Vatikan ne daje privolu novom francuskom veleposlaniku sklonom istom spolu

Tri mjeseca nakon imenovanja Laurenta Stefaninija, šefa protokola u uredu francuskog predsjednika, za veleposlanika pri Svetoj Stolici, Pariz i dalje očekuje privolu Vatikana za kandidaturu tog diplomata koji ne skriva sklonost istome spolu.

Takav rok je neuobičajeno dug u ovakim procedurama, što otvara pitanje odbijanja te akreditacije. Vatikan uglavnom nakon najviše mjesec i pol dana prihvaća imenovanja a u protivnom ne izražava svoje protivljenje.

“Laurent Stefanini je jedan od naših najboljih diplomata, zbog toga je imenovan. Očekujemo odgovor na zahtjev za agreman”, rekla je Elizejska palača odgovarajući na upit AFP-a.

Stefaninijev izbor na to mjesto rezultat je “predsjednikove želje a ujedno i vladine odluke”, ističe okružje Francoisa Hollandea.

Odluka o Stefaninijevu imenovanju donesena je na sjednici vlade 5. siječnja i od tada nema odgovora iz Vatikana.

Vatikan inače “ne šalje odbijenicu. Ne odgovara i ne daje obrazloženje a na dotičnoj zemlji je da protumači taj izostanak odgovora”, doznaje se od dobro obaviještena izvora u Rimu.

Francuska je još 2007. na istu dužnost veleposlanika pri Svetoj Stolici predložila diplomata poznatog po homoseksualnosti i do danas nije dobila odgovor.

IZVOR: MISIJA / HINA

Odgovori

Skip to content