‘Ljevica ne napušta svoju povijesnu tradiciju: laž i samo laž, iskrivljivanje i napuhavanje’

Postoji u Lijepoj našoj rašireni sloj desničarskih balvana koji o kulturi pojma nemaju, ali zato uporno po kulturi nekulturno pljuckaju. Šport dobiva aproksimativno od naše demokratski izabrane vlasti godišnje oko 100 milja, a kultura oko 900 milja. Primosi u svom jalu, jadu i zavisti rokću. Za njih jedan korner u HNL-u vrijedi više nego sve predstave Olija Frljića sa svim njegovim šniclima i grandioznim fijaskom na pozornicama Poljske, Austrije i Njemačke.

Još danas primosi sline o trećem mjestu repke na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Parizu. Mucaju o Draženu Petroviću, Ivaniševiću, olimpijskom zlatu rukometaša, vaterpolista, Sandre Perković, obitelji Kostelić i njezinih 10 olimpijskih medalja. Za ognjištare je srebrena medalja košarkaša na Olimpijadi u Barceloni protiv Dream tima SAD-a veći doseg od filma kojeg je te godine legendarni Rade Šerbedžija snimao u “oslobođenom“ Vukovaru. Koji primitivizam! A kultura? Kultura je zdravi duh u tijelu Miljenka Jergovića, Ante Tomića, slavne grupe Let 3, Andreje Violić-Zlatar, Mile Kekina, Slavenke Drakulić, Branimira Pofuka, Bude Lončara (umjetnika u političkom preživljavanju-od OZNE pa do Pantovčaka) itd. Koliko je kultura ostavila iza sebe isprazni i precijenjeni šport dokaz je kultni Oliver Frljić koji je ovih dana izabran u reperezentaciju Srbije koja će na ovogodišnjem praškom Kvadrijenalu istrčati ponosno sa četiri C na prsima. Frlja je redovitim i napornim treninzima došao do te kulturne razine da Srbi “prosto nisu mogli odolit’“da ga ne prigrle u prvih jedanaest. Oli će nastupiti u srpskom dresu u predstavi inspiriranoj Borgesovom pjesmom “Izdajica“. Ma taj Borges! I on je čuo za onu staru hrvatsku: što veća izdaja, to veća nagrada! Ono što je uspjelo svestranom Frljiću vrijedno je divljenja svih gledatelja Žikine dinastije.

U reperezentaciju Srbije pokušalo se ubaciti puno kvalitetnih orjunaša, jugonostalgičara, lažnih i pravih antifašista, ali je to uspjelo samo rijetkima. Frljić, Rade, Mira Furlan, Boris Dežulović, Igor Mandić i još poneki. A Dražen Petrović, Kostelići, Sandra Perković nisu ni blizu srpske repke. Ali bi zato arogantno i nekritički tražili od države još više love nego do sada. Sad dobivaju nešto više od 1 posto proračuna. To je previše! Neka se potrude k’o Oliver Frljić. Možda bi u Borgesovoj pjesmi imala mjesta hrvatska glumica Nina Violić.

Čitam ovih dana dramatičnu vijest: “Zašto se glumici Nini Violić povraća od fašističke države Hrvatske?“ Nini se u RH neprekidno povraća. Naivni pomisliše da Nini treba gastroenterolog. Nina živi s beogradskim glumcem, mlađim od sebe samo 19 godina. Umjesto da uživaju u atraktivnim različitostima, Nini se povraća od hrvatskog fašizma. Ni njoj ni Frljiću ne povraća se od Šešeljevog paljenja hrvatskih zastava, ni od rehabilitacije đenerala Draže, ni od Dražinog obožavatelja Tome grobara koji je uvjeren da su Vukovar, Dubrovnik, Zadar, Virovitica, Karlobag, Karlovac i Knin srpski gradovi. Njima jedino smeta taj neizlječivi hrvatski fašizam. Kad Nina već ne može upasti u srpsku repku, možda bi adekvatan lijek mogla naći u riječkim Ljetnim igrama gdje će Frljić i kompa Blažević praizvesti “Trilogiju o hrvatskom fašizmu“. Nina bi mogla upasti u treću predstavu “Hrvatsko glumište“ i odigrati ulogu notorne fašistkinje Saše Broz. Dobro odigrana uloga mogla bi je lansirati u orbitu. U “Izdajice“ Borgesove. Jednom kad se, nakon sjajne karijere, vrati u Hrvatsku, čeka je uloga o Ruži Tomašić koja je svojom fašizacijom uzrokovala mučna povraćanja legendarne i balkanski poznate Nine.

Ne tako davno, troje Beograđana uhićeno je na Jelačić placu dok su se kraj Bana slikali s portretom, onda zločinca, a danas antifašiste Draže Mihajlovića, čime su razdražili prolaznike. Kako stvari stoje, normalizacija odnosa s komšijama neće biti tako jednostavna jer nam, uz proces razdruživanja i razduživanja, predstoji i proces RAZDRAŽIVANJA. Što ćemo, Vuk bradu mijenja, ali ćud nikada!

Progresivni kenijski odvjetnik Felix Kiprono poslao je ponudu američkom predsjedniku Obami koju ovaj “nije mogao odbiti“. Naime, maštoviti odvjetnik ponudio je Baracku Obami 70 ovaca, 50 krava i 30 koza za ruku njegove kćeri Malije. Sky News prenosi da kenijski fiškal nestrpljivo čeka mjesec srpanj kada Obama dolazi u posjet Keniji i toplo se nada da će Obama povesti sa sobom i sretnicu Maliju. Pošto je svijet već davno postao globalno selo, možda će Feliks, čuvši za hrvatska iskustva, zamoliti Obamu da izmijene brojeve mobitela i da mu Obama za 70 ovaca, 50 krava i 30 koza zaposli kćer u tajnim službama. Koza nostra… Nadam se da ovu, u biti bizarnu vijest, nije pročitao još jedan guru intelektualne ljevice koji nam je ovih dana, u razgovoru s notornom Renatom Rašović, očitao lekciju iz tzv. neposredne demokracije. Ugledni ljevičar zove se Rob Riemen. Renata misli da je on jedan od vodećih intelektualaca. S priličnim zanimanjem pratim isprazne lekcije svakog “vodećeg intelektualca“ koji nam za 70 ovaca, 50 krava i 30 koza spremno otvara horizonte međuljudske solidarnosti. Prilično sam se “izguglao“ tražeći gdje je i kad naš Rob nešto napisao o nizozemskom pedofilskom mjesečniku Paidika i Pan. Je li je kao “vodeći europski intelektualac“ komentirao osnivanje nizozemske Pedofilske stranke koju su Nizozemci na jedvite jade zabranili. Naš Rob je zaista rob! Ljevičarski rob, pa nam servira zanimljivo razmišljanje: “On je duboko zabrinuti europski građanin, uznemiren zbog rastuće ksenofobije, pomankanja tolerancije i uspona ekstremne desnice koju se ne ustručava nazvati fašizmom.“ Njega ne uznemiravaju pedofilski časopisi i pedofilska stranka u njegovoj zemlji. Uznemiren je pomanjkanjem tolerancije, ali ne tolerira ekstremnu desnicu pa vjerojatno smatra da desnicu treba staviti izvan zakona.

Dobro je što je došao u RH da malo podigne moral našoj ljevici prije odlaska na četverogodišnji odmor. Možda “podigne“ moral i onim progresivnim Hrvatima koji su bili pretplaćeni na Paidiku i Pan. Naravno da Robi, onako ljevičarski mudar, a djevičanski čiste Paidiku duše, nije propustio priliku očešat se o Ružu Tomašić pa makar se radilo i o ženskinji. Premudri filozof kaže: “Da govori k’o Ruža Tomašić, američki političar morao bi okončati karijeru.“ Naravno, Robi nema pojma što je Ruža uopće rekla. Radi se o klasičnoj ljevičarskoj podvali Večernjakove Jelene Lovrić i Renate Rašović. Pita Renata Nizozemskog ljevičara: “Hrvatska političarka desnog spektra Ruža Tomašić nedavno je izjavila da bi Hrvatsku trebalo očistiti od Srba. Trebamo li se bojati takvih poruka ili ih tretirati kao jeftini populizam?“ Rašovićka je očito na “vi” s istinom. Već i oni koje politika ne zanima znaju da je neki srpski ministar mudro upozorio Hrvate da što se tiče ratnih zločina najprije pometu svoje dvorište. Pazite nakon Vukovara, Ovčare, Škabrnje, Sertić poljane, Saborskog, Borovog sela, Dubrovnika i ostalih gradova, Ministar – kao da je došao iz Nizozemske – poručuje ustašoidnim zločincima: Kuš!!! Počistite svoje dvorište! Tko mu je odgovorio? Nenad Stazić, Peđa Grbin, Vesna Pusić? Jedino je Ruža Tomašić rekla: ako mi budemo čistili svoje dvorište, mnogi Srbi će morati natrag u Srbiju. Ili tako nekako! Čak i zadnjem debilu je jasno da nije mislila na oko 10 000 Srba koji su se za vrijeme Domovinskoga rata borili na hrvatskoj strani i koji su danas potpuno marginalizirani. U prvom planu su oni koji su izvršili oko 3000 silovanja i od kojih su samo dvojica do sada procesuirani. To su ti na koje je mislila Ruža Tomašić. Vjerujem da je mislila i na razne milicionere SAO Krajine koji su se uvukli u hrvatsku policiju i danas patroliraju Vukovarom. Ako neki srpski ministar, ljubimac Branimira Pofuka, Renate Rašović i Jelene Lovrić, počne s prodajom mutne boze onda je i red da mu netko jasno i glasno odgovori. Ali hrvatska peta kolona odmah skače na noge lagane i rokće: “to je govor mržnje!” Naravno, svi mi znamo da je srpski Ministar samo dobio od Ruže dostojan odgovor. Ali, ljevica ne napušta svoju povijesnu tradiciju: laž i samo laž, iskrivljivanje i napuhavanje! Možda je najbolje sjetiti se samo citata Dobrice Ćosića, izvanrednog književnika i nadasve iskrenog srpskog intelektualca. Rašovićka i njene sitne podvale me podsjećaju na 30 koza, 70 ovaca i 50 krava. Po izboru.

Eshumiranog Jovicu prepoznala rodbina po susjedovom zlatnom satu.

Kolinda je imenovala bivšeg premijera Nikicu Valentića savjetnikom za gospodarstvo. S obzirom na ne baš dobru bilancu u svom poslovnom carstvu, o čemu je Nikica i javno prozborio, očekuje se da predsjednica imenuje Željka Keruma savjetnikom za turizam jer je Željko navodno “popušio“ hotel Marijan. Znači, pravi je!

U cilju još jače podrške RH Srbiji za što hitniji ulazak u EU, srpski Predsjednik poručuje Svetoj stolici: “Nemojte Stepinca proglasiti svetim“. Stepinac i Oluja sve više postaju paradigma svih srpskih neuspjeha u Hrvatskoj. Stepinac je ratni zločinac. Oluja je zločinačka i genocidna akcija s ciljem protjerivanja srpskog življa u Hrvatskoj. Vukovar i Dubrovnik su srpski gradovi. Bolje da ne nabrajam dalje. Međutim, hrvatski, kmetsko-poltronski političari prave se mutavi. I SDP i HDZ. “Ne bi se šteli zameriti” reli bi Zagorci. Ako netko i otvori usta, kao Ruža Tomašić, odmah skaču na zadnje noge svi jugonostalgičari dokazujući da je svaki govor odmah i govor mržnje ako se oni s njim ne slažu. Tako se vrtimo u krug od 2000. godine do danas. Oni nama pljuju po Oluji, Bljesku, Stepincu, Gotovini, svojataju Vukovar i Dubrovnik, pale zastave itd., a mi se javno zalažemo da što prije uđu u EU bez obzira ispunjavaju li kriterije koje smo mi morali ispunjavati. Tu se više ne radi o hrvatskim guskama. Tu se radi o hrvatskim ovcama.

U stara vremena ovce su služile kao novac. Danas ovce služe kao jamci za kredit.

HRT donio odluku da se novinarima Dnevno.hr i Direktno.hr zabrani pojavljivanje u “Crvenoj katedrali duha“ jer su bili zločesti i javno pokazivali da ne obožavaju druga Radmana i Stipu Alfiera i ostalu ljevičarsku falangu. Pošto ja surađujem s portalom dnevno.hr, moram priznati da me je ta zabrana ipak pogodila. Nisam mogao zaspati punih 50 sekundi. Nadam se da nam crveni neće zabraniti plaćanje pretplate za njihov drugoligaški program.

Koncertna dvorana “Vatroslav Lisinski“ obnovila je svoj fundus instrumenata. Sedam starih stradivarijevih violina zamijenjeno je sa sedam novih stradivarijevih violina.

Autor: Zvonimir Hodak/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content