SKANDALOZAN PRESEDAN Milanović zabranio da ga fotografiraju s Kolindom?

Razgovorat će o pitanjima nacionalne sigurnosti Hrvatske, te radu obavještajnih agencija, a sastanak će biti iza zatvorenih vrata

ZAGREB – U Hrvatskome saboru u četvrtak u podne održana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS), na kojoj su se prvi puta sastali predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović, a na dnevnom redu sjednice je usvajanje smjernica za rad sigurnosno-obavještajnih agencija u 2015. te rasprava o Strategiji nacionalne sigurnosti 2015.-2024.

Iako je sjednica VNS-a prvi njihov službeni susret, javnost će ostati uskraćena za zajedničke fotografije predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Zorana Milanovića.

Iako je uobičajeno da fotografi i snimatelji poprate početak sjednice koja se održava u Saboru uz jake sigurnosne mjere, tportal doznaje iz izvora bliskih Uredu predsjednice da je na zahtjev Zorana Milanovića to zabranjeno te da je i službenom fotografu onemogućeno da ih zajedno fotografira.

Nakon sastanka koji je trajao malo više od sat vremena, predsjednica je izjavila da je “razgovor s premijerom prošao u dobrom ozračju. Grabar Kitarović je naglasila i kako ne razumije zašto mediji nisu mogli snimiti početak razgovora, javlja N1 Televizija.

redsjednica je istaknula i da je Vlada dobila zaduženje da počne izrađivati Strategiju o nacionalnoj sigurnost.

Osim Zorana Milanovića i Kolinde Grabar Kitarović, sastanku su prisustvovali i Vesna Pusić, Ante Kotromanović, Drago Lovrić, Orsat Miljenić te Josip Buljević.

Pet minuta prije početka sjednice premijer Milanović u Sabor je došao pješice s druge strane Markova trga, u pratnji svog glasnogovornika Nikole Jelića i prestojnika Ureda premijera Tomislava Sauche.

Minutu nakon njega u Sabor se dovezla predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koju je na ulazu srdačno pozdravio predsjednik Sabora Josip Leko.

Kolinda Grabar Kitarović nije davala novinarima izjave kao niti Milanović.

Nezadovoljstvo novinara, fotoreportera i snimatelja prije početka sjednice VNS-a izazvale su jake mjere osiguranja u Saboru, koje nisu dopustile da se približe drugom katu koji je potpuno zatvoren, kao i ulaz kroz koji ulaze predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović.

Glasnogovornik Ureda predsjednice Luka Đurić izvijestio je novinare da nakon sjednice VNS-a neće biti izjava, već će biti objavljeno priopćenje.

Datum održavanja sjednice VNS-a i svojevrsni “neutralni teren” na kojem će biti održana, dogovoren je između Pantovčaka i Banskih dvora prije tjedan dana, a nakon odbijanja premijera da se s predsjednicom sastane u njenom uredu na Pantovčaku, te međusobne komunikacije pismima u kojoj je Grabar Kitarović predložila Milanoviću da podnese ostavku.

Pismom predsjednici Republike datum i mjesto održavanja sjednice VNS-a predložio je premijer Milanović, koji je prihvatio njezin prijedlog da se, uz smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za ovu godinu, raspravlja i o Strategiji nacionalne sigurnosti za iduće desetogodišnje razdoblje.

Predsjednica je taj svoj prijedlog obrazložila činjenicom da je sadašnja strategija nastala u bitno drukčijim vremenima i okolnostima, jer je Hrvatska u međuvremenu postala članicom Europske unije i NATO-a.

VNS je središnje koordinacijsko tijelo sigurnosnog sustava Hrvatske, koje razmatra i procjenjuje sigurnosne prijetnje i rizike, te donosi smjernice i zaključke o načinima zaštite i ostvarivanja interesa nacionalne sigurnosti.

Uz predsjednicu Republike i premijera, čine ga ministri obrane, unutarnjih poslova, vanjskih poslova i pravosuđa, savjetnik Predsjednice za nacionalnu sigurnost, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, predstojnik Ureda VNS-a, ravnatelji Sigurnosno-obavještajne i Vojne sigurnosno-obavještajne agencije. U radu sudjeluje i predsjednik Hrvatskog sabora te, po potrebi, i druge osobe.

PRIOPĆENJE SA SJEDNICE VNS-a

Vlada će krenuti s izradom nove Strategije nacionalne sigurnosti
Dana 12. ožujka 2015. godine je održana 1. sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnosti Republike Hrvatske.

U okviru predviđenog dnevnog reda, a sukladno obvezama i ovlaštenjima propisanim Zakonom o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH, Vijeće za nacionalnu sigurnost je utvrdilo Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija RH za 2015. godinu, te donijelo zaključak da će Vlada RH pokrenuti proceduru izrade prijedloga nove Strategije nacionalne sigurnosti RH.

Uz navedeno, raspravljena su i određena pitanja iz područja nacionalne sigurnosti.

Izvor: jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content