HNS i Anka Mrak Taritaš pod istragom?

Nakon ministrice Zlatar Violić, sprema li se odstrel i ministrice graditeljstva zbog sumnji u izvlačenje državnog novca iz poplavljenih područja za financiranje Pusićkine stranke

Već više mjeseci domaći su mediji doslovce zatrpani skandaloznim naslovima o dodjeli državnog novca Ministarstva vanjskih i europskih poslova na čijem je čelu predsjednica HNS-a Vesna Pusić pomno odabranim nevladinim udrugama od kojih se posebno ističe ona njezina brata Zorana Pusića. Teško se oteti dojmu kako se u ovom slučaju radi o kristalno jasnom sukobu interesa, ali i o suspektnim i mogućim koruptivnim radnjama. Da podsjetimo, sukob interesa je predvorje korupcije. U ovim trenutcima posebno smrdi tajanstvena šutnja državnih institucija, ali i državnoga Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na čijem je čelu Dalija Orešković, poznatija kao snaha dr. Slavena Letice.

HNS kao kriminalna zadruga

Javna je tajna kako je HNS od samih početaka i pod vodstvom Radimira Čačića i sada Vesne Pusić, oformljen kao dioničko društvo. Koliko dionica, toliko upravljačkih prava. Da posljednji skandal s dodjelom državnoga novca fantomskim udrugama od strane Vesne Pusić nije usamljeni slučaj govori i niz drugih detalja u ne tako dalekoj prošlosti političkog i parlamentarnog života ove minimalističke stranke unutar granica Republike Hrvatske. Naime, tko je ikad politički poslovao s HNS-om trebao je ispuniti podugačke “predbračne ugovore”, koji su morali ostati političkom tajnom u stilu mafijaške omerte, a u kojima se razvio tipični sindrom HNS-ova klijentelizma. Štoviše, članovi HNS-a od Ferenčaka, Zlatar Violić do Vlahušića znali su se vrlo često upustiti u poznatu igricu “uzmi ili ostavi”. Čini se da slikovita opaska premijera Milanovića o HDZ-u kao kriminalnoj zadruzi više pristaje SDP-ovom koalicijskom partneru iz Banskih dvora.

Stoga nije nimalo čudno što se mnogi danas pitaju zašto gospodin Josip Sapunar iz kaznenog predmeta “Remorker” sam sjedi u Remetincu, iako je pred istražiteljima i kamerama USKOK-a izjavio kako je “oprani” državni novac predao HNS-u ministrice Pusić kako bi stranka imala dovoljno sredstava za njezine retuširane jumbo plakate na tada nadolazećim parlamentarnim izborima. Prema dostupnim medijskim napisima moglo se saznati kako se na odlično obavljenom poslu, dobrom “dečku” Sapunaru, osobno telefonski zahvalio tadašnji predsjednik HNS-a, Čačić.

Drugi detalj koji posljednje vrijeme bode oči hrvatske javnosti jest dodjela državnog novca udrugama od strane Vesne Pusić, od kojih uz brata Zorana Pusića posebno iskače udruga “Zdenac” koja je dobila 150 tisuća kuna za prevenciju zaraznih bolesti u afričkoj Tanzaniji. Ukupno isplaćeni iznos od strane MVEP RH Teršelički i ostalim odabranim udrugama tzv. “civilnog društva” gotovo je dva milijuna kuna. Je li tijekom ove ili možda prijašnjih godina bilo sličnih financijskih darova istoj ekipi, nije nam poznato, osim za sada zabilježenog višednevnog turističkog nagradnog putovanja u Ženevu Sanje Sarnavke i njezine udruge B.a.B.e.

Za razliku od silne brige Vesne Pusić za egzotičnom Tanzanijom, činjenica jest da sama nije nikad bila u poplavljenoj Gunji niti je ikada pitala kao prva potpredsjednica Vlade RH ima li tamo nakon katastrofalnih poplava zaraznih bolesti.

Preuzima li HNS Remetinečku štafetu od HDZ-a?

No, za razliku od gospođe Pusić, u Gunji i drugim susjednim selima često je gostovala druga članica HNS-a i njezina stranačka ministrica, Anka Mrak Taritaš, koja je prije nekoliko mjeseci skrenula pozornost javnosti kupnjom vile u Malinskoj za vrtoglavih 700 tisuća eura. Ekskluzivna vila u Malinskoj se nalazi na adresi Riječka broj 16 u neposrednoj blizini hotela Malin. Ime bivše vlasnice nekretnine u Malinskoj je Živana Gorički iz Zagreba na adresi Selska cesta 34. Kako smo pisali, tajnica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja nije negirala niti demantirala mega-šoping njene šefice na otoku Krku u direktnom telefonskom upitu na ovu temu. Naknadna pamet i javno oglašavanje nervozne ministrice Mrak Taritaš na ovu temu kako se radi o 700 tisuća kuna a ne o 700 tisuća eura, samo je dodatni motiv da joj Porezna uprava RH – Odjel za nadzor vrlo brzo pokuca na vrata s dodatnim pitanjima o mogućoj utaji poreza na promet.

S obzirom na vrtoglavi iznos nikog posebno ne treba čuditi da hrvatska istražna tijela već duže vrijeme vrše tajni monitoring nad ovim slučajem pod sumnjom da je ogroman državni novac iz poplavljene Gunje u jednom dijelu transferiran za financiranje političke stranke HNS. Mnogi se pitaju nije li ministrica graditeljstva postala nova Nevenka Jurak u samo predvečerje predstojećih parlamentarnih izbora. Uostalom, dodatnu sumnju pobuđuju i ugovori Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja s kooperantima koji su vršili radove na obnovi kuća i gospodarskih objekata na poplavljenim područjima RH gdje se cijena građevinskih radova penje do vrtoglavih 3 tisuće eura po stambenom kvadratu.

Zanimljivo je istaknuti, kada je HNS u pitanju, kako istražna tijela RH još nisu finalizirala u formi optužnice slučaj oko Ministarstva kulture i smijenjene bivše ministrice Zlatar Violić. Kod HNS-ove se ministrice radi o identičnim kaznenim djelima kao i kod HDZ-ova “peglača” kreditnih kartica Nevena Jurice. Da podsjetimo, bivši veleposlanik RH u Washingtonu, iako je namirio štetu RH, ipak je pravomoćno osuđen zbog pronevjere novca MVEP-a i odslužio je jednogodišnju kaznu hraneći svinje na državnoj farmi, tj. kaznionici otvorenog tipa u Valturi nedaleko od Pule.

Gdje je novac tamo je i HNS

Dvostruko ‘farbanje’ tunela nije jedini hrvatski građevinski patent za izvlačenje državnoga novca u svrhu punjenja privatnih džepova. Naime, već se duže vrijeme u građevinskom sektoru niskogradnje mogu čuti šokantne izjave kako je cijeli profil izgrađenih autocesta u Hrvatskoj u ukupnoj svojoj dužini uži za pola metra od planiranog projekta i građevinskih standarda. Matematički izračun pomnožen s brojem kilometara ukazuje da se radi o velikom novcu, ali čini se da neinteligentni istražitelji institucija RH još nisu uspjeli zbrojiti dva plus dva. Ako je to točno, tek treba utvrditi koliko zamračenog novca otpada na nekadašnju prvu violinu HNS-a Radimira Čačića, budući da je on u velikoj mjeri rukovodio izgradnjom domaćih autocesta dugi niz godina.

Da HNS-ovce mami miris novca dokazuju i ushićene najave Anke Mrak Taritaš kao moguće kandidatkinje na izborima za gradonačelnicu Zagreba. Da su oni mogući, sasvim je izvjesno, budući da je USKOK podigao i optužnicu protiv gradonačelnika Milana Bandića. Hrvatska je metropola zbog obilnog proračuna vrlo poželjna masna koka za kukuriku lonac, ali i za gladne oči HNS-ovih jastrebova.

Autor: Domagoj Madžar/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content