Održan okrugli stol „Kriza u kulturi“

Autor: Miljenko Marinić

Datum: 18. travnja, 2015.

U sklopu Vidik festa, sinoć je u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt u prostorijama Gradske knjižnice Marka Marulića, održan izuzetno zanimljiv okrugli stol pod nazivom „Kriza u kulturi“.

Na okruglom stolu gostovali su: Trpimir Jurkić, Ana Marija Botteri Peruzović, Filip Glavina i Bruno Pavić, dok je program vodila Silvana Dragun.

Kulturna kriza nije velika, koliko je velika kriza upravljanja kulturom. Imamo mlade kulturnjake i nove projekte, imamo ljude koji su niz godina aktivni u kulturi. Koliko je onda realno u takvom okruženju pričati o Kulturnoj krizi, zapitali su se gosti tribine.
Vlast na lokalnoj i državnoj razini preko godinu dana nije u stanju izabrat kompetentne ljude na čelna mjesta u kazališnim institucijama, počevši od HNK do Kazališta mladih.
U kulturu se previše umiješala politika, tako da često na rukovodeća mjesta kulturnih institucija, dolaze nestručni ljudi s političkim predznakom, a jedan od takvih primjera zasigurno je i dr. Baković, profesor matematike, koji je ujedno savjetnik za kulturu gradonačelnika Grada Splita.

U drugom slučaju imate profesora s Ekonomskog fakulteta u Splitu, dr. Željka Mateljaka, koji je kao „dr. Ekonomije“ jednako stručan za sve društvene djelatnosti, od kulture, turizma do ekonomije. Pa je tako pisao studiju financijske isplativosti modela upravljanja Turističkom palačom za Grad Split, član je kreativnog tima Split EPK 2020, član je kazališnog vijeća HNK Split, predsjednik je nadzornog odbora turističke agencije Grada Splita.

Izlazak iz kulturne krize, paradoksalno zvuči, ali postalo je pitanje sreće. Nadamo se, da će na čelno mjesto „Kulture“ doći osoba, dovoljno stručna da formira sustav, koji se neće uspjet mijenjat s svakom promjenom političke vlasti. Da bi se izašlo iz krize upravljanja, definitivno nedostaje apolitičnih, stručnih i poniznih ljudi, koji će nadići sitne političke interese i ideološke podjele, te etablirat splitsku kulturu, među vodeće europske kulturne gradove, gdje po svojoj povijesti oduvijek i pripada, zaključili su gosti tribine.

HUB

Odgovori

Skip to content