Vladu sustigle ozbiljne prijetnje!

OTKRIVAMO ONO ŠTO VAM POLITIČARI KRIJU: Vladu sustigle ozbiljne i opake prijetnje! Pročitajte posljedice koje će se i vama obiti od glavu

Tema o kojoj se u Lijepoj našoj tjednima progovara prijevremeni su izbori, a razlozi radi kojih bi do njih moglo doći prilično su zabrinjavajući.

Uvelike se u Hrvatskoj ovih dana progovara o prijevremenim izborima te njihovom potencijalnom terminu. A mnogi kazuju kako bi se oni na inicijativu premijera Zorana Milanovića mogli odviti već početkom svibnja. No, koliko Milanoviću uistinu odgovara svibanj kao termin prijevremenih izbra te kome bi oni više išli u prilog – SDP-u koji niže poraz za porazom, a kojem i najupitniji anketari nisu skloni, ili možda ipak HDZ-u kojem anketari pa i izbori daju vjetar u leđa? Premda se na prvi pogled čini kako bi dvjema strankama izbori podjednako išlo na ruku, čini se kako to nije inicijativa iz našeg dvorišta već iz Europske komisije od kuda smo ponovno, po tko zna koji puta dobili packe. Naime, poručeno je premijeru Milanoviću i njegovoj koaliciji iz Europe nedavno da provede reforme o kojima na dugo i na široko progovara, a ako to ne učini zaprijetili su provest će ih oni sami. U tom slučaju možemo očekivati radikalne poteze, otkaze u državnoj upravi te cijeli niz drugih odluka koje milanovićevci nisu u stanju provesti.

Da se Milanovićevoj vladi stolica opasno ljulja, svjedoči i javno upozorenje Europske komisije koja je prije nekoliko dana konstatirala da u Hrvatskoj postoje prekomjerne makroekonomske neravnoteže koje zahtijevaju odlučnu političku akciju te specifičan monitoring. Komisija će zato već u svibnju temeljem Nacionalnog reformskog programa odlučiti o aktiviranju Postupka prekomjernih neravnoteža. Europska komisija zaprijetila je Hrvatskoj kako će 28. članici Europske unije uvesti najstroži makroekonomski nadzor, ukoliko do svibnja ne predstavi uvjerljiv program reformi. Nakon ovako rigoroznih upozorenja, jasno je da aktualnoj Vladi ne može pomoći vječno nasmijani optimist loše frizure Branko Grčić te privremeni ministar financija Boris Lalovac i sve samo ne stručan čelni čovjek gospodarstva koje tone kao Titanic Ivan Vrdoljak. No, dok se Europska komisija bavi hrvatskim problemima, Vlada koja je voljom građana zadužena za isto kuje neke posve drugačije planove provodeći misiju borbe za opstanak na vlasti, a time i spašavanja vlastite stražnjice. Narod se već nekako sam od sebe mora snaći, još jednom se po tko zna koji put može iščitati iz vruće atmosfere na našoj političkoj sceni.

Ulje na zbunjujuću atmosferu u Milanovićevim redovima dodaju sve učestalije aktivnosti onih koji mu u vlastitim, SDP-ovim redovima rade o glavi. S njima će on lako na zelenu granu, ali gorak okus u ustima punim tankih šnita bijelog kruha daje mu Tomislav Karamarko, šef HDZ-a koji je također sve odvažniji u borbi za vlast. Ilitiga u lavovskoj bitci za prevlast. Pod svaku cijenu Karamarko se želi domoći vladajuće fotelje, pa je prema tvrdnjama upućenih i sam sve ozbiljnije počeo kalkulirati o prijevremenim izborima, a čiji je termin gostujući nedavno u Virovitici otvoreno najavio za početak svibnja. Ipak, problem bi Karamarku mogla stvoriti činjenica da mu Milanović vlast neće prepustiti čekajući njegove akcije sklopljenih ruku. Svjestan je šef Vlade što mu spremaju u stranci i oporbi. Dok jedni strateški kuju plan kako ga ukloniti s čela SDP-a i tako se izboriti za još jedan mandat sklapajući koaliciju sa sve popularnijom Mirelom Holy, drugi kao što je već spomenuto kuju plan kako ga skinuti sa čela Vlade. A u skladu s time Karamarko je već osmislio svoj tim ministara. Tim ministara za novi mandat uz asistenciju američkog PR-ovca ne dajući se pokolebati osmislio je i Milanović, a as u njegovom rukavu s kojim na velika vrata maše po zagrebačkim restoranima jest uhićenja Karamarka.

Za to vrijeme u HDZ-u će i dalje raditi na razradi akcijskog plana za rušenje Milanovića, i to samo s jednim ciljem – raspisivanjem novih izbora. U tom bi ključnu ulogu trebala držeći se okvira svojih ustavnih ovlasti odigrati nova predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Adut za Karamarka jest i potpora Europske pučke stranke koja je zaintereisrana da u Hrvatskoj na vlast dođe njihova sestrinska politička opcija – HDZ.

Osokoljen pobjedom svoje kandidatkinje Karamarko je već dao zeleno svjetlo za početak operacija kojom smjera srušiti vladajuću koaliciju dovodeći do izglasavanja nepovjerenja Vladi. Za svoj plan lukavi Tomo već je pripremio strategiju pa će kao argument za rušenje Vlade izvući upravo izvješće Europske komisije o prekomjernom deficitu. Vrh oporbene stranke konzultirao se zato ovih dana i sa savjetnicima s IFO instituta za ekonomiju u Muenchenu, inače bliskim njemačkom CDU-u, koji su zaključili da je Vlada umjetno smanjila deficit opće države i tako sakrila šest do sedam milijardi kuna. Ako se te igre pokažu točnima, Milanoviću se ne piše dobro jer deficit bi mogao prijeći pet posto proračuna pa stoga šef Vlade treba očekivati packe iz Europe koje će značiti nove rezove. Pred Vladom Zorana Milanovića burni su i teški dani, te kako se za sada čini borba s vjetrenjačama. No, kao što reče dobra stara poslovica kad jednom smrkne, drugome svane. Kome će od aktera ove priče smrknuti, a kome svanuti doznati bi mogli vrlo skoro. Ali dok oni igraju igricu dan, noć nad sve siromašniju zemlju nadvio se veliki mračan oblak. A svijetlo, ono se ne nadzire niti u daljini ovoga bezizlaznog tunela.

Autor: I.Delić/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content