RTL reklamira „pilulu za pobačaj“ u rubrici „Lifestyle“

Na RTL-u je prije neki dan pušten prilog o tome kako „napokon“ u Hrvatsku stiže „pilula za pobačaj“. Sve je izgledalo poput reklame za najnoviji proizvod koji bi svi poželjeli imati. Na RTL-ovoj web stranici prilog se najavljuje doslovno ovim riječima: „Ako je suditi prema nekim najavama, Hrvatice bi uskoro mogle dobiti priliku da svoje pravo na pobačaj ne koriste kirurški, već lijekovima. Na ljeto, naime, u Lijepu našu napokon stiže pilula za pobačaj koja se u Europi koristi već 35 godina. Mogućnosti su nevjerojatne. Trudnicama koje prekinu trudnoću čak se nudi i mogućnost da promijene svoju odluku“. Donosimo osvrt s portala Judita – Glas žena.

U prilogu se prikazuje majka koja je popila ovu pilulu (riječ je o Mifepristonu ili piluli RU-486) u 6. tjednu trudnoće te odmah požalila i obratila se liječniku da učini sve što može da joj spasi dijete. Posteljica joj je već bila napukla zbog djelovanja pilule, ali bebi su se čuli otkucaji srca. „Beba, umjesto da bude u sredini, otišla je na stranu i sklupčala se”, otkrila je majka čija je beba srećom spašena. Ali priča pokazuje s kakvom lakoćom će se ubuduće ubijati djeca ukoliko nitko ništa ne poduzme. Toliki životi će ovisiti o tome hoće li se majka u trenutku očaja odlučiti popiti ovu malenu tabletu. Ili još gore, ovisit će o tome hoće li ju netko na silu ili bez njezina znanja natjerati da ju popije.

Mifepriston je 19-norsteroid koji se čvrsto veže za progesteronske receptore i inhibira aktivnost progesterona, hormona koji čuva trudnoću. U dozama od 200 do 600 mg dovodi do abortusa u ranoj trudnoći. Nakon dva dana, trudnica uzima i drugu tabletu – misoprostol – koja će pomoći da se maternica očisti. Krvarenje nakon medikamentoznog abortusa većinom traje puno duže nego krvarenje nakon kirurškog abortusa. U RTL-ovom prilogu jedino je pozitivno to što se napokon otvoreno priznalo da je abortus u Hrvatskoj biznis: „kirurški abortus u prosjeku košta dvije tisuće kuna. Pilula trostruko manje. A to znači i trostruko manju zaradu ustanovama koje smiju raditi abortuse.“ Eto, lanac onih koji će zarađivati na mrtvim bebama i tuđoj nesreći se u Hrvatskoj širi – sad će na tome zarađivati i veledrogerije!

http://www.rtl.hr/lifestyle/zdravlje/1581375/pilula-za-pobacaj-stize-u-hrvatsku-jeftinija-od-kirurskog-pobacaja/

Autorica: Nataša Štimac

Objava: 15. travanj, 2015.

Još jedan primjer lošeg novinarstva i medicinske nestručnosti imali smo prilike neki dan gledati na RTL televiziji. Ne razumijemo čemu se točno vesele autori priloga „Napokon stiže pilula za pobačaj“? Kao da se u našoj državi do sada nije imao gdje izvršiti ovaj zahvat. Tko se veseli pobačaju? Zar tako osjetljiva tema kao što je pobačaj zaslužuje ovako euforičan naslov?

Autorica priloga tvrdi: „Mogućnosti su nevjerojatne.“ Koje su to mogućnosti? Krvarenje doma, neizrecivi bolovi bez liječničkog nadzora…? Ovakav pobačaj je „znatno ugodniji za ženu“ tvrde u prilogu. Ne bi se s tim složile žene diljem svijeta koje svoja iskustva s abortivnim pilulama dijele na internetskim forumima.
Dr. Koračin „pohvalila se“ kako nemamo iskustva s tom vrstom pobačaja u Hrvatskoj i kako ona „misli“ da je to bolje za ženu te da je mogućnost komplikacija manja. Opa! Konačno čujemo kako postoje neke komplikacije nakon kirurških pobačaja! O tome se gotovo nikad ne progovara, uglavnom se pobačaj promovira i reklamira kao siguran, pogotovo prije nego se žene za taj zahvat odluče. Zašto se inače ne govori o komplikacijama nakon kirurškog pobačaja? Nadalje, Doktorica bi umjesto što “misli” morala ZNATI detalje sastava i načina djelovanja tablete, te koje su moguće komplikacije i posljedice. Ništa od toga nismo čuli u prilogu.

Da tek sada ova tableta stiže u Hrvatsku, dr. Koračin naziva „sramotom struke“. Sramota je struke, Doktorice, zarađivati novac na najtežim trenucima u životu jedne žene i na prekidanju života druge osobe (koju ovdje nitko ne spominje). Sramota struke je ne informirati pacijentice o detaljima postupka, njegovim posljedicama ali i mogućnostima da žene zadrže dijete. Pobačaj nije rješenje. Zovete li svoje pacijentice nakon tih zahvata doma da ih pitate kako su? Plačete li s njima? Provjeravate li prije zahvata slobodu odluke, ondnosno jesu li žene koje stoje pred vama na bilo koji način bile prisiljene na ovaj zahvat? Imate li psihološku pomoć u ordinaciji?

Čovjek je, kako kaže dr. Mirjana Radan, „biće iznimne izvorne ljepote, dostojno divljenja, uvažavanja i poštovanja. Zbog toga i jest interes zanimanja mnogih znanosti koje ga proučavaju pod raznim vidicima koristeći raznovrsne metode. Ljepota dostojanstva ljudske reprodukcije je važno medicinsko, biološko, antropološko, psihološko, filozofsko i teološko pitanje. Stručno i znanstveno sagledavanje čovjeka, nužno zahtjeva cjeloviti bioetički interdisciplinarni pristup…“

A što kod nas nude Ministarstvo zdravlja, ginekološke ordinacije i bolnice? Nude li trudnoj ženi savjetovanje i psihološku pomoć, zovu li na razgovor njenog suprug ili partnera, oca djeteta? Govori li se tamo o mogućnosti posvojenja nakon poroda, o onima koji im mogu ponuditi smještaj i materijalnu pomoć ako odustanu od pobačaja? Informira li ih se o post-abortivnom sindromu?

Na kraju novinarka završava sa riječima: „ma što tko mislio o abortusu, žene u 21. stoljeću moraju imati pravo izbora…“ Da, slažemo se, neka imaju izbor zadržati dijete, neka im se pruži potpora i savjet, neka im se pruži prilika da ih se tretira u punini njihovog bića. Kakvo je to pravo na izbor kada žena zapravo misli da stoji pred zidom i da nema izbora te zbog toga pobaci?

Činjenica je da se u Hrvatskoj velik broj pobačaja radi ilegalno (da, ovo znam jer sam upoznala mlade djevojke koje su roditelji prisilili na pobačaj čak i nakon 15. tjedna zdrave trudnoće i obavile su ga u privatnoj zagrebačkoj klinici.) i da se ženama ne pruža nikakav cjeloviti pristup i savjetovanje u medicinskim ustanovama. Kako je TO moguće u 21. stoljeću?

Pobačaj neće poboljšati ženino financijsko stanje, ali znamo čije hoće. Neće joj ni samopouzdanje narasti jer je iskoristila „svoje pravo“ u 21. stoljeću.

Tablete za dan poslije najavljuju se za ljeto ove godine, ali ne vidimo da se javnost educira o njima, niti da su u tijeku neke kampanje, javne rasprave, okrugli stolovi s interdisciplinarnim pristupom…

I za kraj, ovaj prilog je objavljen na RTL-ovoj stranici pod rubrikom lifestyle, pa zdravlje. Zar su pobačaji postali lifestyle? Kako degradirajuće za žene…

Nataša Štimac za Juditu

Izvor: Judita – Glas Žena/zdravstveniodgoj.com

Odgovori

Skip to content