Banac o Karamarku i Udbi: Čista diverzija u svrhu izborne kampanje

Kada Manolić i Mesić nešto tvrde, onda treba biti posebno sumnjičav prema tome jer su oni, po svemu sudeći potpuno nevjerodostojni ljudi, komentira Ivo Lučić

O pozadini sukoba Karamarko Manolić, u koji se svojim svjedočenjem uključio i Stjepan Mesić, za Večernji su list govorili ugledni hrvatski povjesničari koji se znanstveno bave represivnim aparatom Titove Jugoslavije.

„Kada Manolić i Mesić nešto tvrde, onda treba biti posebno sumnjičav prema tome jer su oni, po svemu sudeći potpuno nevjerodostojni ljudi. Kada bi to i bilo tako, a gotovo sam siguran da nije, onda se postavlja pitanje zašto su Mesić i Manolić birali Karamarka kao suradnika“, rekao je Ivo Lučić i upitao se želi li se tako potvrditi teza kako je Udba, a onda i Savez komunista, stvorila hrvatsku državu. Smatra da se Manolić i Mesić zapravo žele osvetiti Karamarku što su izgubili poluge moći.

„Oni žele stvoriti dojam da još uvijek nešto znaju i da su još uvijek jako važni. A zapravo je riječ o potpuno beznačajnim osobama s kojima se ozbiljni ljudi više ne bi trebali baviti“, zaključuje Lučić.

Davor Marijan smatra kako je riječ o političkom podmetanju. Podsjeća na taktiku koju je Udba koristila krajem 80-ih godina prošlog stoljeća. Shvatila je da je lakše eliminirati političkog protivnika kada ga se optuži da je suradnik Udbe nego da mu ispali metak u glavu.

„Ne može se uopće uspoređivati jedna i druga strana. S jedne strane imamo čovjeka koji je bio vodeći čovjek Udbe, a s druge strane imamo aktivnog političara koj je denunciran od strane tog nevjerodostojnog čovjeka. Ovo je čista diverzija u svrhu izborne kampanje“, kazao je Ivo Banac.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content