GJENERO: SDP-ova koalicija nije sposobna ni raspisati odluku o svom raspuštanju

Ova Vlada već odavno nije vlada u pravom smislu riječi, a parlamentarna većina više nije većina. Ova koalicija je već potrošila svoj mandat iako vremensko ograničenje mandata još nije prošlo

Na sastanku vodstva SDP-a te njihovih ključnih ljudi na terenu prije dva dana u Tuhelju, datum izbora još nije određen, no dvoje sudionika sastanka je neslužbeno reklo kako je izglednije da će se izbori održati u siječnju ili veljači 2016. godine, nego u kasnu jesen ove godine. Na tu temu u HRT-ovom Studiju 4 gostovali su politički analitičar Davor Gjenero te stručnjak za odnose s javnošću Krešimir Macan.

Macan je rekao kako smo na početku ove godine gledali kako se ide na izbore na prepad nakon rejtinga, a vlast će pokušati pokazati što su napravili u posljednje četiri godine. ”Oni se nadaju da će biti u koncentriranoj kampanji gdje će moći reći da su zaustavili pad te da idemo dalje. Pokrenut će projekte poput Pelješkog mosta. A koji datum, to je posve svejedno. Od 3. siječnja se nekada bježalo, a 2000. godine je donio pobjedu”, objasnio je Macan.

”Ova Vlada već odavno nije Vlada u pravom smislu riječi, a parlamentarna većina više nije većina. Ova koalicija je već potrošila svoj mandat iako vremensko ograničenje mandata još nije prošlo. Jedini inteligentni ministar Bauk je rekao točnu stvar. Vlada ne raspisuje parlamentarne izbore, izbore raspisuje predsjednica Republike unutar ustavnih okvira. Ova priča oko 3. siječnja je potpuno deplasirana, a ono što se čini je to da ova koalicija nije sposobna donijeti odluku pa niti o svojem raspuštanju”, rekao je Gjenero.

Nastavlja kako je u sličnoj situaciji bio i HDZ u vrijeme Tuđmanove bolesti i smrti, odnosno kada se čekao da Sabor bude raspušten po sili Ustava. Kaže kako većini parlamentarnih zatupnika mandatom završava i politički život i oni žele svoj mandat konzumirati do kraja. ”Treba očekivati da će Sabor biti raspušten 22. prosinca, odnosno da do 22. veljače moraju biti izbori. To je grozno. Jedino riješenje je da se Sabor raspusti na kraju proljetnog raspuštanja i da izađemo na izbore prvu ili drugu nedjelju u rujnu kako bi smo dobili Vladu u desetom mjesecu te kako bi vlada mogla donijeti proračun”, istaknuo je Gjenero.

Macan je napomenuo kako ćemo to teško dočekati. ”Ako ste čitali posljednje informacije, očekuje se da će se Vladini rezultati vidjeti i to je njezina famozna strategija. Svatko od nas može biti manje ili više rezerviran, ali to je njihovo pravo. Moglo bi im ići u korist to da su se na lijevoj strani pojavile opcije koje nisu konsolidirane”, objasnio je Krešimir Macan.

”Samo tako naprijed”, novi je slogan SDP-a, a Gjenero je komentirao kako je to više pitanje za Krešimira Macana, no njega muči jedna puno ozbiljnija činjenica. ”Ova Vlada je ušla u rizično razdoblje koje je rizično za temelje demokratskog poretka. Ova Vlada je na zahtjev Europske komisije pokrenula neke fiskalne napore čime je primijenila i lijevu i desnu stranu proračuna. Jedino tijelo u zemlji koje ima pravo odlučivati o proračunu jest parlament. Oni svojim odlukama mijenjaju proračun, a da voze po starom. Zašto? Zato jer nemaju više sigurnih 76 glasova za izglasavanje proračuna. Stoga, oni više nisu Vlada u pravom smislu riječi”, zaključio je Gjenero.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content