UDRUGA URBANA DESNICA POKRENULA PROJEKT “HRVATSKI REGISTAR ŽRTAVA TOTALITARIZMA”

Udruga Urbana desnica pokrenula je projekt “Hrvatski registar žrtava totalitarizma”. Stranica je dostupna na domeni www.zrtve-totalitarizma.com, a cilj ovog projekta je sastaviti popis žrtava od početka Drugog svjetskog rata do osamostaljenja Republike Hrvatske.

Važno je napomenuti kako ovakve registre žrtava totalitarizma imaju sve europske zemlje koje su provele lustraciju i rasčistile sa totalitarističkom prošlošću.

U Hrvatskoj nažalost nije tako, te i danas imamo vodeće političare i dojučerašnje predsjednike koji ne skrivaju svoje simpatije prema totalitarističkoj simbolici. Javni registar žrtava ima i Srbija, sa kojom nas često mainstream mediji znaju često uspoređivati. Što Hrvatsku spriječava da sastavi popis svih žrtava, te time zacijeli stare rane, iskazujući poštovanje svim civilnim i vojnim žrtvama nad kojima su činjeni zločini u ime bilo kakve ideologije. Uostalom, to je i stav EU da se rasčisti sa totalitarizmom, te se osude totalitaristički zločini. Taj stav je najbolje iznesen kroz Rezoluciju 1481 o međunarodnoj potrebi osude totalitarističkih komunističkih zločina.

Hrvatski registar žrtava totalitarističkih zločina podignut je online i postupno će biti nadopunjavan informacijama. Kada se sakupe podaci sa područja cijele Hrvatske, BiH i inozemstva, registar žrtava će biti objavljen online. Očekuje nas jako puno posla.

Stoga na stranici www.zrtve-totalitarizma.com možete pronaći informacije kako Vi sami možete pomoći u ovom cijelom projektu. Otvorili smo i rubriku pod nazivom “svjedočanstva” gdje ćemo pisati o svjedočanstvima onih koji su preživjeli totalitarističku represiju i zločine, na temelju istraživanja brojnih hrvatskih povjesničara i objavljenih publikacija.

Ovim putem molimo sve istraživače komunističkih zločina sa područja Hrvatske, BiH i inozemstva, da nam se slobodno obrate na mail: urbanadesnica@urbanadesnica.hr i da se uključe u ovaj zajednički projekt sa svojim podacima. Neki od njih su desetke godina proveli istraživajući totalitarističke zločine. Zašto sada ne bi objedinili sve prikupljene podatke na jedno mjesto?

Nažalost ovo je trebao biti posao države, odnosno Komisije koja je ovaj posao i obavljala do onog trenutka kada je politika umiješala svoje prste te ukinula tu istu Komisiju. Hrvatska i njene žrtve trebaju istinu, a obitelji poginulih utjehu. Sastavimo registar žrtava, recimo zauvijek zbogom totalitarizmu i totalitarističkim ideologijama, te se okrenimo budućnosti provedbom lustracije, poput gotovo svih europskih zemalja nekadašnjeg Istočnog bloka.

Izvor: dragovoljac.com

Odgovori

Skip to content