OTVORENA PANDORINA KUTIJA: Jakovčević napao Linića

‘Neka ga netko pita zašto je CO prodao Adrisu, a ne Slovencima?!’ – Kako sada stvari stoje, postoji cijela inicijativa da se privatizacija poništi, ali to i dalje ne rješava pitanje Kaznene prijave koja je podignuta protiv Slavka Linića.

Privatizacija Croatia osiguranja je postao novi “kamen spoticanja” za Kukuriku koaliciju onog trenutka kad je Državna revizija rekla da ništa nije bilo odrađeno po pravilima. Osoba najzaslužnija za ovu privatizaciju, bivši ministar financija Slavko Linić redovito je viđen u medijima kako brani svoju odluku, no struka je svakim danom sve naklonjenija Državnoj reviziji. I ekonomisti i sindikalisti su složni da je prodaja Croatia osiguranja Vlahovićevom Adrisu zapravo napravilo enormnu štetu državnom proračunu.

Kako tvrdi ugledni ekonomist Drago Jakovčević, postoji previše nepodudarnosti u ovom slučaju. Bilo bi najbolje da se u Saboru po hitnom postupku osnuje istražno povjerenstvo da riješi sve nedoumice. Kad vi prodajete nekome državnu imovinu, gledate na to da tvrtku ostavite u sposobnim rukama. Veliki preuzima manjega, brži sporijega, ali tvrtke su obično iste branše Nije bitno što je Adris Hrvatska tvrtka, to ne znači da je njihov menadžment najsposobniji. Što neka duhanska tvrtka zna o osiguranju? Mogla je onda Vlada jednostavno reći da neće ići u privatizaciju i predati tvrtku u ruke novog menadžmenta iz državnih redova uz izgovor da Croatia osiguranje nikad više neće biti isto. Ako su mogli prodati Adrisu koji nema nikakvog iskustva u osiguranju, mogli su i zadržati tvrtku. Da ne spominjemo da Adrisova ponuda nije ni bila najpovoljnija, već ponuda slovenskog Triglava, tvrtke koja ima dugu tradiciju u osiguranju. No Linić im nije vjerovao da će skupiti bonitite. Točnije, novac im je trebao posuditi Goldman Sachs. Trebate Linića pitati zašto je mislio da najpoznatija investicijska banka na svijetu neće biti u mogućnosti isplatiti zajam Slovencima“, rekao je Jakovičević.

Cijela prodaja CO u ruke tajkuna Ante Vlahovića odrađena je toliko brzo da neke stvari i dan danas nisu razjašnjenje. Za početak, odluku o prodaji nije donio Hrvatski sabor, već Vlada (odnosno Slavko Linić). To je bilo još u vrijeme kada je Linić uživao apsolutno povjerenje premijera Zorana Milanovića, a preispitivanje Linićevih tada se dočekivalo “na nož”. Linić i njegovi pristaše pokušali su se poslužiti Zakonom o upravljanju državnom imovinom preko koji dopušta da Vlada u većini slučajeva zaobiđe Sabor, što im je na kraju i uspjelo jer je CO dobio novog vlasnika.

Otvorena “Pandorina kutija”

Međutim, dvije godine kasnije Državna revizija zaključila je da Linić nije smio sam donijeti odluku o prodaji jer prema Zakonu o pretvorbi kapitala društava osiguranja i reosiguranja u RH, sva društva u vlasništvu države kojima je glavnina poslovanja temeljena na osiguranju i sličnim djelatnostima mogu se privatizirati na prijedlog Vlade, ali samo odlukom Hrvatskog sabora. Takvog stava je i predsjednik Hrvatskih udruga radničkih sindikata(HURS) Ozren Matijašević. “Ne mogu prognozirati što će se dogoditi u nastavku, ali znam što bi se trebalo dogoditi. Obzirom da je Državna revizija nedvosmisleno i bez diplomatskog rječnika ustvrdila kako je je privatizacija Croatia Osiguranja bila protuzakonita, DORH i USKOK trebaju hitno postupiti. Linić bi volio da je Zakon o pretvorbi kapitala društava osiguranja i reosiguranja u RH prestao vrijediti ,ali nije tako. Da je Vlada bilo kad poslala prijedlog privatizacije u Sabor, to bi otvorilo Pandorinu kutiju. Od toga zašto se vrijednost nekretnina CO-a smanjila netom prije privatizacije na dalje…Mi smo kao sindikat upozoravali i Vladu jadranke kosor i Vladu zorana Milanovića da privatizacija CO-a mora ići preko Sabora”, tvrdi Matijašević.

Kako sada stvari stoje, postoji cijela inicijativa da se privatizacija poništi, ali to i dalje ne rješava pitanje Kaznene prijave koja je podignuta protiv Slavka Linića. Što će učiniti DORH i USKOK, pokazat će vrijeme.

Autor: Leo Buljan/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content