TIHOMIR DUJMOVIĆ Dogovor Most-HDZ ili Pupovac, ćirilica, smjena Hasanbegovića i Milanović

Sad se sve kamere s razlogom okreću prema Mostu. Oni bi morali naći energije, snage i nacionalne odgovornosti da sjednu i s HDZ-om dogovore novu Vladu, kazao je Dujmović

U Hrvatskom saboru danas je izglasano nepovjerenje predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću. Za Direktno hr. to je komentirao politički analitičar i publicist Tihomir Dujmović.

“Nakon pada Oreškovićeve Vlade sada se po meni traži maksimalna odgovornost svih čimbenika u Hrvatskoj. U prvom redu odgovornost Mosta”, kazao je Dujmović.

Povijest je danas pred Most stavila izazov, smatra Dujmović. Na njima je da spriječe Pupovca ili Milanovića na vlasti.

“Mogu razumjeti da su oni povrijeđeni jer stvar ne ide onako kako su si oni zacrtali, ali sada je ispred njih doslovce povijest postavila novi izazov. Ukoliko nemaju dovoljno snage i razumijevanja ovog trenutka da krenu u pregovore s Domoljubnom koalicijom oko nove Vlade – oni snose dio krivice za činjenicu da će u novoj Vladi, po svemu sudeći, biti Milorad Pupovac sa svojim radikalnim stajalištima koja uključuju u prvom redu izbacivanje ministra Hasanbegovića i u drugom redu sasvim vjerojatno uvođenje ćirilice u Vukovar. U drugoj varijanti, ukoliko Most ne nađe snage za razgovore o novoj Vladi, slijede nam novi izbori u kojima je sasvim izvjesno da će lijeva koalicija dobiti više glasova od desne, dakle da ćemo dobiti Milanovića na vlasti s poznatim receptom novih sto milijardi kuna zaduženja, novih sto tisuća ljudi vani koji bježe i novim provokacijama, ideološkim ratom s ciljem ‘ili mi ili oni'”, upozorava Dujmović.

Ova dva horor rješenja prema Dujmoviću može zauzdati samo Most.

“U ovom trenutku pred Hrvatskom stoji opcija ili Milorad Pupovac sa svojim radikalnim srpskim stavovima jer HDZ ne može na drugi način složiti Vladu, prisiljen je ići s Pupovcem, ili novi izbori koji znače pobjedu Milanovića. Jedina opcija koja može zauzdati ova dva horor rješenja je novi dogovor Mosta i HDZ-a. Koliko ja razumijem – HDZ je na to pripravan i sad bi Most morao prespavati, ujutro se probuditi i shvatiti kakva silovita odgovornost im stoji na leđima”, kazao je Dujmović.

Tomislav Karamarko izašao je iz Vlade pa nema razloga da Most ne krene u nove dogovore s Domoljubnom koalicijom, objašnjava Tihomir Dujmović.

“Apeliram na novi dogovor Mosta i HDZ-a, to mi se čini jedinim rješenjem. Tomislav Karamarko je izašao iz Vlade, pretpostavljam da neće inzistirati da bude u drugoj – to će vjerojatno biti jedan od uvjeta Mosta. Znači glavni prigovor koji su oni imali sad je otpao, čovjek je dao ostavku. Prema tome, sad se sve kamere s razlogom okreću prema Mostu. Oni bi morali naći energije, snage i nacionalne odgovornosti da sjednu i s HDZ-om dogovore novu Vladu kako se jedan od ona dva horor rješenja ne bi dogodio”, zaključio je Dujmović u razgovoru za Direktno hr.

Odgovori

Skip to content