Papa: Ne žrtvovati mlade idolu boga-novca

Papa Franjo primio je danas u audijenciju članove Udruga talijanskih kršćanskih radnika, povodom 70. godišnjice osnutka. U govoru je istaknuo da se problemi današnjeg globalnog svijeta od prijašnjih razlikuju po žurnosti i količini, a ne po kvaliteti. Neusporediva je brzina kojom se danas šire nejednakosti. To se ne može dopustiti i potrebno je tražiti solidarne, pravedne i realne praktične alternative – rekao je Papa.

Potreban je odgovor na globalni gospodarski sustav u čijem središtu nije čovjek, već idol, „bog-novac“ koji razara i uzrokuje kulturu odbacivanja: djeca nisu poželjna, izrabljuje ih se ili ih se ubija prije nego se rode; odbacuju se stare osobe, tako da nemaju dostojanstvenu skrb i lijekove; mirovine su im bijedne, a odbacuju se pak i mladi jer su bez posla. „Oni su materijal za otpad i žrtva ovoga društva, svjetovnog i egoističnog, koja se prikazuje bogu-novcu“ – upozorio je Papa.

Ljudsko se dostojanstvo izražava i raste radom koji je „slobodan, kreativan, suradnički i solidaran“ – ustvrdio je Papa te podrobnije razložio ta četiri čimbenika. Rad ima biti slobodan i kao takav nastaviti rad i prisutnost Stvoritelja. Mnoge se izrabljuje kao robove, što proturječi skladu stvorenoga. „Imamo jamčiti da rad ne bude sredstvo otuđenja, već nade i novoga života“ – kazao je papa Franjo.

Kreativnost rada proizlazi iz činjenice da je, kako je Papa rekao, svaki čovjek pjesnik; odnosno da može „izvući“ iz sebe i drugih ono dobro koje je Bog položio u njihova srca. To je moguće samo u slobodnom i kreativnom radu. „Ne smijemo podrezati krila svih, osobito mladih“, koji mogu puno ponuditi – kazao je Papa.
Suradnički rad izražava čovjekovu društvenost. Ako isključivo gospodarski razmišljamo,

onda ćemo osobu smatrati sredstvom a ne ciljem, tad će pak rad izgubiti svoj glavni smisao: nastavljanje Božjega djela na dobro svega čovječanstva. Na koncu, solidaran rad znači pružiti podršku osobama koje žele dostojanstveno raditi i zarađivati za kruh, priskrbljivati za svoju obitelj, ali nemaju tu priliku – primijetio je Papa.

Sveti je Otac nadalje potaknuo članove Udruga talijanskih kršćanskih radnika da podupru mlade koji izvan domovine traže zaposlenje. Poručio im je da budu „koordinatori i pokretači ‘novoga saveza protiv siromaštva’“, pomažući siromašnima, kao i onima koji su u opasnosti da zbog gubitka posla ili drugih okolnosti padnu u siromaštvo. Potaknuo ih je da programe socijalne podrške ne gledaju kao „trošak“, već kao „razvojnu strukturu“.

Na koncu je Sveti Otac izrazio želju da u djelovanju njihovih udruga u temelju uvijek bude kršćansko nadahnuće: trajna vjernost Isusu Kristu i Božjoj riječi te proučavanje i primjenjivanje socijalnog nauka Crkve na nove izazove suvremenoga svijeta.

Izvor: Radio Vatikan

Odgovori

Skip to content