PROČITAJTE TOP LISTU HRVATSKIH UHLJEBA

KUME, PRIJATELJICE I PARTIJSKE ISKAZNICE – TOP LISTA HRVATSKIH UHLJEBA: Ovo je 7 najapsurdnijih slučajeva!

Uhljebi naši svagdašnji posao za sebe pronalaze kroz partijske iskaznice i bliskost s političkim elitama.

Uhljebi su dio hrvatske svakodnevice do toga stadija da je ta riječ postala jednom od najkorištenijih u Lijepoj našoj. A koristi se mahom u svrhu politike i njima sklonih kadrova koji su se zahvaljujući partijskim karticama uvukli u sve pore društva. Da je tome tako, svjedočimo na dnevnoj bazi, iz čega je jasno da su uhljebi živi i aktivni bez obzira na stranu sabornice na kojoj njihovi štićenici sjede. Imali smo stoga u Hrvatskoj mnogo apsurdnih situacija. Apsurdnih do toga stadija da je naša mala država za velike političare stekla naziv – apsurdistan. Primjera radi, nedavno smo svjedočili potezu ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine koji je supruginu kumu gurao na čak tri posla u poljoprivrednom resoru, za što jasno nije odgovarao. Zanimljiv je i slučaj Sunčane Rupnik Blažeković, inžinjerke arhitekure te članice Zagrebačke skupštine s Bandićeve liste.

Zastupnici HDZ-a tvrdili su da je dotična mimo javnog natječaja zaposlena u Gradskoj plinari. U istu tvrtku doveden je i Ante Dodig, bivši direktor, i to sličnom metodom te je danas umočen u aferu Agram. Ljude valja cijeniti po radu, a ne po stranačkoj iskaznici, tvrdio je svojedobno Anđelko Topolovac, čelni čovjek općine Radoboj koji dolazi iz HNS-ovih redova. Za sebe je isticao da radi i do 14 sati, a potom se domogao mjesta savjetnika u državnim Narodnim novinama. Uzdigao se potom pomoću male stranke za velike karijere do direktorske funkcije, u čemu ga je ipak stopirao zakon. Zadržao je usprkos tome savjetničku poziciju s plaćom od 15 tisuća kuna. Listu uhljeba začiniti valja i sa SDP-ovim Krešimirom Šakićem koji je u godinu i pol dana zasjeo u tri šefovske fotelje. I HDZ svoje uhljebe ima, a slavu su stekli sa Radom Buljubašićem kojem je plaća u HEP-u sjedala na račun, iako na posao nije dolazio. Radio je za one koji su mu posao osigurali, odnosno djelovao je za stranku.

I Željko Krapljan iz najveće oporbene stranke ovom se titulom može podičiti. Karijeru je započeo u sisačkom Vodovodu. Zatim se posla domogao u Hrvatsim autocestama, potom dogurao do MORH-a, ali samo na jedan dan, a sljedeća postaja na njegovom mjestu bile su Tržnice. Trebao je postati i zamjenikom ravnatelja Županijskih cesta iz kojih je otišao uz pozamašnu otpreminu. Nova vrata ubrzano mu se otvaraju, a procjenjuje se da je od otpremnine u džep pohranio više od 400 tisuća kuna. Kralj među uhljebima svakako je Milan Bandić. Bez njega je u Zagrebu posao nemoguće pronaći, a isti je pak osiguran isključivo za njegove prijatelje, rodbinu i kumove. Zahvala za dobiveni posao, prema tvrdnjama dobro upućenih, jest nerijetko bila čak i financijska injekcija. Realnu listu uslijed poplave uhljeba nije jednostavno sastaviti, ali spomenuta imena svakako su najapsurdniji dio ionako apsurdne hrvatske realnosti.

Autor: Iva Međugorac/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content