OPET LUPAO ŠAKAMA PO STOLU: Čime je predsjednica toliko razbjesnila premijera?

Premijer i predsjednica opasno i ozbiljno su se sukobili, a uzrok tome nije nimalo bezazlen.

Iako se na prvi pogled činilo da su predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Zoran Milanović zakopali ratne sjekire, izgleda da to ipak nije tako jer predsjednica ne misli sjediti skrštenih ruku, gledajući premijera koji je u predizbornoj godini zaboravio na sve probleme hrvatskoga naroda.

Gradi Milanović pobjedu na nekoj staroj slavi koje zapravo nikada nije ni bilo, a predsjednica, s druge strane, prema tvrdnjama našeg dobro upućenog izvora izuzetno bliskog Kolindi Grabar Kitarović, priprema posve drugi plan. Naime, ne namjerava odustati od toga da sudjeluje na tematskoj sjednici Vlade. Dio je to onoga što je uostalom i najavila u predizbornoj kampanji. Na toj sjednici ima namjeru sjesti s premijerom Zoranom Milanovićem te se zajedno s njime i resornim ministrima uključiti u raspravu o mjerama za izlazak zemlje iz teškog gospodarskog stanja u koje je Hrvatska davno zapala. Rezultati i potezi s kojima se predsjednica do sada imala prilike susresti nimalo joj se ne sviđaju.

Štoviše, oni se čine besmislenima i na to je odvažno spremna upozoriti premijera pozivajući ga na red. Za njezine nakane doznao je i premijer, ističe naš dobro upućeni izvor te dodaje kako ga je to naljutilo i razbjesnilo. Grabar Kitarović ionako mu nije draga, a nakon što je spoznao koje su njezine daljnje namjere lupao je šakama o stol, bjesnio je podjednako na nju, ali i na Ivu Josipovića koji je izgubio izbore prepuštajući uzde u ruke ženi koja bi ga sada mogla stajati glave. Odnosno premijerske pozicije, na kojoj je do sada činio što je želio. Doduše, nije predsjednica naljutila Milanovića samo zbog sjednice na kojoj će inzistirati. Sukob među njima zapravo nikada nije do kraja niti primiren, ali ovih dana ozbiljno je zakuhalo oko Oluje. Predsjednica želi da se vojni mimohod održi u Zagrebu 4. kolovoza, a zatim da se onaj tradicionalni 5. kolovoza održi u Kninu. S tom idejom Kolinde Grabar Kitarović u Vladi se ne slažu. Njihov je stav da se 20. obljetnica Oluje treba održati u Zagrebu i to 5. kolovoza. Ali i u Kninu gdje bi se na Kninskoj tvrđavi, u skladu s dosadašnjim običajima, tradicionalno podigla hrvatska zastava. Svečanost u Kninu u tome bi slučaju bila nešto skromnija nego što je to bila dosadašnjih godina.

Je li to stoga što su na događanjima u Kninu premijer i predsjednik Ivo Josipović već dva puta bili izviždani, teško je reći. No, poznavajući tek djelić Milanovićeva karaktera, nije teško zaključiti da je tome tako. Međutim, karakter predsjednice Grabar Kitarović do sada je također zorno prezentiran te se da zaključiti kako ona od svojih ideja ne odsustaje. Kako će se s pritiscima od strane predsjednice nositi premijer Zoran Milanović kojemu jedna žena već šefuje, a riječ je o ministrici Pusić, teško je reći. No, očito je da je pred nama vrijeme puno previranja i sukoba te vrijeme neizvjesnosti u kojem bi se ponovno mogli baviti temama koje su u usporedbi s pravim hrvatskim mukama lako rješive.

Izvor: dnevno.hr

Odgovori

Skip to content