Europska komisija osudila prijetnju smjenom čelnika AZOP-a i napad na neovisnost tog tijela

Europska komisija eksplicitno je osudila napad Milanovićeve vlade na neovisnost Agencije za zaštitu osobnih podataka prilikom obavljanja njihovih zadaća

Naime, Radna skupina koje se sastoji od predstavnika svih neovisnih tijela za zaštitu osobnih podataka na području Europske Unije, Europskog nadzornika za zaštitu podataka i Europske komisije u svom priopćenu eksplicitno je osudila napad na načelo potpune neovisnosti tijela za zaštitu osobnih podataka prilikom obavljanja njihovih zadaća koji je poduzet prijetnjom smjene čelnika tijela umjesto da se odluka tijela spori pred nadležnim nacionalnim sudom što bi bio primjeren put pravne zaštite, kaže se u priopćenju.

Kratka kronologija afere

Dana 20. travnja hrvatsko tijelo za zaštitu osobnih podataka donijelo je odluku po kojoj je objava određenih osobnih podataka na internetu ocjenjena prekomjernom u odnosu na propisano hrvatskim Zakonom o sprječavanju sukoba interesa.

Na temelju dobivenih preliminarnih informacija, Radna skupina došla je do zaključka da je dana 7. svibnja hrvatska Vlada, uputila Hrvatskom saboru prijedlog za razrješenje ravnatelja i zamjenice ravnatelja tijela za zaštitu osobnih podataka bez ikakvog objašnjenja.

Nadalje, po hitnom postupku Sabor je odlučio Zakon o sprječavanju sukoba interesa izuzeti iz primjene propisa o zaštiti osobnih podataka. Te izmjene su stupile na snagu dana 28. svibnja. Čelništvo tijela za zaštitu osobnih podataka i dalje je pod prijetnjom razrješenja, čekajući glasovanje u Saboru. Navedeno tijelo je o tomu obavijestilo Europsku komisiju.

Pismo Europskoj komisiji

Podsjetimo, dana 20. svibnja 2015., čelnici tijela Agencije za zaštitu osobnih podataka, Anto Rajkovača i Dubravka Dolenc uputili su preko odvjetnice Nataše Pirc-Musar pismo Europskoj komisiji u kojem su opisali događaje koji su prethodili njihovoj smjeni.

Ukratko, nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa uklonilo sa weba imovinske kartice dužnosnika, makar mu to nikad, kako se naknadno ustanovilo nije bilo naloženo, sav gnjev javnosti obrušio se na AZOP i njegove čelnike. Umjesto da se posluži pravnim putem (traženjem prolongiranja roka za ispravak nedostataka,

obraćanjem Upravnom sudu), Povjerenstvo je povuklo (kako se sada čini) politički potez i uklonilo sve imovinske kartice tvrdeći da nema tehničkog rješenja u ostavljenom roku od 8 dana ukloniti nedostatke.

Ono što je potom uslijedilo, ne treba ni ponavljati, a s obzirom na medijsku hajku koja je uslijedila i potez Vlade kojim je po hitnom postupku bez obrazloženja predložila smjenu čelnika AZOP-a.

Ukazivanje na praksu Suda EU

Radna skupina upozorila je da je obveza poštovanja neovisnosti tijela propisana člankom 28. Direktive 95/46 EZ, člankom 16. Ugovora o funkcioniranju EU i člankom 8. Povelje o temeljnim pravima te je potvrđena presudama Suda EU u predmetima koji su uključivali Mađarsku (C-288/12) i Austriju (C-614/10) i Njemačku (C-518/07)
Podsjetimo, na navedeno je ukazano i u pismu Europskoj komisiji od 20.05.2015. u kojem Nataša Pirc-Musar obrazlaže da se je analogan slučaj ovom u Hrvatskoj dogodio u Mađarskoj kad je u kontekstu reorganizacije agencije za zaštitu osobnih podataka od strane mađarske vlade, mandat čelnika za zaštitu osobnih podataka prerano prekinut 2011. (umjesto 2014.) Komisija je tada pokrenula postupak radi povrede prava i poslala Mađarsku na sud u travnju 2012. (IP/12/395). Europski sud pravde odlučio je (slučaj C-288/12) da je nagli prekid mandata mađarskog Povjerenika za zaštitu podataka od strane vlade predstavlja kršenje neovisnosti mađarskog nadležnog tijela za zaštitu podataka te stoga predstavlja kršenje prava Europske unije.

M.M./hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content