POTPIŠIMO PETICIJU: Pravobraniteljica želi zabraniti rad udrugama koje se bore za nerođeni život

POTPIŠITE PETICIJU PROTIV IDEOLOŠKOG IZVJEŠĆA – CitizenGo pokrenuo je potpisivanje važne peticije kojom se od saborskih zastupnika traži da odbace potpuno ideologizirano izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić. Pravobraniteljica traži od nadležnih ministarstava da zabrane rad udruzi Betlehem jer njihovu borbu protiv pobačaja smatra ‘protuzakonitom’. Peticiju možete potpisati OVDJE. Prenosimo priopćenje udruge CitizenGo.

U Dodatku Izvješća o radu za 2014. pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić proziva udrugu Betlehem i internetski portal “Klinika za pobačaje” (www.klinikazapobacaje.com), koji se bave zaštitom trudnica. Na navedenom portalu nalazi se tvrdnja da je pobačaj ubojstvo nevinog ljudskog bića, kao i iscrpno objašnjenje procesa pobačaja i njegovih posljedica. Iznošenje tih i drugih sadržaja pravobraniteljica smatra “protuzakonitim”, tvrdeći da “nisu u skladu s pravnim poretkom Republike Hrvatske”. Zbog toga pravobraniteljica poziva Ministarstvo uprave i Ministarstvo zdravlja da “u okviru svojih nadležnosti poduzmu odlučne i žurne radnje kojima bi se spriječilo daljnje protuzakonito djelovanje organizacija civilnog društva [udruge Betlehem i portala “Klinika za pobačaje”] u području reproduktivnog zdravlja žena” (Dodatak Izvješća o radu za 2014., str. 45).

Zar je u Hrvatskoj zabranjena sloboda mišljenja i izražavanja? Zar je zabranjeno željeti (za)štititi nevina ljudska bića? Potpišite peticiju na linku OVDJE.

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić potpuno nestručno i proizvoljno navodi i tumači zakonske propise (primjerice Zakona o ravnopravnosti spolova, Zakona o vjerskim zajednicama, Zakona o udrugama, Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, Zakona o elektroničkim medijima i Zakona o nedopuštenom oglašavanju), kako bi opravdala svoj poziv na sankcioniranje udruga, vjernika i onih građana koji u javnosti iznose mišljenje da je pobačaj ubojstvo nevinog ljudskog bića. Potpišite peticiju za odbijanje ideološkog izvješća o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2014. na linku OVDJE.

Takvo postupanje pravobraniteljice kao državnog dužnosnika nedopustivo je u demokratskom društvu. Ono je protivno Ustavu RH kojim se “jamči sloboda mišljenja i izražavanja misli”, što “obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja [npr. internetskog portala], slobodu govora i javnog nastupa” (čl. 38 Ustava) te se “jamči sloboda savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja” (čl 40. Ustava) [npr. kad je riječ o molitvi ispred bolnica].

Ovakvim izvještajem pravobraniteljica je udrugu Betlehem i internetski portal “Klinika za pobačaje” stavila u nepovoljan položaj zbog izražavanja vlastitog moralnog stava što podliježe sankcijama prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije čl. 1 st. 2.

Potpišite peticiju zastupnicima Hrvatskog sabora u kojem tražimo odbijanje Izvješća o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2014. godinu, jer su njemu doneseni proizvoljni i neutemeljeni pravni zaključci. Oni služe kao instrument svjetonazorskog sukoba te diskriminiraju vjernike i druge građane zbog njihova stava o pobačaju, izazivaju nesigurnost građana Republike Hrvatske i nepovjerenje u državne institucije, ugrožavaju slobodu govora i posljedično narušavaju pravni poredak. Takvo izvješće je potpuno suprotno naravi dužnosti i ovlastima pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Izvješće je predstavljeno 26. svibnja na sjednici saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, a danas, u srijedu, 27. svibnja, na sjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova. Molim vas, tražite svoje zastupnike u Saboru da nas zastupaju, tražite odbacivanje Izvješća potpisom OVDJE.

Izvor: Bitno.net

Odgovori

Skip to content