Nove maske Aleksandra Vučića

Ovo se više ne da izdržati! Svako malo, Srbi podignu neki spomenik. Tako su ovih dana, javlja Tanjug, u selu Bački Jarak otkrili spomenik stradalima Podunavskim Švabama Njemačke, na mjestu koje je krajem II. svjetskog rata pretvoreno u koncentracijski logor za njemačke civile, koji su ostali na područjima pod vlašću Josipa Broza Tita, odnosno Jugoslavije.

Spomenik je otkrio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Poručio je da se time želi „poštovati tuđe žrtve“, jer samo na taj način imaju pravo tražiti poštovanje prema srbijanskim žrtvama. Također je istaknuo da u Bačkom Jarku danas žive gotovo samo Srbi, većinom ljudi „koji su došli iz Bosne i Hercegovine, neki spasavajući se od ustaškog noža!“.

– Na ovoj našoj zemlji, u Srbiji, svatko tko je pozvan nije gost, već je domaćin. Mi ne biramo ljude po vjeri i nacionalnosti, već po poštenju i dobroti – kazao je, dok je veleposlanik u Srbiji dodao da je ovo primjer nastojanja da se izmirimo i savladamo prošlost!

Nakon ovog čina, sad se glasno i jasno postavlja pitanje – tko tu koga drži za budalu? Naime, Srbi žele pokazati „celom svetu“ kako poštuju i tuđe žrtve, pa čak i one koje su pale za fašističku Njemačku (sic!), dok s druge pak strane ne priznaju: da su bili agresori na Hrvatsku, Sloveniju, BiH i Kosovo, da su u Srbiji postojali koncentracijski logori u vrijeme hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, da „ne znaju“ gdje je još iznimno veliki broj nestalih, prije svega civila, iz Hrvatske i BiH, da nemaju namjeru nikome platiti ratnu odštetu, a ni pošteno suditi svojim ratnim zločincima.

Pa, kad već toliko poštuju tuđe žrtve (što je smijurija do neba!), zbog čega onda ne postavljaju spomen ploče i spomenike nevinim Hrvatima koje su osobito 1991. i 1992. masakrirali na njihovoj zemlji, ili što ne podižu spomenike na mjestima, kao što je Stajićevo, nedaleko Novog Sada, gdje su uz Niš, Beograd, Begejci, Sremska Mitrovica… bili strašni i neponovljivi koncentracijski logori za Hrvate?

Osim toga, usred Beograda, na Terazijama, trebaju podići spomen – ploču na kojoj bi pisalo: „S ovog mjesta 1991. odlazili su srbijanski tenkovi put Vukovara, uz pratnju limene glazbe i uz veliko odobravanje srbijanskih majki, koje su s cvijećem, ispraćale, naše srbijanske krvnike u krvavi pohod na Hrvatsku“.

Sve u svemu, licemjerju, dvoličnosti ili hipokriziji naših susjeda, bivših agresora, nema kraja. No, ako podižu spomenik Nijemcima koji su bili što i oni u Domovinskome ratu, zašto u ime pomirbe recimo to isto ne urade – ustašama?

Vučiću, ako već ne želite podignuti spomenik nevinim Hrvatima, onda ne navlačite masku na lice, a u sebi ostajete i dalje onaj koji ste i bili. Vama je prema svemu sudeći, očito, maska srasla s licem! Dosta je vaše dvostruke igre. Vi već i sam sebe uvjeravate da doista i mislite to što govorite, kako bi u vlastitim očima ostali čisti.

Vama, Vučiću, više ne vjeruju ni Srbi (protiv vas se svakodnevno diljem Srbije održavaju masovni prosvjedi), a kako će onda oni protiv kojih ste se 1991., zajedno sa Šešeljem i Nikolićem, s oružjem u ruci borili u Hrvatskoj?

I još nešto: hrvatska predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović dobro je poručila: „Ne trebamo glumiti prijateljstvo sa Srbijom!“.

Pametnome dosta.

Mladen Pavković

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content