NE MOŽE PREŽALITI JUGOSLAVIJU: Zoran Pusić osniva Antifašističku ligu

To je suočavanje s Hrvatskom, a ne s prošlošću, komentira povjesničar Davor Marijan osnivanje Lige zbog ‘zabrinutosti’ razvojem događaja u RH

U Zagrebu je danas na rasporedu osnivačka skupština Antifašističke lige Republike Hrvatske. Inicijatori su pravnik Juraj Hrženjak te aktivist i predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić.

Antifašistička liga zamišljena je kao asocijacija samostalnih organizacija civilnoga društva i pojedinaca koji, kako navode organizatori, dijele zabrinutost razvojem događaja u Hrvatskoj gdje se javno poricanje nekih od temeljnih etičkih vrijednosti demokratskoga društva ponovno nameće kao legitimna politička opcija.

Ima li hrvatsko društvo razloga za ovakvu vrstu zabrinutosti, pitali smo povjesničara Davora Marijana.

“Mislim da nemaju razloga biti zabrinuti, nemaju nikakvih osnova za to. To samo govori što se dogodilo u posljednjih 15 godina. Proces detuđmanizacije je gotov, Hrvatska se vraća sebi. Iako imamo one koji ne mogu prežaliti Jugoslaviju i sve što je prohrvatsko je po njima napad na jugoslavenstvo”, tvrdi Marijan.

Povjesničar tvrdi da je Hrvatska kroz zadnje desetljeće i pol otišla previše ulijevo, ali da se polako vraća doma. Hrvatska prema nekim informacijama odvaja tri milijarde kuna godišnje za nevladine organizacije, kakva će biti i Antifašistička liga.

“Kada vidite strukturu, tu ima svega, samo nema političkih Hrvata. Ovdje se točno vidi što su. To su organizacije koje misle da žele nametnuti suočavanje s prošlošću, a fascinantno je da se ne žele suočiti s prošlošću do 1990. godine. To je suočavanje s Hrvatskom, a ne prošlošću. Potpuno anakrono i smiješno je to što rade”, zaključio je Marijan.

Osnivačka skupština Antifašističke lige Republike Hrvatske počela je u 10 sati u Starogradskoj vijećnici na Gornjem gradu.

Autor: Josip Senjak/direktno.hr

Odgovori

Skip to content