Pismo urednika HRT-a Bilića koje je prodrmalo Upravu

Bilić je još jedna potencijalna žrtva delikta mišljenja koji sustavno otkazima i prijetnjama zbog drugačijeg profesionalnog i kolegijalnog pogleda provode vladajući kadrovi na HRT-u

Direktno.hr u posjedu je dramatičnog pisma urednika i novinara HRT-a Branimira Bilića koje je podiglo prašinu na Prisavlju do te mjere da je novinaru već sljedeći dan stigla prijetnja da će mu se brojati sati provedeni u zgradi HRT-a, bez obzira na njegov urednički i novinarski učinak.

Tako je Branimir Bilić još jedna potencijalna žrtva delikta mišljenja koji sustavno otkazima i prijetnjama zbog drugačijeg profesionalnog i kolegijalnog pogleda provode vladajući kadrovi na HRT-u.
Pismo Branimira Bilića Programskom vijeću HRT-a

Poštovane vijećnice i vijećnici Programskog vijeća HRT-a,

I.

Povod mog obraćanja Programskom vijeću HRT-a je kaotično i alarmantno stanje unutar IMS-a i HRT-a u cjelini, izazvano negativnim programskim i upravljačkim postupcima, koji su u dužem vremenskom periodu doveli do PADA NOVINARSKE PROFESIONALNOSTI I SROZAVANJA UGLEDA HRT-a U CJELINI.

II.

Najnovije izravno emitiranje emisija „Inauguracija predsjednice RH“, te Predsjedničko sučeljavanje 2014/2015.“, kao i uređivanje i vođenje središnjeg HTV Dnevnika u proteklom polugodišnjem razdoblju – rezultat kojih su NISKA NOVINARSKA PROFESIONALNOST, ETIČNOST I ODGOVORNOST, TE POLITIČKA I SVJETONAZORSKA PRISTRANOST – opravdano su zabrinuli sve vrijedne i profesionalne djelatnice i djelatnike unutar HRT-a, koji su tiha većina, te s razlogom uznemirili hrvatsko društvo u cijelosti.

Uređivanjem i vođenjem emisije „Inauguracija predsjednice RH 2015.“, urednica i voditeljica je svojom neprofesionalnošću, neetičnošću i niskom civilizacijskom i demokratskom razinom – uvrijedila profesionalno novinarstvo, zdravu pamet gledatelja HTV-a i osobu i instituciju predsjednice RH. Ponizila je HRT.

Predlažem Programskom vijeću HRT-a da od urednice i voditeljice emisije zatraži JAVNU ISPRIKU svima koje je uvrijedila.

Unutartelevizijsko klanovsko svrstavanje nastalo i na ovom primjeru, profesionalno je nedopustivo, jer je nastavak starog modela zamjene „jednih partijskih profesionalaca, drugima“.

Emisija „Predsjedničko sučeljavanje 2014/2015., posebno njezina moderatorica, banalizirala je i podcijenila profesionalno novinarstvo, a svojim „bigbraderovskim pristupom i kulturom štikle“ obezvrijedila je novinarsku etičnost i odgovornost, uvrijedila predsjedničke kandidate i gledatelje HTV-a. U cjelini, bilo je to najsramnije „predsjedničko sučeljavanje“ koje je sebi dopustila jedna javna europska televizija.

HRT i većinska hrvatska javnost tim su uratkom ostali zaprepašteni.

Predlažem Programskom vijeću HRT-a da od Uredništva, moderatorice i voditelja zatraži JAVNU ISPRIKU svima koje su uvrijedili.

Uređivanje i vođenje središnjeg Dnevnika HTV-a u proteklom šestomjesečnom razdoblju, čija je cijena kod HTV gledatelja drastično pala – među ostalim obilježili su NISKA PROFESIONALNOST I KVALITETA, VISOKA IDEOLOGIZIRANOST, POLITIZIRANOST I POLITIČKA PRISTRANOST u korist vladajuće koalicije i bivšeg predsjednika RH.

Čitavo to vrijeme središnji HTV Dnevnici uvijek su bili više na usluzi političkim elitama, financijskim i korporacijskim središtima moći, nego građanima – gledateljima HTV-a, koji plaćaju pretplatu.

Predlažem Programskom vijeću da od urednika, urednica, voditelja i voditeljica Dnevnika HTV-a u spomenutom periodu, zatraži JAVNU ISPRIKU GLEDATELJIMA HTV-a.

Koncepcije i izvedbe i nekih drugih emisija i sadržaja IMS-a, nerijetko su promicale lik i djelo političara, vladajućih ili oporbenih, te analize uvijek istih analitičara. Konkretan život građana bio je u drugom planu. Crno bijeli koncept novinarskih lijevo-desnih pristupa, promicanje najčešće stranačke ili partijske politike i interesa vladajućih i moćnih, kojima je IMS HTV-a često služio kao vlastito kućno kino – MARGINALIZIRALI SU KULTURU, OBRAZOVANJE, ZNANOST, DUHOVNOST, PODUZETNIŠTVO, HRVATSKU BAŠTINU I HRVATSKI JEZIK, VRIJEDNOSTI I VREDNOTE DOMOVINSKOG RATA I HRVATSKIH BRANITELJA, te unižavali dostojanstvo svakog čovjeka, koji treba imati svoje mjesto unutar IMS-a i HRT-a.

Naprijed iznesene ocjene koje su narušile ugled HRT-a razlog su što Programskom vijeću predlažem da od rukovoditeljice IMS-a zatraži DA SVOJ MANDAT STAVI NA RASPOLAGANJE. Iako po nepisanim pravilima i ona ima 100 dana za pokazivanje profesionalnosti, samostalnosti i odgovornosti.

Politika, posebice vladajuća, uz pomoć programsko-upravnog vodstva HRT-a i podobnih i pravovjernih novinara – aktivista, još jednom se grubo uplela u program HRT-a. Pokazalo se da svaki izborni politički pobjednik, bilo lijevi ili desni, HRT drži svojim izbornim partijskim plijenom. I na taj način bira svoje upravitelje, „i lijeve i desne profesionalce“, koji gledateljima HTV-a prodaju svoj svjetonazor, svoju politiku i interese za njihov novac.

Problem IMS-a i programa HRT-a nisu jedna ili tri loše emisije, ili izravna prijenosa. Griješiti je ljudski i greške se mogu ispraviti i oprostiti.

Problem HRT-a i IMS-a je PROMAŠEN SUSTAV I MODEL stranačkog, svjetonazorskog, prijateljskog, kumovskog i nepotističkog kadroviranja.

Problem je sustav novinarske poslušnosti, podobnosti, autocenzure i neobrazovanosti, te nepostojanje empatije za opće dobro. Taj sustav treba promijeniti kako bi programska većina kreativnog osoblja, PROFESIONALNO, SLOBODNO I ODGOVORNO MOGLA PROIZVODITI KVALITETNE SADRŽAJE potrebne hrvatskoj javnosti. U tome je ključ opstanka HRT-a kao javnog dobra i javnog servisa.

Uz to IMS i neki drugi programski dijelovi HRT-a u protekle su tri godine u nekim svojim programskim sadržajima, protivno zakonu o HRT-u i Ustavu, zapostavljali hrvatske i europske vrijednosti nauštrb promicanja sadržaja kulturno-duhovnog prostora takozvane „jugosfere“.

Tako je i HRT ponekad više nalikovao televiziji tzv. Regiona, nego profesionalnoj, demokratskoj, hrvatskoj i europskoj javnoj radio televiziji.

Programska kulturno-duhovna dekroatizacija Hrvatske je nedopustiva, kao što je zbog demokratskih i medijskih standarda nedopustiv pokušaj povratka HRT-a u „dobra stara vremena“ sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, koja su neusporediva s vremenom demokracije i pluralizma.

Svi naprijed nabrojeni razlozi, kadrovski promašaji i programska lutanja, koji su unizili profesionalne HTV-e standarde i narušili ugled HRT-a u hrvatskoj javnosti – dovoljni su da Programskom vijeću predložim da od ravnatelja programa HRT-a zatraži STAVLJANJE MANDATA NA RASPOLAGANJE.

Programskom vijeću HRT-a predlažem da u roku od tri do šest mjeseci formira PROFESIONALNO STRUČNO MEDIJSKO POVJERENSTVO, koje će sačiniti stručnu analizu svih programa HRT-a. Analizu će Programsko vijeće HRT-a predstaviti Hrvatskom saboru i hrvatskoj javnosti, a sadržavat će ocjene programske kvalitete, njenu usklađenost s pozitivnim zakonima RH, hrvatskim i europskim vrijednostima i vrednotama, koje bi trebala promicati HRT, kao javna radio televizija.

Programsko vijeće HRT-a će u razdoblju od tri do šest mjeseci sa svim relevantnim tijelima unutar HRT-a analizirati koliko su PAD KVALITETE PROGRAMA I SROZAVANJE UGLEDA HRT-a – povezani s negativnim kadrovskim i poslovnim odlukama, mogućim štetnim ugovorima glavnog ravnatelja i ravnateljstva HRT-a, toleriranjem sukoba interesa, mobinga, kršenja ljudskih i profesionalnih prava, cenzure, uvođenja kulture straha, otkaza zbog verbalnog delikta, izrazito loših međuljudskih odnosa, …

Predlažem Programskom vijeću HRT-a da tu analizu izradi POSEBNO POVJERENSTVO, koje će formirati Vijeće.

Kako glavni ravnatelj HRT-a, u zemlji i inozemstvu zastupa HRT i odgovoran je za cjelokupan HRT, Programsko vijeće HRT-a će nakon provedene šestomjesečne stručne analize odlučiti hoće li, ili ne od Odbora za informatiku, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora, ZATRAŽITI RAZRJEŠENJE ILI SMJENU GLAVNOG RAVNATELJA HRT-a.

Predlažem da Programsko vijeće HRT-a od stručnih agencija žurno naruči istraživanje na relevantnom uzorku O STUPNJU POVJERENJA HRVATSKIH GRAĐANA PRETPLATNIKA HRT-a U PROGRAME HRT-a, kako bi se o novoj uređivačkoj i kadrovskoj politici unutar HRT-a i izgubljenoj vjerodostojnosti HRT-a moglo što prije raspravljati na HRT-u i u Hrvatskom saboru. Sve to treba učiniti kako bi zbog interesa hrvatske javnosti, NEOVISNOST, SLOBODU, ETIČNOST I ODGOVORNOST KAO TEMELJE NOVINARSKE PROFESIONALNOSTI, kvalitetno, kreativno i stvarno, stavili u temelje novog javnog HRT-a.

Predlažem Programskom vijeću HRT-a da od nadležnih tijela unutar HRT-a, žurno zatraži IZMJENE ETIČKOG KODEKSA HRT-a, kojim se krše profesionalna i ljudska prava i koji je protivan Ustavu RH.

Predlažem Programskom vijeću HRT-a da zbog zaštite javnog HRT-a i hrvatske javnosti, od Hrvatskog sabora ZATRAŽI IZMJENE ZAKONA O HRT-u – po kojima bi članove i članice Vijeća HRT-a izravno birale hrvatske KULTURNE, ZNANSTVENE, OBRAZOVNE, DUHOVNE, CIVILNE, VJERSKE I MANJINSKE ustanove, udruge i zajednice. Takvo Vijeće biralo bi glavnog ravnatelja HRT-a kojeg bi potvrđivao Hrvatski sabor. Po tim izmjenama, poslovanje HRT-a nadzirao bi Hrvatski sabor, koji bi u Nadzorni odbor birao stručnjake.

Poštovane vijećnice i vijećnici, od Vas tražim da sukladno vašim ovlastima žurno zaštitite HRT, kao javno kulturno i nacionalno dobro hrvatskog naroda i svih građana RH. Krajnje je vrijeme da se oduprete pokušajima i postupcima unutar i izvan HRT-a, koji od javnog servisa hrvatskih građana žele napraviti podložnu, neprofesionalnu, partijsku i nedemokratsku instituciju, koja će biti na usluzi krupnom kapitalu i politici, bogatima i moćnima.

Svi postupci, mjere i prijedlozi koje ćete kao Programsko vijeće poduzimati, a koje se odnose na kadrovske i zakonske promjene i „grijeh HRT struktura“ – trebaju biti usmjereni podizanju kvalitete programa, trebaju biti demokratski i voditi računa o dostojanstvu svakog čovjeka na HRT-u i izvan HRT-a.

Programsko vijeće HRT-a treba učiniti sve kako bi postojeće ljudske, profesionalne i tehnološke potencijale zaštitilo i unaprijedilo, koji bi protivno stvorenom kaosu, gledateljima mogli isporučivati vrijedne informativne, kulturne, obrazovne, znanstvene, dramske, dokumentarne, filmske, zabavne i športske sadržaje. Jer upravo je to zadaća HRT-a.

Poštovane vijećnice i vijećnici, ne sumnjam ni malo u Vašu stručnost i

profesionalnost. Međutim, potrebna je veća hrabrost i odgovornost

Programskog vijeća HRT-a, kako bi se zaustavilo rastakanje HRT-a kao

javnog dobra.

Ukoliko uz nepostojanje političke, profesionalne i javne volje u hrvatskom

društvu, ni Vi nemate snage za pozitivne promjene HRT-a, preostaje Vam da

se ZAHVALITE NA SVOJIM ČASNIM DUŽNOSTIMA.

S poštovanjem i u dobroj vjeri,

Branimir Bilić, novinar-mentor HRT-a

U Zagrebu, 2. 03. 2015.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content