Katollički liječnici: Zašto se ne spominje abortivni učinak tableta za dan poslije?!

Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD) smatra da je, izostavljanje informacije u uputi za korištenje kontraceptiva ellaOne (tzv. tableta za dan poslije) da taj kontraceptiv ima i abortivni učinak, hotimično i manipulativno prikrivanje jednoga ključnog svojstva s krupnim etičkim i moralnim posljedicama i zato se zauzima da te činjenice budu jasno rastumačene i dostupne širokoj javnosti kao objektivan uvid u ono što uzimanje ellaOne može značiti.

U priopćenju što ga je HKLD uputio javnosti u subotu navečer stoji kako je njihovo očitovanje o ‘hitnom kontraceptivu’ potaknuto raznim netočnim i nepotpunim informacijama povezanim sa stavljanjem u bezreceptni režim ellaOne tableta. Podsjećaju da su se o navedenoj problematici već ranije očitovali u dopisima upućenim Ministarstvu zdravlja, Agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), Hrvatskoj lječničkoj komori i Hrvatskom farmaceutskom društvu, ali do sada nisu primili njihove odgovore.

Među ostalim, HKLD ističe da je pravo na život temeljno ljudsko pravo i zato se zauzimaju za poštivanje prava na život i zaštitu života u cijelome periodu njegova ovozemaljskog postojanja: od začeća do prirodne smrti.

Ističe se kako su “smjernice za izdavanje ellaOne dokaz da nije trebalo prijeći u bezreceptni režim, a HKLD postavlja i pitanje kako je preparat, koji je na tržištu samo šest godina tako brzo dobio odobrenje za prelazak u bezreceptni režim izdavanja, budući da je za takvu procjenu sigurnosti inače potrebno 10-20 godina po stavljanju na tržište.

U priopćenju stoji kako je priziv savjesti temeljno ljudsko pravo definirano Ustavom Republike Hrvatske, Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, Rezolucijom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe o pravu na priziv savjesti u medicini te Kodeksom ljekarničke etike i deontologije te ne može ničim biti dovedeno u pitanje.

Zato HKLD smatra “potpuno neprimjerenim i skandaloznim ograničavanje prava na priziv savjesti u smjernicama za izdavanje ellaOne tableta, kao i medijsku hajku podignutu protiv priziva savjesti ljekarnika danas, kada se u medijima toliko zagovaraju osobne slobode”.

Za HKLD je i “neprimjereno očitovanje pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Vesne Ljubičić da je ljudska reprodukcija ‘stanje imanentno isključivo ženama’ i da ‘svako ograničenje donošenja odluke o tom pravu predstavlja diskriminaciju temeljem spola”, te ističu da ta izjava predstavlja direktnu diskriminaciju muškaraca jer Zakon ne poznaje pojam tzv. reproduktivnih prava žena, već se u različitim deklaracijama, rezolucijama i međunarodnim dokumentima o ravnopravnosti uvijek spominju kao prava “muškaraca, žena i parova”.

HALMED je pak izvijestio da se hitni kontraceptiv pod nazivom ellaOne od četvrtka, 23. travnja, može kupiti u ljekarnama bez liječničkog recepta, u skladu s odlukom Europske komisije o bezreceptnom načinu izdavanja toga lijeka, koji je obvezujući za sve zemlje članice Europske unije.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Odgovori

Skip to content