Ruža Tomašić je u pravu, Hrvatsku treba očistiti od onih Srba koji ju mrze

Izjava zastupnice u Europskom partlamentu Ruže Tomašić da bi Hrvatsku trebalo očistiti od Srba koji ovu državu drže za blagajnu, a koji ništa ne daju ovoj državi,što ju je dala ponukana agresivnom izjavom srbijanskog ministra Vulina da Hrvatska treba očistiti u svojem dvorištu, kako se moglo očekivati, izazvala je burne reakcije.

Indikativno je da se na tu izjavu Ruže Tomašić opširno obrušio Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova iz susjedne Bosne i Hercegovine, točnije rečeno predstavnik genocidne Republike Srpske u federalnoj vladi. Prije svega, čudno je da se na izjavu koja se odnosi na pripadnike srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, a indirektno upućena na Republiku Srbiju, javlja ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine koja uopće tom izjavom nije bila tangirana Međutim kad se to poveže s pročetničkom kampanjom koja se u posljednje vrijeme vodi iz Beograda u suradnji s velikosrpskom „petom kolonom“ u Hrvatskoj, onda je očigledno da se radi o koordiniranoj kampanji. To je samo dodatni znak kako kampanja protiv Republike Hrvatske ima široku platformu u tzv. „regionu“ s očitim ciljem da se današnja hrvatska država izjednači s NDH. U klasičnom srpskom stilu korištenja laži Igor Crnadak ocijenio je izjavu Ruže Tomašić kao „fašističku“ kojom se jedan narod označava prljavim i kojom se ljudima prijeti samo zato što ne pripadaju jednom narodu.

Pogledajmo što je stvarno izjavila Ruža Tomašić: „Neka oni mole Boga da mi ne počnemo čistiti svoje dvorište, jer ako mi počnemo čistiti svoje dvorište imat će još jako puno Srba koji će morati ići u Srbiju. Koji drže ovu državu za blagajnu, koji drže ovu državu za samoposlugu, a koji ništa ne daju ovoj državi, pa neka malo paze što govore.“ Prije svega ona je upozorila na onaj dio hrvatskih Srba koji ni nakon 25 godina nisu prihvatili Hrvatsku kao svoju domovinu, ali koriste njezine materijalne blagodati. Ona nigdje nije rekla da se radi o cijeloj sprskoj nacionalnoj manjini, nigdje nije rekla da su prljavi, niti je prijetila cijelom narodu. Radi se samo o manjem broju hrvatskih Srba koji i dalje rovare protiv države Hrvatske, jer kako je svojedobno izjavio predstavnik te manjine u srpskoj nacionalnoj zajednici Milorad Pupovac za njih je i dalje glavni grad Beograd.

To međutim nije bila jedina reakcija na Tomašićkinu izjavu. Javio se predsjednik IDS- a Boris Miletić koji ju je čak ocijenio ratnohuškačkom. I Boris Miletić je u izjavi vidio nešto što hrvatska europarlamentarka uopće nije izjavila, jer se njezina izjava odnosi samo na jedan dio hrvatskih Srba koji ne poštuju Republiku Hrvatsku, ali im je i te kako stalo do njezinih kuna. U samoj Srbiji ministar vanjskih poslova Ivica Dačić je izjavio „kako očekuje da se hrvatski državni vrh ogradi od ovakvih izjava“, a beogradski dnevnik „Blic“ čak je nazvao Ružu Tomašić „hrvatskim Šešeljem“ koja bi da živi u Srbiji zbog zalaganja, kako navodi dnevnik, za etničko čišćenje bila uhapšena. Usput, čudno je kako beogradski mediji to ne traže za haaškog optuženika Vojislava Šešelja koji se nakon uvjetnog puštanja iz zatvora u Haagu izravno zalagao za etničko čišćenje u Hrvatskoj. Naravno javili su se velikosrpski glesnogovornici u samoj Hrvatskoj, pa tako „Jutarnji list“ iz pera Borisa Vlašića optužuje Ružu Tomašić da progoni 4 posto Srba koji su ostali u Hrvatskoj, što naravno u njenoj izjavi nije točno, jer se odnosi samo na jedan dio hrvatskih Srba koji ne poštuju hrvatsku državu.

Konačno, kao što se moglo očekivati, javio se samozvani predstavnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj saborski zastupnik Milorad Pupovac koji je napisao pismo predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Schulzu. U opširnom pismu Milorad Pupovac koji predstavlja samo 7,9 posto pripadnika srpske nacionalne manjine, dakle nije njihov legitimni nego tek legalni predstavnik, upozorava predsjednika Europskog parlamenta da je Ruža Tomašić svojom izjavom pozvala na nasilje i to jednog od najgorih što ga je doživio jugoistok Europe – nasilje etničkog čišćenja.. On je ocijenio Tomašićkine izjave šovinističkim i nesumnjivo govorom mržnje.

Činjenice o položaju hrvatskih Srba i to upravo onih koji su se borili protiv hrvatske države opovrgavaju tvdnje da se radi o njihovoj ugroženosti. Iako predstavljaju samo 4 posto stanovništva u hrvatskoj Vladi ima nasrazmjeran broj pripadnika srpske etničke zajednice i to baš onih koji su se borili protiv Hrvatske. Tako je i sa saborskim zastupnicima na čelu s Miloradom Pupovcem koji je na čelu velikosrpske pete kolone u Hrvatskoj i koji Beograd drži svojim glavnim gradom. Hrvatska radiotelevizija kao vodeći javni medij puna je hrvatskih Srba na čelu s glavnim rtavnateljom Goranom Radmanom, predsjednica Vijeća za elektroničke medije je Mirjana Rakić također Srpkinja i tako bi se moglo nizati u nedogled. Hrvatski Srbi su po Ustavnom zakonu toliko privilegirani kao nacionalna manjina što se ne može usporediti ni sa jednom drugom državom Europske unije, u kojoj čak 17 zemalja uopće ustavno ne pozna pojam nacionalnih manjina. S druge strane, ako je tko diskriminiran onda su to upravo oni hrvatski Srbi koji prihvaćaju Hrvatsku kao svoju državu i domovinu. Iako ih se čak 6.000 borilo u Domovinskom obrambenom ratu ni jedan takav hrvatski Srbin ne sjedi u Saboru, niti zauzima neku utjecajnu javnu funkciju. Štoviše hrvatska državna administracija odbija registrirati Hrvatsku pravoslavnu crkvu, iako se 17.000 Hrvata na posljednjem popisu izjasnilo kao pravoslavci. Upravo se protiv takvih hrvatskih građana provodi diskriminacija i zato je Ruža Tomašić u pravu kad proziva one hrvatske Srbe koji ne prihvaćaju hrvatsku državu kao svoju domovinu.

Autor: Vjekoslav Krsnik

Odgovori

Skip to content