Ratno stanje u Makedoniji

Ratno stanje u Makedoniji: dok policija taji mrtve, ambasada SAD izrazila sućut obiteljima poginulih policajaca i građana

16.55 – Makedonsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u subotu kako je u Kumanovu došlo do obračuna pripadnika specijalne policije s naoružanom terorističkom grupom, koja je došla iz “jedne susjedne zemlje” i imala je za cilj napad na državne institucije, prenio je Tanjug.

Mediji prenose da je u sukobima koji su trajali desetak sati ozlijeđeno između četiri i 20 osoba, a dio lokalnih medija navodi da je bilo i poginulih, no te informacije još nije potvrdio nijedan službeni izvor.

Prema Reutersu u bolnice su primljena najmanje četiri ozlijeđena policajca.

Područje oko Kumanova je bilo poprište borbi tijekom albanske pobune 2001. i prema Reutersu prilazi gradu su zatvoreni.

Prema glasnogovorniku ministarstva Ivi Kotevskom, teroristi su bili stacionirani u okolici Kumanova, a u Makedoniju su ušli prije nekoliko dana. Prema njegovim riječima bili su dobro naoružani i pripremljeni, a policija je naišla na žestok otpor i bila je napadnuta bombama i snajperima, prenijeli su makedonski mediji. Mediji tvrde da je naoružana grupa brojala između 50 i 80 osoba.

Upitan za poginule i ranjene, Kotevski je rekao da je riječ “o osjetljivoj informaciji, te da se trenutno obavještavaju obitelji”. Ambasada SAD u Skoplju je, međutim, izrazila sućut obiteljima poginulih policajaca i građana.

I SAD i delegacija Europske komisije pozvale su makedonsku javnost na smirenost.

Vođa najutjecajnije oporbene stranke – Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev pozvao je premijera Nikolu Gruevskog da javnosti objasni što se u toj zemlji događa.

“Pozivam Nikolu Gruevskog da odmah izađe pred građane Makedonije i da objasni tko, zašto i u kojem cilju destabilizira Makedoniju”, naveo je Zaev u stranačkom priopćenju. On traži i odgovor na pitanje da li i zašto kriminalne grupe sa susjednih teritorija ulaze u Makedoniju, te tko ih je i u kojem cilju organizirao.

Isto to, dodao je, treba uraditi i lider albanske Demokratske unije integracija Ali Ahmeti.

11.25 – Specijalne postrojbe makedonske policije pokrenule su u subotu ujutro u Kumanovu na sjeveru zemlje akciju protiv “naoružane skupine”, a u pucnjavi koja traje od ranog jutra ranjeno je najmanje 12 policajaca, prenose agencije.

Kako prenosi Reuters, specijalne postrojbe u oklopnim vozilima blokirale su predgrađe Kumanova, grada koji se nalazi 40 km sjeverno od Skoplja, a lokalni mediji javljaju o žestokim sukobima i pucnjavi iz automatskog oružja.

Helikopteri nadlijeću to područje u kojemu su se 2001. vodile borbe između albanskih pobunjenika i vladinih snaga, prije nego što je diplomatskim naporima spriječen opći građanski rat u Makedoniji.

Lokalni mediji javili su da je najmanje 12 policajaca ranjeno. Dio je zbrinut u kumanovskoj bolnici, a teže ranjeni prebačeni su u bolnice u Skoplju.

Glasnogovornik makedonskog ministarstva unutarnjih poslova kazao je da je policija pokrenula operaciju “nakon prethodno pribavljenih informacija o naoružanoj skupini”. Glasnogovornik nije rekao drugih pojedinosti o akciji.

Najnoviji sukobi mogli bi dovesti do nove nestabilnosti u zemlji u kojoj posljednjih tjedana rastu napetosti između vlade i oporbe glede optužbi za ilegalno prisluškivanje i druge zloporabe položaja.

Izvor: Slobodna Dalmacija

 

Odgovori

Skip to content