenja. Odmah u toj fatalnoj noći zamjerila je Kolindi “nacionalističku retoriku”, a dan nakon, još misleći kako je ona glavna, u stilu stroge učiteljice priprijetila je predsjednici kako će joj još neko vrijeme tolerirati gafove, ali samo neko vrijeme.

Trebalo joj je neko vrijeme da shvati tko je tko, kako je ona ipak samo ministrica vanjskih poslova, doduše i prva potpredsjednica Vlade, što je titula koju je preuzela od sada mrskog političkog protivnika Radimira Čačića dok je ovaj još bio u zatvoru, a da je ipak Kolinda Grabar-Kitarović šefica države i što se tu može.

Promocija u svijetu

Oštru retoriku ubrzo će zamijeniti pomirljiviji tonovi. Izbjegla je čak komentirati izbacivanje Titova poprsja iz Ureda predsjednice. Ona to, doduše, ne bi učinila, ali to nije njezina stvar. Prvu potpredsjednicu Vlade krase dvije odlike važne za uspjeh u političkoj karijeri: prva je arogancija, druga je ambicioznost. I išlo je to dugo ruku pod ruku, ali došlo neko vrijeme i druge prilike kad aroganciju mora podrediti ambicioznosti.

Njih su se dvije sastale nekoliko puta. Vesna Pusić tvrdi da je dobila predsjedničinu potporu za kandidaturu za mjesto glavne tajnice Ujedinjenih naroda, to isto tvrdi i Zoran Milanović, dok sama predsjednica kaže kako se o tome nije razgovaralo. Ne znam, kaže Vesna pro domo sua, kako bi netko kome je stalo do hrvatske promocije u svijetu mogao biti protiv njezine kandidature. Pa mogla bi, recimo, biti sama Kolinda Grabar-Kitarović protiv bude li dosljedna u svojim vanjskopolitičkim usmjerenjima. Nije svaka i od svakoga promocija dobra ni poželjna.

Cijelo vrijeme svoga mandata ministrica vanjskih poslova ponaša se kao predsjednica “regiona” ili zapadnog Balkana (to su pojmovi koje Kolinda izbjegava i izustiti). Suprotno od amandmana koje su podnijeli hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu i suprotno stavu same predsjednice, gospođa Pusić ustvrdila je kako se mostarska deklaracija Hrvatskog narodnog sabora ne uklapa u europsku politiku. Za posjeta Njemačkoj Kolinda Grabar je kazala kako je nesretni “lex Perković” doveo do zastoja u odnosima između dviju zemalja, a dan nakon toga ministrica je opovrgnula takvu ocjenu. Ne bi bilo zgodno da žena koja uporno godinama tvrdi kako je Hrvatska izvršila agresiju na susjednu državu promovira hrvatske interese i hrvatsko ime.

Ni stanje u diplomaciji za koje je ministrica vanjskih poslova izravno odgovorna nije dobro. Tamo je ona uglavnom postrojila svoje kadrove i namjerava zbrinuti još neke svoje prijatelje i prijateljice. To je svakako još jedan razlog umiljatosti jedne, ali i razlog podozrivosti od strane druge dame.

Tko nije gledao posljednje izdanje “Javne stvari” nejavne televizije u kojoj je gostovala rečena Vesna Pusić, propustio je čuti jednu važnu vijest. Prva potpredsjednica, nakon što je konstatirala apsolutnu uspješnost Vlade, saopćila nam je kako zemlja samo što nije izišla iz recesije. Narod sada može biti sretan. Moglo se primijetiti i kako se potpredsjednica, koja inače, blago rečeno, o ekonomiji pojma nema, uglavnom ni u čemu ne slaže s predsjednikom. On je za raspisivanje referenduma o iskorištavanju nafte u Jadranu, ona je protiv, on je objavio odustajanje od monetizacije autocesta, ona misli kako bi baš ta monetizacija bila dobro rješenje, on ne zna kad će biti izbori, ali ona tvrdi kako će to biti u listopadu. O inače javno najavljenoj privatizaciji HEP-a ništa nije čula!

Politička snaga

Otkuda uopće Vesna Pusić crpi svoju nadnaravnu političku snagu koja višestruko nadmašuje njezine sposobnosti i politički rejting njezine stranke? Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati, koja uživa između jedan i dva posto potpore biračkog tijela, uz ministarstvo vanjskih poslova i potpredsjedničko mjesto u Vladi drži još tri važna resora (gospodarstvo, graditeljstvo i kulturu) te neka važna javna poduzeća. I dok se krešu troškovi na sve strane, dok je sve manje novca za zdravstvo, socijalu, obrazovanje, upravu i gospodarstvo, jedino Ministarstvo vanjskih poslova, najbeskorisnije od svih ministarstava, prolazi bez restrikcija. Diplomatska predstavništva razmiljela su se diljem svijeta gotovo kao američka, a efekti su vrlo skromni ili nikakvi. Nerijetko od njih čak ima više štete nego koristi.

Dobro upućeni izvori kažu kako Vesna Pusić Zoranu Milanoviću ide jako na živce. Pitanje je onda što ih drži na okupu. Nesigurni i uzdrmani Milanović i za slamku se hvata, on je i dalje otvoren za nastavak koalicije i u novom eventualnome mandatu, iako će mu ovo savezništvo umanjiti, a ne povećati izglede u izbornoj utrci. A sama predsjednica HNS-a postavlja se kao da je upravo ona centar svijeta, centar oko kojega bi se trebao okupiti lijevi centar i krajnja ljevica. Ona još nije sigurna hoće li uopće koalirati s SDP-om, još važe, još se premišlja, jer očito jednim okom škilji i namiguje prema Zoranu, a drugim prema Ivi Josipoviću i ekipi koju on okuplja.

Josip Jović / Slobodna Dalmacija

Odgovori

Skip to content