UDBA, NARAVNO, NE POSTOJI: Ovako je jutros izgledalo radno mjesto Gabrijele Krmpotić – Kos!

I dalje pritisci na svjedoke: Ovako je jutros izgledalo radno mjesto Gabrijele Krmpotić – Kos! – Nakon serije “uljudnih zamolbi” svjedoku Ivanu Krmpotiću da pazi što govori u Münchenu na suđenju Perkoviću i Mustaču, koje su uključivale prijeteća pisma, pritisak na obje kćerke na poslu, razbijanje ulaznih vrata, i tako dalje, on je odustao od svjedočenja i vratio se u Zagreb. Time međutim nevolje nisu prestale.

“Danas je očito bio ponovo propuh u KIC u, i to senjska bura. Nakon puknutog ključa novo upozorenje. Ima li to možda veze sa svjedočenjem moga oca Ivana Krmpotića ili mojom kaznenom prijavom?!”, pita Gabrijela Krmpotić – Kos.

Nakon što je Helena Krmpotić suspendirana na HTV-u, uz opomenu pred otkaz, slično se dogodilo i starijoj kćerki, Gabrijeli Krmpotić – Kos. Nju je na radnom mjestu u KIC-u danas ujutro dočekao uništen radni stol, razbijeno računalo i pisač, razbacane stvari. Pozvala je policiju, no ravnatelj te institucije je po njenim navodima odbio policiji dati snimke nadzornih kamera kako bi se utvrdilo tko stoji iza toga. A njen otac je u subotu prijavio da mu je netko oštetio automobil u ulici u kojoj stanuje, no policija mu nije ni tada ponudila zaštitu. Već i prije je KIC davao priopćenja kako se na Gabrijelu Krmpotić-Kos, nije se vršio pritisak, nego je “vjerojatno zbog nepravilnosti u radu sama dala ostavku u Kulturno-informativnom centru”, iako je ostala u radnom odnosu (zašto ne otkaz, ako su postojale “nepravilnosti”?). No, ona je navela da joj se prijetilo da bi joj moglo nastradati trogodišnje dijete ako ne da ostavku. A već prije je njena sestra suspendirana na HRT-u, navodno uz riječi da reporteri nacionalisti nemaju što tražiti na HRT-u.

Gabrijela Krmpotić je već ranije prijavljivala incidente na radnom mjestu i mobing, za koje smatra da su povezani sa svjedočenjem njenog oca. Ključ koji spominje je vezan za incident od 27 travnja, kad je Emil Matešić, ravnatelj KIC-a, Gabrijeli Krmpotić Kos poslao mail u kom navodi: “Koristim priliku da Vas obavijestim da je danas, uslijed iznenadnog naleta vjetra, pri unošenju stolica u dvoranu u polukatu gdje se nalazi vaše radno mjesto, došlo do loma ključa. Vaša kopija ključa čekati će Vas u Uredu na katu. Šaljem Vam i fotografiju istoga. Javite mi ako smatrate da je nužno prijaviti policiji ovo djelo prirode i trenutka nemogućnosti pravilne procjene djelatnika koji je obavljao zadatak premještanje stolica. Rado ću postupiti kako vi zatražite. Pitam ovo radi sličnih situacija kada ste kontaktirali pripadnike temeljne policije u vezi vašeg radnog mjesta, a za to postoji relevantna dokumentacija, te kako bi doista imali dokumentiran i ovaj slučaj (lom ključa) od nadležne policijske uprave”. Radi se, jasno, o izrugivanju. Gabrijela Krmpotić Kos navodi i da je ravnatelj, kad bi je zvao na razgovor, na glavu stavljao kapu sa zvijezdom petokrakom i stajao ispod slike Josipa Broza Tita. Gabrijela Krmpotić Kos je inače dragovoljka Domovinskog rata.

“Postavio sam pitanje o kontaktiranju policije jer je gđa Krmpotić Kos za puno manje, gotovo beznačajne stvari i prije mog dolaska na mjesto ravnatelja, zvala policiju i inzistirala na zapisnicima”, objasnio je ravnatelj svoje pismo. Navode o partizanskoj kapi tumači umjetničkom instalacijom, pa je za direktno.hr rekao: “O fotografiji Josipa Broza Tita, mogu reći da ne nasjedate na selektivnu priču gđe. Krmoptić Kos. Riječ je o umjetničkoj intervenciji, kolažu koji Tita prikazuje kao moćnika koji je kroz svoje službene fotografije bio pravi dandy, odjeven kao holivudski producent, u crno i bijelo, ništa između. To je kritički kolaž koji svu priču o jednakosti u komunizmu poništava i pokazuje da je Tito volio luksuz, sjetite se njegovih pudlica, lova na muflone, plavih cipela, cigara, automobila, koji su bili daleko od filozofije jednakosti i ideologije svi za jednoga. Kapa sa zvijezdom petokrakom koju spominjete dio je kostimografije jednog mog performansa koji se također kritički bavi likom Josipa Broza Tita. Dakle, radi se o djelu umjetničkog projekta nazvanog ‘Tito Porfirogenet’ gdje sam Tita usporedio s moćnim kasnorimskim vladarom poznatom po okrutnom odnosu prema kršćanima. Uostalom, kao članicu SDP-a, zašto ju petokraka smeta?”, piše Emil Matešić, koji je tada rekao i kako o “tobožnjim “udbaškim” prijetnjama prema njoj koje su počele već 2012.,” niti on niti njegovi suradnici nemaju nikakvih saznanja, osim iz medija. “Gđa Krmpotić Kos imenovana je na mjesto ravnateljice KIC-a upravo dok je SDP, navodni sljednik UDBE, imao većinu u Skupštini Grada Zagreba. Zvuči nevjerojatno kako je onda mogla biti imenovana, ako su te “ udbaške strukture” već tada bile na djelu”, izjavio je on tada.

Svjedočenje Ivana Krmpotića, bivšeg visokog dužnosnika MUP-a koji je zbog UDBE ostao bez posla, pa vraćen nakon što je tužio SRH i dobio spor, na sudu u Muenchenu zakazano je za 22. lipnja, ali vjerojatno neće svjedočiti protiv Perkovića i Mustača. On se vratio se iz Münchena u Zagreb upravo zbog prijetnji upućenih njegovoj obitelji. O prijetnjama obitelji Krmpotić je bilo riječi i u sudnici: “Pritisak se posebice vršio na kćeri Helenu Krmpotić, novinarku na HRT-u i Gabrijelu Krmpotić-Kos, voditeljicu KIC-a Zagreb”, rekao je njemački kriminalistički inspektor Roland Bruder na jednom od ročišta.

Autor: Marcel Holjevac/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content