Karamarko na sud s Manolićem, svjedoci će mu biti ljudi koji su ga obrađivali

Svjedočit će da je Karamarko bio pod obradom tajne službe bivšeg režima i da je bio žrtva operativne akcije, a ne dio režima, kako tvrdi Manolić, bivši visokorangirani dužnosnik Udbe

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko tužit će Josipa Manolića, a bivši djelatnici Službe državne sigurnosti spremni su na sudu posvjedočiti da su Manolićeve optužbe na Karamarkov račun lažne, donosi današnje izdanje Večernjeg lista.

Svjedočit će da je Karamarko bio pod obradom tajne službe bivšeg režima i da je bio žrtva operativne akcije, a ne dio režima, kako tvrdi Manolić, bivši visokorangirani dužnosnik Udbe.

Tu informaciju Večernjem je potvrdio sam Karamarko. Nakon Manolićeva intervjua Nacionalu prije sedam dana u kojem je Karamarka optužio da je bio suradnik Udbe, ostvario je kontakt s pripadnicima bivše službe koji su sudjelovali u njegovoj obradi. Otkrili su mu sve pojedinosti akcije kojoj je kao mladić bio podvrgnut.

Tadašnje agente koji su sudjelovali u Udbinoj obradi Karamarka, prenosi šef HDZ-a, posebno je začudila Manolićeva konstatacija da se o nekim suradnicima tajne službe nisu vodili dosjei, a da je Karamarko bio upravo jedan od takvih suradnika. U krugu obavještajnih analitičara poznato je da je Udba svakog svog suradnika zavodila u sustav suradničke mreže i svaki je suradnik tajne službe imao operativca koji ga je “držao na vezi”.

O svakom razgovoru sa suradnikom pisali su se izvještaji pa time Manolićeve konstatacije padaju u vodu. Služba državne sigurnosti početkom osamdesetih godina protiv katoličke mladeži, kojoj je pripadao i Tomislav Karamarko, otvorila je operativnu akciju “Trs”, u sklopu koje je provedena je i tzv. predoperativna obrada Tomislava Karamarka, prepričali su bivši agenti Karamarku, a on Večernjem. Sve je počelo 1981. i 1982. kada je Karamarko s katoličkom mladeži u dva navrata odlazio na hodočašće papi u Rim. Tom se prilikom, prisjeća se Karamarko, mladež fotografirala pokraj starog hrvatskog barjaka. Jedan od suradnika Udbe, koji se infiltrirao medu katoličku mladež, o tome je izvijestio Udbu. Pod rednim brojem 951 od 24. veljače 1984. u upisniku Gradskog sekretarijata za unutrašnje poslove za 1984. zaveden je predmet “Karamarko Tomislav – oduzimanje pasoša”. Taj se predmet sada se nalazi u PU zagrebačkoj, prenio je Karamarko. Tvrdi da ga na zahtjev Centra Službe državne sigurnosti Josip Manolić lažno optužuje i kleveće isključivo zbog političkih motiva u predizborne svrhe.

Nalog za obradu Karamarka i drugih uključenih u grupnu obradu Trs, prema Karamarku, potpisali su Franjo Vugrinec, šef SDS-a Centar Zagreb i tadašnji šef republičkog SDS-a Zdravko Mustač, kojem se u Njemačkoj zajedno s Josipom Perkovićem sudi zbog upletenosti u ubojstvo Stjepana Đurekovića. Akciju Trs vodila je Služba državne sigurnosti u Zagrebu.

Užom obradom, otkrili su Karamarku bivši agenti Udbe, bilo je zahvaćeno desetak pripadnika katoličke mladeži, a širom njih tridesetak.

Tijekom prethodne operativne obrade Karamarko je dvaput bio pozivan na informativne razgovore.

Više informacija donosi današnje izdanje Večernjeg lista.

Autor: M.S./Večernji list/croative.net

Odgovori

Skip to content