U Hrvatskoj smo susreli čistu i iskrenu vjeru

Članovi međunarodnog tima “Puta svjetla”: U Hrvatskoj smo susreli čistu i iskrenu vjeru

Zagreb, (IKA) – Na kraju hrvatske etape međunarodnog projekta “Puta svjetla”, koji je karmelski red organizirao u prigodi proslave 500. obljetnice rođenja sv. Terezije Avilske, riječi zahvalnosti, ali i divljenja u svetištu Majke Božje Remetske u petak 20. ožujka nakon mise izrekli su članovi međunarodnog tima.

O. Ivan de Jesus Mora, jedini svećenik u četveročlanom timu koji prati Terezijin hodočasnički štap, rekao je “oduševljeni smo vjerom Hrvata. To je čista, iskrena vjera koja nije licemjerna, već stvarna. Nosimo vas kao Hrvate u srcu i molit ćemo za vas”. Pojasnio je, kako je “Put svjetla” korak svjetla usred tolikih tmina ovoga svijeta te poticaj svima da šire svjetlo.

Karmelićani su poduzeli veliki napor kako bi svijet upoznao Tereziju preko njezina štapa, tj. kako bi upoznao ženu koja hodočasti sa svojim štapom i predstavlja nam i upoznaje s Isusom, rekao je, te vjernike pozvao da mole za njih, jer njihovo hodočašće ne završava. Nakon velikoga slavlja u Avili 28. ožujka slijedi hodočašće Terezijina štapa po španjolskim samostanima koje je osnovala sv. Terezija.

Koordinatorica “Puta svjetla” Amaya Alvarez Benfele vidno dirnuta okupljenim brojem vjernika, ali i svime što je proteklih dana zajedno s troje pratitelja Terezijina hodočasničkog štapa doživjela u Hrvatskoj rekla je “htjeli smo posjetiti različite zemlje, neke koje su povijesno vrlo značajne kao izrael, ali i zemlje u kojima je karmel mlađi da bismo povezali sve stvarnosti. Za Hrvatsku se pretpostavilo da će biti jedna od manjih zemalja. No, stvarnost koju susrećemo, toliko smo iznenađeni da mi nedostaje riječi. Ne samo u organizacijskim smislu, nego i vaša prisutnost i sva događanja koje smo proživjeli bila su pune iskrenosti, pobožnosti i ljubavi. Na tome vam neizmjerno zahvaljujem. Zaljubila sam se u ovu zemlju i narod koji sam susreta. Vratit ću se, premda bez relikvija. Posjetili smo trideset zemalja, ali ovo je zemlja u kojoj sam pronašla jednu od najvećih snaga. Očekujem da će se to nastaviti i još rasti. Puno vam hvala”.

Kamerman Montesinos Soudry je zahvaljujući svima na prisutnosti i podršci, istaknuo kako se tim svjetskim hodočašćem željelo pokazati da je Terezijina riječ od prije 500 godina, koja je zapravo Kristova riječ i nadalje živa. Te u tom duhu potaknuo vjernike na življenje Terezijine poruke bratstva i ljubavi.

Izvor: IKA

Odgovori

Skip to content