Splićani slave blagdan svog zaštitnika, sv. Dujma

Procesija s moćnikom sv. Dujma krenula je u 10 sati iz splitske prvostolnice, a središnje euharistijsko slavlje održano je na Trgu dr. Franje Tuđmana

Splićani danas slave blagdan svog zaštitnika, sv. Dujma. Svečani zvuk fanfara označio je početak glavne proslave, a procesija, u kojoj je bilo nekoliko tisuća ljudi, krenula je u 10 sati iz splitske prvostolnice. Moćnik sa zemnim ostacima sv. Dujma prošao je prepunim gradskim ulicama i preko Rive došao do Trga dr. Franje Tuđmana gdje je održano središnje euharistijsko slavlje. Svečanu svetu misu ove je godine predvodio đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić koji je upozorio na sve veći broj mladih i obrazovanih ljudi koji napuštaju Hrvatsku.

– Bolno je i žalosno gledati kako se toliki turisti dolaze diviti ljepoti, kulturi i tradiciji naše zemlje, a mi našu mladost, naše hrvatske mladiće i djevojke, već fakultetski obrazovane, šaljemo u inozemstvo, umjesto da im omogućimo da unaprjeđuju ovu našu zemlju i društvo te biološki osnaže naš narod koji stari i pomalo nestaje – rekao je nadbiskup Hranić.

Upozorio je kako starješine među nama nisu samo biskupi i svećenici, odgovorni za crkvene zajednice, nego su to i oni kojima na lokalnim i na parlamentarnim izborima povjeravamo odgovornost i koji je prihvaćaju.

– Starješinama tako često postaju i svi oni koje legalno izabrani sa sobom dovode po gradskim odjelima, državnim ministarstvima, u upravu i javna poduzeća, po stranačkoj ili nekoj drugoj liniji te ih postavljaju na ključna, a često i na sporedna mjesta da im za nešto zahvale ili da ih tako kupe. Vjernici, katolici i svi kršćani koji pripadamo Isusovim učenicima trebali bismo pokazati da se i poslije dobivanja povjerenja na parlamentarnim izborima može i treba čestitije, ljudskije, poštenije, na dobrobit svih a ne samo nekih – istaknuo je nadbiskup Hranić u svojoj propovijedi.

Dodao je kako se iskren, čestit i pošten vjernik može naći u politici ili gospodarstvu kao janje usred čopora vukova.
– Njegovo poslanje uvijek pokazuje nejednakost u sredstvima, razlike između njega i mnoštva ljudi. On ide bez kese, tj. bez novca, bez kuverte, bez trgovine glasovima i mandatima, bez metoda svojstvenih ljudima ovoga svijeta – kazao je Hranić.

Don Ante Mateljan u svom je obraćanju pozvao na zaštitu obitelji.

– Tužno mi je danas gledati ovu našu domovinu. Gdje je nestao ponos, nada, zajedništvo, pouzdanje u Boga i Bogorodicu? Danas smo robovi onih koji žele uništiti brak i obitelj, tu istinsku i nesebičnu ljubav koja donosi novi život, onih koji donose zakone i uredbe koje smrde nečovječjem. Za kim ovaj narod ide – zapitao se don Mateljan.

Uz gradonačelnika, Ivu Baldasara, župana Zlatka Ževrnju, njihove suradnike, gradske i županijske vijećnike, splitskom se slavlju pridružila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

– Čast mi je biti sa Splićanima i Splićankama. Čestitam im dan njihovog grada, blagdan sv. Duje. Često sam u Splitu, a bit ću i ubuduće. Kako bih to mogla propuštati, ovako prekrasan grad?! – kazala je Grabar-Kitarović, a na pitanje o budućnosti Splita odgovorila je kako je na prvom mjestu još jače prometno povezivanje.

– Širenje Splitske luke, kao i svi ostali projekti koji će Split pozicionirati na mapi ne samo kao središte prometa već i uz daljnje promicanje turizma, kulture, kulturnih vrijednosti, jer je ovaj grad pravi dragulj Mediterana – zaključila je predsjednica.

Izvor: dalmacijanews.hr

Odgovori

Skip to content