LELJAK U MUENCHENU: Kako je Udba planirala likvidacije, trovanja obitelji i tko je sve sudjelovao

Drugog dana svjedočenja na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, zbog sudjelovanja u likvidaciji hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, slovenski istraživač Roman Leljak nastavio je izlaganje o Udbinim pravilnicima rada, te o pravilima postupanja s dosjeima.

Saznanja imam samo iz Slovenskih arhiva, kaže Leljak i dodaje da je po pravilniku svaki uništeni dokument iz dosjea morao biti protokoliran. U tijeku svoga rada nailazio je na takve dosjee ali u jako malom broju. Od 500 pregledanih dosjea možda oko 10% njih sadržavalo je i protokol o uništenim dokumentima.

Leljak je sudu opisao i pojasnio djelovanje triju državnih službi Udbe, KOS-a i SID-a.

Za specijalne akcije u inozemstvu je bila zadužena Udba i jedino Udba je imala svoju operativnu mrežu u inozemstvu. U operativnim akcijama sudjelovalo bi više republičkih Udbi.

Igor Dolanc, sin Stane Dolanca je vodio osobni dosje Stjepana Đurekovića, navodi Roman Leljak.

Leljak je opisao i kako je to konkretno organizacijski funkcioniralo i kako su se planirala i dogovarala ubojstva nepoćudnih emigranata.

„Sastanak u Zagrebu održan je 26-27.03. 1968. godine, a na njemu su se sastali načelnici republičkih Udbi. Povod tom sastanku je bio da se bolje organiziraju i djeluju, jer su državne granice postale liberalnije. Drugi povod sastanku bila je neuspjela akcija jedanaest slovenskih Udbaša, koji te iste godine odlaze u Muenchen, kako bi likvidirali trojicu hrvatskih emigranata: Milu Rukavinu, Krešimira Tolja i Vida Maričića”, objasnio je svjedok.

Zaključeno je da je potrebno sastaviti grupu od najboljih pripadnika službe, koju bi sačinjavali stalni suradnici Udbe iz svih republičkih Udbi.

Tako je te 1968. godine formirana Grupa A. Grupa je bila namijenjena za rad u Italiji, Austriji i Njemačkoj a odgovorni bi bili načelniku slovenske Udbe Silviju Gorencu. Zadnji podatak o Grupi A, Roman Leljak je našao za 1971. godinu kada je austrijska policija uhvatila četvoricu pripadnika grupe na bečkom aerodromu.

„Je li Grupa A, bila tajna služba u tajnoj službi”, pitao je sudac Manfred Dauster?

„Nije, to je bila radna grupa”, objasnio je Roman Leljak koji je u svom istraživačkom radu našao i pravilnik rada Grupe A koji je predao sudu u Muenchenu.

Državnog odvjetnika Weissa je zanimalo tko je planirao i izveo akcije u kojima su likvidirani Stjepan Crnogorac, Nikica Martinović, Mile Rukavina, Krešimir Tolj i Vid Maričić.

Leljak je naveo kako je u pronađenim spisima jasno vidljivo da je operativnu akciju likvidacije Rukavine, Tolja i Maričića vodio načelnik slovenske Udbe Silvio Gorenc.

Plan likvidacije je napravljen s Udbinim agentom Milanom Doričem, zvanom Hanzi.

U tim spisima je također vidljivo planiranje likvidacije Ante Vukića, kojeg su trebali kidnapirati a Milan Dorič ga trebao dovesti u svoj stan. Vukić je otmicu izbjegao jer se nije pojavio u stanu kod Doriča. Postojao je i plan trovanja obitelji Vukić.

Istraga u Austriji o ubojstvu Stjepana Crnogorca i Nikice Martinovića je prošli tjedan završena i u tijeku je predaja dokumentacije Državnom odvjetništvu, rekao je Roman Leljak.

Poslijepodne su prikazane slike ubojstva Stjepana Đurekovića, koje je pojašnjavao Dr.Oliver Peschel s Instituta za sudsku medicinu.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content