Redom padaju SDP-ove utvrde

Nakon Šibenika, Varaždin: U čvrstoj utvrdi HNS-a i SDP-a izbore odnio HDZ – Izbori za mjesne odbore možda nisu reprezentativni za predviđanje parlamentarnih, no SDP bi se svakako morao zabrinuti. U Varaždinu, gdje je HNS tradicionalno jači nego igdje u Hrvatskoj, izbore za mjesne odbore je odnijela HDZ-ova koalicija

Koalicija predvođena HDZ-om ostvarila je najbolji rezultat u Varaždinu još od ratnih devedesetih. Nakon u nedjelju održanih izbora za 16 Vijeća mjesnih odbora, koalicija HDZ-a u kojoj su još i HRAST, HSS, HSP, BUZ, i ZS (Zagorska stranka) osvojila je 26 posto glasova, odnonso 43 mandata, a to je deset mandata više od SDP-a koji je na drugom mjestu, osvojivši 23 posto glasova i 33 mandata. Od 8.445 glasača koji su u nedjelju izašli na izbore za Čačićeve Reformiste je glasovalo njih 20 posto (27 mandata), dok je koalicija HNS-a osvojila 19 posto glasova (32 mandata). Orahu je pripalo 5 posto glasova (5 mandata), HSLS-u 4 posto (5 mandata), dok su Laburisti osvojili 1 posto glasova. Nezavisna lista osvojila je 5 mandata odnosno 2 posto glasova.

Naravno, kad se zbroje glasovi oba HNS-a i SDP-a, oni su i dalje ukupno osjetno jači od HDZ-a u Varaždinu. No to je ipak velika pobjeda za HDZ, koji na sjeverozapadu u pravilu dobiva vrlo malo glasova, slabiji je, i to neznatno, tek u Istri i Rijeci. HDZ već punih 18 godina nije odnio niti jedne izbore u Varaždinu.

“Koalicija “Za bolji grad Varaždin“ okupljena oko HDZ-a večeras je pobijedila nakon dugo godina i drago mi je da su Varaždinci prepoznali kvalitetan program koji nudimo i kojeg namjeravamo razvijati”, rekao je Damir Habijan, šef GO HDZ-a nakon prvih neslužbenih rezultata izbora za Vijeća mjesnih odbora. “Veliki je uspjeh imati 43 mandata i to je veliki pomak u odnosu na izbore iz 2011. godine” ustvrdio je Habijan koji se zahvalio građanima i rekao da misli da je ovo početak jedne promjene koja će se nastaviti na slijedećim izborima. “Mi smo nada za bolji Varaždin, raduje me da su to naši sugrađani prepoznali. Naš život počinje od našeg dvorišta i ulice. Smatram da će u vijeća mjesnih odbora ući kvalitetni ljudi i odraditi dobar posao za sve nas”, prokomentirala je Mirjana Kolarek Karakaš iz Zagorske stranke.

Predsjednik županijske organizacije HNS-a Predrag Štromar pak smatra da je ovo dokaz da HNS i SDP moraju zajedno na iduće parlamentarne izbore. “Rezultati izbora za mjesne odbore u gradu Varaždinu pokazuju pobjedu naše stranke u 4 mjesna odbora, a naši koalicijski partneri SDP su pobijedili u još tri. Tako je naša nacionalna koalicija pobijedila koaliciju koju predvodi HDZ koji su dobili većinu u 5 mjesnih odbora. Ovi su rezultati još jedna potvrda potrebe zajedničkog izlaska Kukuriku koalicije na izbore za Hrvatski sabor na sljedećim nacionalnim izborima”, rekao je Predrag Štromar. Na izborima 2011. godine HNS je (također u koaliciji sa strankom umirovljenika) osvojio 38 posto glasova ili 63 mandata, što je dvostruko više nego na izborima održanim ove nedjelje 31. svibnja.

Radimir Čačić pak drukčije tumači izbore – kao nadmoć svoje frakcije HNS-a, odnosno stranke reformista. “Poruka građana HNS-u je jasna, idite doma!”, smatra on, i dodaje da je ovo test za parlamentarne izbore. Reformisti su rezultatom zadovoljni. U sedam gradskih mjesnih odbora, reformisti su dobili 26,23 posto i pojedinačno najveći broj vijećničkih mandata, a kako su naglasili, pozicionirali su se kao najjača politička opcija u gradu Varaždinu. Njima je ipak najvažnije da je Narodna stranka reformista jača od Hrvatske narodne stranke. “Vrlo je jasna poruka koju su dali građani Varaždina, a ta je da ovakvo upravljanje gradom Varaždinom gradonačelnika Habuša i svih stranaka koje ga podržavaju, više ne žele. Istovremeno, dali su snažnu poruku da podržavaju rješenja, programe i projekte Narodne stranke reformista. Puno njih iznenađeno je našim dobrim rezultatom, a svojim lošim, čime pokazuju da uopće ne razumiju političku realnost, a ono što je puno opasnije jest da ne slušaju i ne razumiju potrebe i zahtjeve građana – rekla je Natalija Martinčević iz NSR-a.

No, na pitanje novinara da iz krugova bliskih Radimiru Čačiću stižu informacije da Reformisti razmišljaju o suradnji s SDP-om, reagirao je Anđelko Stričak, predsjednik županijskog HDZ-a, opovrgnuvši to. “To je tipično za Čačića! Njega cijeli život muči matematika”, ustvrdio je Stričak. Koalicija “Za bolji Varaždin”, kaže Habijan, opušteno razmišlja “tko će s kim” surađivati. Stoga i proglašenje izborne pobjede od strane varaždinskog župana Predraga Štromara smatra nerealnom. “Svatko, pa i HNS može rezultate izbora tumačiti kako god želi. Iako nisu koalirali, HNS je pribrojio mandate SDP-a i proglasio pobjedu lijevog centra. Međutim, poznato je kakvi su odnosi između te dvije stranke i rezultat je neodrživo stanje u Gradu Varaždinu”, rekao je Habijan dodavši kako se već puštaju razni spinovi. HSS-ovac Mladen Hižak pak zaključuje kako najnoviji razvoj događaja najavljuje skori odlazak sa scene aktualne gradske vlasti. “Pobijedila je opozicija u Gradu Varaždinu i to je prvi korak prema smjeni vlasti koja četiri godine nema rezultata”, istaknuo je Hižak.

No, ako je ovo, kako neki ističu, test za predstojeće parlamentarne izbore, onda SDP i HNS imaju velik problem. Lokalne izbore gube i tamo gdje su oduvijek glatko pobijeđivali, a i trvenja između koalicijskih partnera više odbijaju birače i od jednih i drugih nego što bi pridonosila nekoj “sinergiji”.

Autor: Marcel Holjevac

Odgovori

Skip to content