Branitelji su zadnja crta obrane Hrvatske

Prije sedam mjeseci objavio sam ovaj post na svom Facebook profilu. Od tada tamo nisam objavljivao ništa, sve što sam imao za online produkciju stavljao sam u ovu kolumnu Ne bojte se. Nakon onoga što se događalo ovih dana i u noći s četvrtka na petak 28. na 29. svibnja, kad su policijski specijalci zamalo uletjeli i počeli hapsiti branitelje prosvjednike u crkvi sv. Marka na zagrebačkom Gornjem gradu, u čemu ih je, uz nazočnost medija, na crkvenom portalu s nekoliko branitelja “zaustavio” isusovac pater Ike Mandurić, mogu samo ponoviti ono što sam napisao početkom studenog prošle godine: Branitelji su zadnja crta obrane Hrvatske. Tada napisanome nemam što ni dodati ni oduzeti…

Prosvjed branitelja u Savskoj ulici u Zagrebu ulazi polako u četvrti tjedan. Stopostotnim invalidima Domovinskog rata u pohode su bili mnogi znani i neznani Hrvati. Prošao je pored njih kad je ulazio na svoje radno mjesto i ministar Fred Matić čiju ostavku zajedno s njegovom zamjenicom Vesnom Nađ i pomoćnikom Sinišom Glavaševićem branitelji traže od prvoga dana prosvjeda.

Savska ulica u Zagrebu postala je referentno mjesto hrvatskog političkog života. S braniteljima se druže obični ljudi, nogometaši, suci, političari, biskupi, liječnici, radnici, umirovljenici… Pomažu ih hranom, ogrjevom, molitvom… Uskoro im stiže i božićna jelka koja bi i simbolički trebala pokazati onima koji se oglušuju na njihove zahtjeve kako se iz šatora ispred Ministarstva branitelja ne miču dok god se ne smjene oni koji su prozvani.

Građani Hrvatske izražavaju im solidarnost i potiču ih da ustraju u prosvjedu: Dragi borci niste popustili kad su životi bili u pitanju pa nemojte ni sada… Idemo do kraja fajteri! Hrvatska je uz vas!

To su samo neki od pisanih i objavljenih izraza podrške na brojnim portalima koji ne posustaju u iznošenju istine i činjenica o kojima oni koji su dali sve za našu slobodu žele upoznati cjelokupnu javnost koja je najvećim dijelom na njihovoj strani. Kad su se u predvodnici prosvjeda uputili na okrugli stol u Hrvatskom saboru, iz Savske su krenuli uz državne zastave i zastave gardijskih brigada, te transparente s porukama “100 posto za Hrvatsku” i “Uvijek vjerni Bogu i domovini”.

Zanimljiva su objašnjenja koja o prosvjedu daje aktualni hrvatski predsjednik. Po njemu iza prosvjeda stoje branitelji milijunaši, aludirajući na Josipa Klemma. On se ni ne skriva kao jedan od organizatora i jasno poručuje vlastima: Mogli smo uvijek okupiti 50 tisuća branitelja i izići na bilo koji trg. Pročitali bismo zahtjeve, izgalamili se i razišli svojim kućama, vlast bi se tresla 24 sata i nikome ništa. Ovako, ustrajat ćemo dok se ne riješi svaki zarez u Zakonu.

A premijera Zorana Milanovića koji se do sada nije udostojao doći u Savsku, branitelji prosvjednici doživljavaju samo kao činovnika koji je sjeo u fotelju i obratio se naciji s hrvatske televizije pročitavši tekst s blesimetra – rutinski i bez emocija.

Već sam bio napisao kako je politička oligarhija ubila heroinu Domovinskog rata Nevenku Topalušić. Oni koji dolaze na vlast uglavnom gledaju samo svoje i uske stranačke interese, odaju se klijentelizmu, korupciji i drugim oblicima iskorištavanja žrtve onih koji su stvarali Hrvatsku. Zato je i ovaj prosvjed branitelja zadnja crta obrane od političke oligarhije, smrtni udarac onima koji poput Jude Iškariota misle samo na sebe i na svoju kesu. Ovima koji su sada na vlasti, predvođeni Ivom Josipovićem, “niti jedan narod u konfliktu od ranih devedesetih nije kriv”, umjesto institucija ove države, popis ratnih civilnih žrtava radi im udruga Documenta.

I da zaključim, predlažem Udrugi 100-postotnih invalida Domovinskog rata, da o svom zahtjevu kako bi se Zakon o braniteljima digao na ustavnu razinu, potraže mišljenje naroda na referendumu. Time bi i svaki zarez u Zakonu imao najdemokratskiji legimitet, naravno, ukoliko Hrvati na referendumu podupru svoje branitelje.

IVAN UGRIN/MISIJA

Odgovori

Skip to content