ŠEĆER ZA KRAJ: Radi otpremnina zapošljavaju pred izbore!

Po svemu sudeći, šećer je ostao za kraj. Ovih dana, namještenje dobijaju posebno odabrani.

SDP završava proces uhljebljivanja partijskih članova koji još nisu našli svoje mjesto u nekoj državnoj službi. Tim procesom počeli su obnašati vlast, a na isti će način vladavinu državom i završiti. Po svemu sudeći, šećer je ostao za kraj. Ovih dana, namještenje dobijaju posebno odabrani. Oni će novoj vlasti biti podmetnuti kao pravo kukavičje jaje. Ako nova Vlada ne bude htjela SDP-ovce na ključnim državnim mjestima, morat će im isplaćivati visoke otpremnine. Ukratko, ovih dana SDP zapošljava one koji bi trebali raditi malo, a novca primiti jako puno.

HBOR je više od dva desetljeća uspješno poslovao, pa ipak je Anton Kovačev morao otići. SDP je doveo svog čovjeka koji je već u prvim danima svojeg mandata temeljito i skupo obnovio vozni park. Rezultati poslovanja bili su mu takvi da je nakon samo devet mjeseci upravljanja domaćom razvojnom bankom morao otići. Kao naknadu za prijevremeni kraj mandata primit će 12 svojih neto plaća ili nešto više od 300.000 kuna. Zajedno s doprinosima, državu će ta epizoda koštati oko milijun kuna.

Ovaj slučaj iz HBOR-a uopće nije jedini. Prije nekoliko dana, Ured za javnu nabavu Mirovinskog zavoda dobio je čelnog čovjeka. Oko tri godine taj je ured imao v.d. šefa, a sad je, pola godine prije izbora i sasvim izvjesne promjene vlasti, dobio stalnog prvog čovjeka. Nisu mi poznati detalji ugovora o radnome odnosu s novim šefom Ureda za javnu nabavu Mirovinskog zavoda, ali sasvim je uobičajeno da se na ta mjesta dolazi s tzv. „menadžerskim ugovorima“ koji predviđaju otpremninu.

Teško je vjerovati da će nova vlast zadržati nedavno imenovanog šefa Ureda za javnu nabavu u Mirovinskome zavodu jer, po svemu što sam uspio saznati, nije riječ o neprikosnovenom stručnjaku. Na nekim sličnim radnim mjestima nije se dugo zadržao, a za zadnje dvije godine nema podataka o njegovome zaposlenju. Ako je Ured za javnu nabavu Mirovinskog zavoda mogao tri godine imati v.d.-a, zašto ova vlast nije na isti način mogla okončati svoju tužnu vladavinu ovom državom?

Portal PolitikaPlus već je istraživao uhljebljivanje partijskih i stranačkih poslušnika. Iz Ministarstva uprave tvrdili su nam da u u mandatu ove Vlade nije povećan broj zaposlenih u državnoj upravi, ali iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nisu nam htjeli dostaviti usporedne podatke koje smo tražili.

U zadnje tri godine, ova je vlast razvila vrlo suptilne načine otvaranja nepotrebnih radnim mjesta. Sjetimo se samo procesa legalizacije nelegalnih objekata. Krajem ove godine istječe rok od dvije godine koji je sebi zadala ministrica Mrak Taritaš radi dovršetka tog posla. Pod opravdanjem ispunjavanja toga obećanja, Vlada je osnovala Agenciju za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata. Tvrdilo se da će 150 novozaposlenih ljudi bitno ubrzati proces legalizacije. Nikad portalu PolitikaPlus Ministarstvo uprave nije odgovorilo na upit kojom je metodom od 11.000 prijavljenih u samo tri tjedna odabrano 150 najboljih koji ispunjavaju uvjete. Kojim čudnim načinom su za samo tri tjedna obavljeni razgovori sa svih 11.000 prijavljenih za posao u toj agenciji, što se prema zakonu mora? Nikad nam nitko nije odgovorio na upite o tome. Čim je Agencija za legalizacije počela s radom, prestalo se u javnosti pričati o tome kako gradovi i županije sporo obavljaju te poslove. Danas je poznato i zašto; usko je grlo cijelog procesa baš državna Agencija. Sad se predmeti koji su uzeti gradovima i županijama radi bržeg rješavanja vraćaju tamo jer je lokalna uprava svoje uglavnom riješila, a Agencija se još uči poslu. No, to nije važno jer je 150 stranačkih uhljeba zbrinuto na jako visoke plaće.

Nije tajna da Republika Hrvatska ima problema s povlačenjem sredstava iz EU-a baš zbog kadrovske čistke koja je napravljena na početku mandata ove Vlade. Budući da se u ovoj državi dolazak na vlast smatra kao pravo na podjelu kadrovskog plijena, još nekako možemo shvatiti ta namještenja na početku mandata, ali čemu ovo prije odlaska s vlasti?

Osim već spomenutog načina da se otpremninom osiguraju oni posebno podobni, jako je znakovito da se namještenja obavljaju baš u uredima za javnu nabavu i to uoči samih izbora. Znajući kako se u ovoj državi financiraju izbori, ništa nas ne treba čuditi. Iako Ministarstvo poljoprivrede nije u stanju osigurati seljacima europski novac za ruralni razvoj, to aktualnog ministra ne sprječava da objavljuje skupe televizijske reklame o tome kako će europskog novca biti. Ne, nije to sličica iz stripa Alan Ford. To je priča iz ove naše Cvjećarnice s Markovog trga koju svi mi plaćamo da bi bogati bili još bogatiji, a siromašni još siromašniji.

Autor: Ante Gugo/politikaplus.com

Odgovori

Skip to content