Nadbiskup Barišić: Mi Neretvani ponosni smo na najvećeg hrvatskog misionara Antu Gabrića

U povodu otvaranja postupka proglašenja blaženim oca Ante Gabrića te 100. obljetnice njegova rođenja Društvo Neretvana i prijatelja Neretve u Splitu u utorak 12. svibnja organiziralo je misu koju je u konkatedrali Sv. Petra predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Koncelebrirali su vicepostulator u kauzi za proglašenje blaženim i svetim sluge Božjega o. Ante Gabrića o. Antun Volenik, konkatedralni župnik don Radojko Vidović i drugi svećenici.

Na početku misnoga slavlja nadbiskup Barišić istaknuo je kako se “na blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića sjećamo i budućeg blaženika i sveca o. Ante Antića”. Zajednička im je snaga Duha Svetoga koja im je snažila duh i koja ih je odvela izvan domovine da u toj snazi kao evangelizatori nastave Kristovo djelo, djelo apostola u ovom našem vremenu i prostoru, rekao je.

Nadbiskup je istaknuo da su obojica bili izgledom slabe vanjštine, ali sa silnom ljubavi za domovinu. Napomenuo je da je poznato kako je o. Gabrić sa sobom ponio grudu rodnog kraja i malo Jadranskog mora, a poznato je kako je na sv. Leopolda Bogdana Mandića vršen pritisak da prihvati drugu nacionalnost i odrekne se svoje. “Osvijetlili su lice naše nacije i Crkve i oni su naš ponos”, rekao je nadbiskup i dodao kako je sv. Leopold Bogdana Mandić najveći hrvatski svetac koji nas predstavlja na univerzalnoj razini Katoličke Crkve i kako nema vjernika na bilo kojem kontinentu da ne zna za njega.

Za o. Antu Gabrića rekao je kako je najveći naš misionar koji se potpuno predao svome misionarskom radu. Bio je jednostavan u tome, no u toj jednostavnosti uvjerljiv i ljudi su mu vjerovali, jer je stajao iza svojih riječi i svjedočio svojim životom. Nadbiskup je napomenuo kako je o. Gabrić dolazio u više navrata u Hrvatsku i prisjetio se kako ga je on, kao mladi bogoslov, susreo u njegovu rodnom Metkoviću kada je o. Gabrić došao u Hrvatsku prvi put poslije više od trideset godina života i rada u Indiji. Dodao je kako je tada bio iznenađen njegovom snagom i jednostavnošću. Bio je zadivljen kako je o. Ante nakon toliko godina i poteškoća u misionarskom djelovanju zadržao vedrinu i radost duha. Nadbiskup je dodao kako je taj dolazak i susret s o. Antićem ostavio dubok trag u njegovu životu.

“Potreban je bio jedan misionar za hrvatsku domovinsku Crkvu jer imati jednog takvog svjedoka koji će žariti svojom riječju i primjerom bogatstvo je za narod. Bio je duhovnik koji je trebao ohrabriti nas sve na putu vjere. On je to činio na način tako snažan da je svaki njegov posjet i pohod župi ostavljao pečat. Mladi su ga prepoznavali kao Kristova svjedoka koji živi žarom Kristova uskrsnuća”, rekao je nadbiskup.

Govoreći o životu o. Ante Gabrića, nadbiskup je istaknuo je kako “nije lako živjeti s ovakvim radikalnim svjedocima, jer mi imamo kompromise, računice i programe i oni kao da nam smetaju”. No, dodao je kako je o. Ante Gabrić toliko velik i značajan da prelazi okvire neretvanske doline i kako je prisutan u čitavoj Hrvatskoj i šire. “Njega je ljubav Božja oblikovala da je znao svakom čovjeku dati ohrabrenje. On je duhom ostao u Hrvatskoj i mnogi vjernici su preko njega svojim prilozima i molitvama za siromašne bili misionari u Indiji. Napustio je domovinu rano, otišao u Indiju i preko nje, svoje druge domovine otišao je u vječnu nebesku domovinu. Ponosni smo i molimo njegov zagovor”, rekao je nadbiskup Barišić.

Na kraju misnoga slavlja vicepostulator Volenik izvijestio je da je postupak u fazi ispitivanja svjedoka u Hrvatskoj, potom slijedi ispitivanje svjedoka u biskupiji u Indiji gdje je o. Ante Gabrić živio i djelovao.

Poslije misnoga slavlja održana je humanitarna akcija kojom su se prikupljala sredstva za teško oboljelog 12-godišnjaka iz Metkovića koji je trenutačno na liječenju u Splitu.

IZVOR: MISIJA

Odgovori

Skip to content