RUŽICA ĆAVAR O MATI KAPOVIĆU: Može li normalno ljudsko biće to izgovoriti?

Ružica Ćavar, dr. stom. i dr. med, počasna predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj i počasna članica Predsjedništva Hrvatskog žrtvoslovnog društva obratila se otvorenim pismom pod naslovom “SALTO MORALE DR. SC. MATE KAPOVIĆA” Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, Sveučilištu u Zagrebu, Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Njezino ogorčeno pismo prenosimo u cijelosti.

“Strašno me zaprepastila informacija na portalu Dnevno.hr od 19. svibnja 2015. godine, u članku autora I. Delića, pod naslovom: “Mate Kapović poručio Hrvatima: ‘Se*em vam se na Bleiburg“.

Užasno mi je teško i pročitati te nevjerojatne riječi, a evo, na golemu žalost, neprekidno sam prisiljena o njima razmišljati.

Zaista, pitam se, je li to moguće da u Republici Hrvatskoj ili bilo gdje u svijetu postoji takvo ljudsko biće normalnoga razuma, koje može izgovoriti takve vulgarne riječi u odnosu makar i na jednu nedužnu ljudsku žrtvu u svijetu, a kamoli u odnosu na stotine tisuća žrtava svoga naroda ili bilo kojega naroda svijeta, brutalno stradalih od strane zločinaca ispunjenih sotonskom mržnjom. To nije za vjerovati da bi učinio i najgori zločinački primitivan čovjek, a upravo to je učinio akademski obrazovan građanin Republike Hrvatske, na našu najveću sramotu, pripadnik hrvatskoga naroda, doktor znanosti, sveučilišni nastavnik na Odsjeku za lingvistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, član Odbora za dijalektologiju Razreda za filološke znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Mate Kapović, na svome Facebooku, vezano za njegovo razmišljanje o Bleiburgu, i to nakon veličanstvene komemoracije 16. svibnja 2015. godine o 70. obljetnici holokausta hrvatskoga naroda.

Zar takve strašne vulgarne i primitivne riječi nisu najveća uvrjeda i poniženje žrtava u preko 1.500 do sada otkrivenih mnoštvenih grobišta, sa tisućama ubijenih hrvatskih vojnika, koji su se nepobijeđeni, u vjeri u pravdu i Ženevske konvencije, predali na Bleiburgu i odložili oružje, a s njima su od partizanskih zločinaca pod zapovjedništvom megazločinca Tita ubijene i tisuće civila, staraca, žena i djece?

Zar te riječi Mate Kapovića, sveučilišnog nastavnika, koji odgaja hrvatske sveučilištarce, nisu najveća uvrjeda i provokacija svih potomaka i obitelji žrtava, te cijeloga hrvatskoga naroda, koji u duhu osjeća veliku tugu za svim žrtvama? Zar te riječi nisu uvrjeda svih humanih ljudi u svijetu i najprimitivnije slavljenje zločina protiv čovječnosti?

Zaista, ne mogu ni zamisliti što se događa u glavi, u psihi i u srcu toga mladoga, po formalnoj izobrazbi vrlo inteligentnog čovjeka, a tek mu je 31 godina.

Tko su njegovi roditelji i odgojitelji i u kakvom se društvu on kretao u svome životu?

Čudno je da na te užasne riječi nisu uopće reagirali značajni društveni mediji.

Osobno mi je, kao majci i liječnici, veoma žao toga mladoga čovjeka, zbog njegovog velikog hendikepa na moralnom i emocionalnom planu. Takvo ponašanje smatram pravom moralnom ludošću i postavila bih dijagnozu “moral insanity” Mate Kapovića, a njegovu gestu na facebooku bih ocijenila kao salto morale (pad u moralnu smrt), što je svakako čak gore od čina salto mortale – pada u fizičku smrt.

Takav nemoralni čin svakako zaslužuje stegovni postupak.

Karakteristično je još za umišljenu veliku pamet Mate Kapovića da se on postavlja iznad svakoga, na svim područjima društvenog života, pa tako i u politici. Osnivač je političke stranke Radnička fronta, gdje je član užeg vodstva. Tobože bi se borio za radnička i socijalna prava svih potrebitih u društvu, a po osjećajima za žrtve se vidi koliko mu je stvarno stalo do tih prava i solidarnosti sa ugroženima.

No, bez obzira na njegove umišljaje u svoju veličinu, držim da institucije države trebaju reagirati na njegov govor mržnje, izražen na njegovom facebooku, a također svoje mjere trebaju poduzeti i naslovljene obrazovne i intelektualne institucije.

Na kraju, pokušajmo samo zamisliti da je takve riječi jedan sveučilišni nastavnik u Hrvatskoj izgovorio za žrtve židovskoga holokausta!

Ružica Ćavar, dr. stom. i dr. med.

počasna predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj i

počasna članica Predsjedništva Hrvatskog žrtvoslovnog društva”

Autor: M. Marić/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content