Religijska slika svijeta: Muslimana kao kršćana do 2050. godine

Američka istraživanja govore da bi do 2070. islam mogao biti najzastupljenija religija svijeta, a dr. Ivan Markešić kaže da će porasti broj muslimana u Europi

Broj kršćana i muslimana u svijetu mogao bi se izjednačiti do 2050., a islam bi mogao biti prva svjetska religija nakon 2070. To je dio rezultata opsežnog istraživanja američkog Pew Research Centra pod nazivom “Budućnost religija u svijetu: projekcije 2010 – 2050”.

Sudeći po objavljenim rezultatima, do 2050. u svijetu će biti 2,92 milijarde kršćana, što je 31,4 posto svjetske populacije, pa će i dalje ostati najveća vjerska skupina. U isto vrijeme na planetu će biti 2,76 milijardi muslimana ili 29,7 posto svjetske populacije, prenosi AFP. Za ilustraciju spomenimo kako je 2010. u svijetu bilo gotovo 2, 2 milijardi kršćana i 1,6 milijardi muslimana.

Sredinom stoljeća treća najbrojnija religija bit će hindusi (14, 9 posto). Prema prognozama, oko 13,2 posto ljudi neće se tada priklanjati nikakvoj religiji (ateisti i agnostici).

Jedino će budisti stagnirati, zbog starijeg stanovništva i niže stope prirasta u Kini, Tajlandu i Japanu. Azijsko-pacifička regija imat će najveću koncentraciju muslimana, a razlog je, među ostalim, mladost tamošnje populacije i visoka stopa prirodnog prirasta. Najveći broj muslimana na svijetu imat će Indija i tako će prestići Indoneziju.

Broj kršćana u Europi do 2050. smanjit će se sa sadašnjih 553 milijuna na 454 milijuna, a muslimani će tada činiti 10 posto europskog stanovništva.

Od prof. dr. Ivana Markešića, sociologa religije, čujemo da se Europa zbog smanjenog demografskog rasta smatra “civilizacijom smrti”.
– Europljani nisu spremni sebe i ono što imaju žrtvovati za druge, a posebno ne za nove naraštaje, za djecu. Europske obitelji su se koncentrirale na jedno ili najviše dvoje djece kako bi svatko, i muž i žena, mogao ostvariti svoju karijeru. Druge civilizacije, posebno istočne, poput islamskih, ali i hinduističkih i budističkih, pa i unatoč prognozama, “civilizacije rasta” i “civilizacije života”, naglašava Markešić.

Ako se nastave sadašnji trendovi, dr. Markešić kaže da se u Europi neće samo smanjiti broj kršćana nego će porasti broj muslimana.
– Kada pogledate islam kao religiju i položaj žene u njoj vidi se da je ona čuvar obitelji i svoju karijeru vidi u rađanju velikog broja djece kao osnove za one koji će slijediti islamski nauk jer, u odnosu na kršćanstvo, islam i istočne religije ne poznaju sekularizaciju. U tim civilizacijama nećete naći ateiste ili su, ako ih ima, rijetki jer je život i svakodnevna praksa u potpunosti utemeljena na vjerovanju koje ispovijedaju.

Kod kršćana je to nešto sasvim drugo. Možete, dakle, pripadati Katoličkoj crkvi formalno, ali ne morate vjerovati u ono što ona donosi u svome nauku. Kod nas najbrže cvjeta biznis sa starim i umrlim osobama i zato se govori o “bijeloj kugi” koja vlada u Hrvatskoj, naglasio je dr. Markešić.

IZVOR: MISIJA

 

Odgovori

Skip to content