Raspudić: Predsjednica je bila diplomatična, ali potez je bio odličan

Lučić očekuje da će u sljedećem razdoblju predsjednica staviti naglasak na položaj Hrvata u BiH i da će potvrditi ono što su već izrijekom rekli i Senat SAD-a i Rezolucija Europskog parlamenta iz 2013. godine, a to je da je položaj Hrvata u BiH neravnopravan

”Već sam izbor BiH kao prve zemlje koju će posjetiti šalje pozitivnu poruku da će glavni fokus hrvatske vanjske politike biti na susjednoj zemlji. Predsjedničine izjave bile su u skladu s uobičajenim diskursom hrvatske vanjske politike kad je BiH u pitanju i ne odudaraju od onoga što je zadnjih nekoliko godina govorio bivši predsjednik Josipović”, komentira posjet predsjednice Kolinde Grabar- Kitarović BiH dr. Nino Raspudić, politički analitičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Mostaru.

Dio Hrvata u BiH bio je pomalo razočaran jer je očekivao čvršću retoriku po pitanju ravnopravnosti Hrvata u BiH. Ne bi bilo loše da se čulo, primjerice, kako Hrvatska neće biti prijatelj bilo kakve BIH, poput npr. sadašnje srpsko-bošnjačke, koja gazi politička prava Hrvata, već će biti najveći prijatelj europske BiH kao države ravnopravnih naroda i građana. U tom smislu bi trebalo napustiti uobičajene uvodne mantre o poštivanju cjelovitosti i suverenosti bilo kakve BiH, čime se samo unaprijed stavljamo u poziciju potencijalnog sumnjivca te utopijsku priču kako se sami narodi unutar BIH trebaju dogovoriti oko ravnopravnosti.

Da se politička vrhuška brojnijih naroda želi dogovoriti oko ravnopravnosti, ne bi preglasavali malobrojnije. To je kao da gledate nasilnika kako vam tuče mlađega brata i kažete -dogovorite se vas dvojica oko ravnopravnosti. Tu je vanjska intervencija nužna. Stoga bi trebalo obrnuti redoslijed dvije uobičajene teze. RH bi trebala primarno podržavati interese Hrvata u BiH, a potom cjelovitost, suverenitet i europski put BiH u kojoj će sva tri naroda biti ravnopravna. Uz ove nijanse za koje se nadam da će se ubuduće doraditi, posjet Predsjednice BiH ocjenjujem vrlo pozitivno, govori prof. Raspudić.

Dobra je stvar što je hrvatska predsjednica za svoj prvi službeni posjet odabrala BiH, čime je poslala pozitivnu poruku, slaže se i dr. Ivo Lučić, profesor s Instituta za povijest. ”Logično je da je najprije otišla u Sarajevo, jer je to glavni grad BiH, a i Hrvati konačno imaju svog člana Predsjedništva, ali očekujem da će uskoro posjetiti i hrvatsku zajednicu u Mostaru, Orašju, Vitezu”, nastavlja Lučić.

Smatra da je predsjedničina poruka bila više diplomatska, suzdržana, a manje državnička, no, kaže da je to ”najvjerojatnije zbog opreza, ali možda i zbog oštrih napada na predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, zbog nedavnog pisma podrške upućenom Hrvatskom narodnom saboru”.

Iako, objašnjava Lučić, optužbe na račun predsjednika Karamarka ”potpuno su pogrešne i neutemeljene i one ne govore o njemu samom, već o Željku Komšiću, kao i Demokratskoj fronti, koja se lažno predstavlja kao ljevica, a radi se o radikalnoj nacionalističko-unitarističkoj bošnjačko-bosanskoj opciji”.

Lučić očekuje da će u sljedećem razdoblju predsjednica staviti naglasak na položaj Hrvata u BiH i da će potvrditi ono što su već izrijekom rekli i Senat SAD-a i Rezolucija Europskog parlamenta iz 2013. godine, a to je- da je položaj Hrvata u BiH neravnopravan i ugrožen. ”Želio bih da predsjednica napravi korak dalje po pitanju položaja Hrvata u BiH”, zaključuje dr. Lučić.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content