Fašizam nesmetano maršira hrvatskim institucijama

Nakon presude Vrhovnog suda u slučaju Franak, u korist tuženih banaka, možemo reći da se još jedan genocid na ovome prostoru dogodio u svibnju. Bespomoćni dužnici banaka vraćeni su na milost novog okupatora. Branko Hrvatin hladno je prenio odluku Engleza: “Pobij to!”

Imamo otvoreno marširanje svjetskog i domaćeg fašizma. Baš u ovo vrijeme obljetnica koje se vežu na poraz fašizma i sramotni sinkroni genocid nad Hrvatima. Proboj u Jasenovcu ušao je u završnu fazu privatizacijske pljačke, nameću se lažne rodoslovne krivnje uz fašističko mahnitanje interesnih skupina, provodi se individualizacija stvarnih kolektivnih zločina, a sramotni vojni mimohodi dižu se na civilizacijsku razinu. Daleko od očiju Javnosti, održana je nova fašistička Wannsee konferencija o konačnom rješenju modernog židovskog pitanja, odnosno dužničkog ropstva, koja je kod nas popraćena nizom fašističkih sletova “ekonomista” i “monetarista”. Svjetska banka, MMF i slične institucije financijskog aparthejda izjasnile su se da kontaminirana klauzula CHF ostane, EU je odgodila pojačan nadzor fašističke oligarhije u RH, sa svih strana stižu lažni pokazatelji oporavka, ismijavaju se istinski znanstvenici i dobronamjerni ministri, i ignorira se posve argumentirana presuda Radovana Dobronića. Predatori fašistički reformiraju sustav ovrha, ometaju i odbacuju referendumske inicijative, namještaju izbore, zlorabe “nevladine” udruge i slične društvene asocijacije, i dovode cjelinu sustava i sve linije uprave u totalni sistemski i društveni konflikt i blokadu, što sve zajedno odvlači pažnju sirotinje i cjelokupne Javnosti od ključnih problema u zemlji. Ustavni sud odgodio je svoje svibanjsko očitovanje o očigledno neustavnoj valutnoj klauzuli za neku slijedeću godinu, za kraj rata, kada će dužnici i sirotinja biti posve razoružani.

Zašto su Vrhovni sud i Visoki trgovački sud usmjerili dužnike banaka po klauzuli CHF na pojedinačne tužbe. Pa, to je zajednički interes tuženih banaka, javnobilježničkih ureda i odvjetničkih lobija. Neka na iscrpljenoj sirotinji zaradi što više “poduzetnika”. Tako je elementarna nepogoda Franak dobila novi Trošak broj 117, što dodatno preusmjerava naše novce što dalje od razvoja zemlje. Što nam kaže Vrhovni sud? Pa, kupili ste u supermarketu pokvareno mlijeko, ali povrata novca nema, nego kupite obično vapno i dodajte ga mlijeku. Čemu to, ako mlijeko nije do kraja ispijeno! Idemo ga proliti! A ne, veli nam Branko Hrvatin, morate ga ispiti do kraja, jer je trovanje konačni cilj, konačno rješenje. Branko Hrvatin poslao je iscrpljenim dužnicima banaka ovakvu poruku: samo vi prosvjedujte i plaćajte prijevoz i gablece po Zagrebu. Možemo li očekivati da Vlada uvede obvezu prosvjeda svih dužnika banaka, u većim gradovima, barem jedanput mjesečno? Dužnički turizam! I još policija natuče prekovremene ure. Imamo stabilan bankarski sustav, stabilan ovršni sustav, stabilno sudstvo, stabilnu policiju, stabilnu vojsku, stabilnu dvostranačku diktaturu, što je uistinu zastrašujuće. I još za te sustave ne možemo reći da su dobri i/ili učinkoviti, ili da zadovoljavaju naše potrebe u bilo kojem smislu. Sluđeni dužnici banaka rade naglavačke, pa im svaka zarađena kuna ispadne iz džepa. Možemo reći da parafiskalnim nametima odgovara velika množina parazitskih skupina, koje državni proračun gledaju kao samoposlugu našeg novca, koji nam je zapravo otet kao nezamisliv harač nezasitne oligarhije.

Ministarstvo financija može uzvratiti tuženim bankama i otuđenom sudstvu uvođenjem poreza na imovinu banaka, odnosno imovinu proizvođača, razmjerno posljedicama distribucije pokvarenog proizvoda. Posebno zastrašujuće zvuči prijedlog tuženih proizvođača i nekih svjetskih institucija da se u grupi otrovanih potrošača namire samo oni koji su socijalno ugroženi. Da ostavimo javno zdravstvo samo za socijalno ugrožene osobe? Suluda Vlada provodi nevjerojatnu zdravstvenu reformu – zdrava populacija napušta zemlju, kao za svake okupacije. Preventivna zaštita postala je besmislena. Nema krize stanogradnje – cjelokupno stanovništvo RH prelazi u bolnice i staračke domove! Sve je usidreno, na dnu, pa kada plima dođe, bit će to kraj za sve. I tko će nakon toga plaćati dugove? E, tu su garancija bogati resursi zemlje, koje će strani kapital preuzeti. Usprkos svemu tome, domoljubi će se u subotu okupiti na Bleiburgu, umjesto na zagrebačkom Zrinjevcu, gdje trebamo upriličiti Komemoraciju žrtvama Vrhovnog suda.

Autor: Tvrtko Dolić

Odgovori

Skip to content