NOVI SKANDAL: Obitelji Radmanova intimusa Sruka dobila 3 milijuna za komad gromače

Obitelji Radmanova intimusa Sruka OiV dao 3 milijuna za komad gromače
Iako su u OiV mogli izbjeći plaćanje odštete i rente u slučaju da izgube spor i proći puno jeftinije, Uprava na čelu s Mladenom Malićem i Aleksandrom Golubom, prekaljenim SDP-ovim kadrovima odlučuje se na izvansudsku nagodbu i plaća Sruku

Kako je u Hrvatskoj moguće dobiti 3 milijuna kuna jednokratno i još svaki mjesec 15 tisuća kuna rente za 550 kvadrata neupotrebljivog zemljišta? Trebate biti samo bliski SDP-u i njegovim kadrovima i imate veze u Odašiljačima i vezama. To je državna tvrtka na čije čelo je SDP instalirao svoje kadrove, kao i na čelo HRT-a.

Branko Sruk, otac člana Uprave HRT-a Borisa Sruka, jedan je od vlasnika parcele kod Šibenika na kojoj je davnih dana sagrađen tv odašiljač, a 2005. godine podigao tužbu protiv Hrvatske televizije, Odašiljača i veza d.o.o. te Hrvatskih telekomunikacija d.d.

Tražio je da se odašiljač ukloni s njegovog zemljišta na kojem stoji od 1968 g., ili da tvrtke isplate odštetu za korištenje parcele i plaćaju najam. No, iako su u OiV mogli izbjeći plaćanje odštete i rente u slučaju da izgube spor i proći puno jeftinije, Uprava na čelu s Mladenom Malićem i Aleksandrom Golubom, prekaljenim SDP-ovim kadrovima odlučuje se na izvansudsku nagodbu i plaća Sruku za petstotinjak kvadrata gromače – nevjerojatnih 3.000.000 kuna plus 15 tisuća kuna mjesečne rente.

Čak da i su izgubili na sudu, odašiljač su mogli izmjestiti za samo 1,29 milijuna kuna, a ova transakcija koju su iz neobjašnjivih razloga potpisali kadrovi koje je u OiV instalirao SDP čisti je i nevjerojatan slučaj zloporabe položaja i oštećivanja državne tvrtke, s kojim se DORH zasad ne želi pozabaviti.

Kako je sve počelo

Davne 1968. godine Skupština općine Šibenik i preteča OIV-a, RTZ SOOUR Odašiljači i veze potpisuju ugovor o zajedničkoj gradnji TV pretvarača Šibenik – Martinska. Točkom 5. ugovora Skupština općine Šibenik se obvezuje nakon završetka radova prenijeti ulaganja u osnovna sredstva Odašiljača i veza.

I drugim ugovorom iz 1975.godine Općina Šibenik je suglasna da sva ulaganja OIV unese u svoja osnovna sredstva.

“Godinama kasnije, 2005. Branko Sruk pokušava od OIV-a iskamčiti milijunske iznose za korištenje cca 550 m2 zemljišta, ali do dolaska SDP-ove vlasti i Aleksandra Goluba to nije mogao ni dobiti”, kaže insider direktno.hr-a koji objašnjava kako je cijela transakcija provedena zahvaljujući povezanim osobama instaliranim od Kukuriku vlasti: Borisu Sruku iz uprave HRT-a, intimusu ravnatelja HRT-a Gorana Radmana – obojica su na HRT stigli s Verna, Mladenu Maliću koji je s HRT-a prešao na direktorsko mjesto u OiV i Aleksandra Goluba.

Općinski Sud u Šibeniku je 2010. donio odluku o ovrsi nad imovinom HRT-a i povezanih tvrtki. Utvrđena je i šteta od približno 450 tisuća kuna, a naloženo je i rušenje odašiljača na privatnoj parceli. No, OiV se tada žalio i ovrha i rušenje nisu provedeni.

O problematici Šibenik – Martinska su upoznati 2012. Uprava OIV-a i Predsjednik Nadzornog odbora OIV-a, Marijan Crnjak koji je kao pouzdani SDP-ov kadar na to mjesto stigao po povratku iz Rusije.

No, Uprava OIV-a otkazuje punomoć odvjetniku Marijanu Pistotniku, koji je koncem 2012. godine ishodio lokacijsku dozvolu, unatoč žalbi Branka Sruka koju institucije odbijaju kao neutemeljenu.

“I onda stupa na scenu nevjerojatna odluka Uprave, ignorirali su sudski postupak, bili su pasivni i 25.01.2013. sud donosi odluku o ovrsi s rokom od 6 mjeseci za realizaciju”, objašnjava insider direktno.hr-a

Stručnjaci OiV-a već su tijekom 2011. predložili Upravi dvije alternativne lokacije za odašiljač, kako se ne bi bespotrebno plaćalo državnim novcem nerealnu rentu i odštetu.

“Jasno, uprava OIV-a ne poduzima nikakove aktivnosti, čak ni daleko povoljniju ponudu od vlasnika susjedne parcele da o svom trošku izgradi objekt i da ga u najam OIV-u”, kaže insider.

Ni tu nije kraj potezima koji ukazuju da je Uprava OiV-a itekako pogodovala Borisu Sruku i njegovu ocu.

“Uprava OIV-a čak i pomoćniku ministra Danu Simoniću, na njegov upit, daje lažne podatke uvjeravajući ga da nema alternativnih lokacija i pretjeruje u očekivanom trošku izgradnje novog stupa od 1,9 milijuna kuna. Po analizi OIV-ovih stručnjaka cijeli posao preseljenja bi koštao cca 1,3 milijuna kuna, što je daleko jeftinije od nagodbe sa Srukom”, kaže stručnjak s kojim je direktno.hr razgovarao. Tim više što je i sud u Šibeniku procijenio da je eventualna šteta oko 450 tisuća kuna.

“Ipak na kraju, 31.07.2013. Uprava OIV-a (Malić – Golub) potpisuje s obitelji Sruk nagodbu, isplaćuju im cca 3.000.000 kn jednokratno i 15 000 kn bez PDV-a mjesečno. To je kriminalno”, zaključuje insider direktno.hr-a.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content