Istraživanje pokazuje da broj očekivanih mandata HDZ-a stalno raste

Agencija 2×1 pokazala je svoju vjerodostojnost, u prošla četiri izborna ciklusa, a Izborni će sustav dodati HDZ-u još 5 do 7 posto glasova, kaže profesor

Tragom istraživanja političke popularnosti u III. izbornoj jedinici koje je provela agencija 2×1 komunikacije, prema kojem samo u toj i VIII. Izbornoj jedinici Kukuriku koalicija drži vodstvo, za komentar smo zamolili dr. Zdravka Tomca, donosi direktno.hr.

“Ova agencija je pokazala svoju vjerodostojnost u prethodna četiri izborna ciklusa kada je jako dobro pogađala rezultate izbora. S druge strane radi se o reprezentativnom uzorku. Sve to nam daje dobar putokaz odnosa snaga na hrvatskoj političkoj sceni. Broj predviđenih mandata pokazuje kako broj mandata HDZ-a zapravo stalno raste“, rekao je Tomac.

“Iznenađuje me popularnost Živoga zida. Ipak, očekujem kako će male stranke, time i Živi zid, sa svakim danom približavanja izbora gubiti popularnost. Svjetonazorska pitanja postat će važnija, a rast će i svijest o bacanju glasova ukoliko se glasuje za male stranke. Naima, naš izborni sustav nagrađuje velike stranke i koalicije poklonjenim glasovima iz bazena sviju onih koji ne prelaze izborni prag. Upravo na te glasove, kao predvodnik u većini izbornih jedinica, može računati HDZ. Pretpostavljam kako na njihov rezultat možemo dodati još 5-7 posto takvih glasova“, dodao je Tomac.

Na zamolbu da komentira izjave nekih društvenih analitičara poput dr. Žarka Puhovskog koji je rekao kako je HDZ dosegao svoj maksimum te kako od sada na dalje radi na korist svoje štete dr. Tomac je rekao:

“Dr. Žarko Puhovski je izvanredno obrazovan i lucidan čovjek, međutim nije racionalan. On je u javnosti sa zadatkom rada za lijevu koaliciju, kao što je to bio za vrijeme Hrvatskog proljeća, ali i u vrijeme stvaranja Hrvatske. Upravo zbog toga on dobija toliki prostor u medijima. Vidite, ja za sebe ne mogu reći da sam objektivan, ja to nastojim biti, pokušavam biti racionalan, no ja sam se jasno opredijelio za Domoljubnu koaliciju. Dakle, razlika između mene i Puhovskog je u tome što ja pošteno priznajem svoju političku poziciju“, zaključio je Tomac.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content